Рейкявик се препълва с празни луксозни жилищни сгради

Страната има склонност към прекомерности
Обновена: 19 фев 2019 21:12 | 19 фев 2019 21:00, Бойчо Попов
21
Рейкявик се препълва с празни луксозни жилищни сгради
Снимка: Pixabay

Огромният вход на сградата на Хилдигунур Харалдсдотир в центъра на Рейкявик е покрит с мрамор от Прага и украсен със стъклопис от известен местен художник. Апартаментът на архитектката на петия етаж разполага с подово отопление, електроуреди AEG и балкони с удивителни гледки към пристанището и историческия център на града, пише Bloomberg.

Жилището е едно от 38-те, които са проектирани от нейната компания T13ehf със съфинансиране от най-голямата исландска банка Landsbankinn. Само 23 от жилищата са били продадени, откакто са били предложени на пазара преди повече от година.

„Намалихме цените си и не можем да ги снижаваме още, тъй като сега цената е по-ниска, отколкото разходите по сградата“, казва Харалдсдотир в интервю в Рейкявик.

Исландия е преживявала върхове и спадове и проектът на архитектката показва, че страната има склонност към прекомерности. Въпреки че стотици нови луксозни апартаменти стоят празни, липсата на достъпни жилища (според неотдавнашен доклад на правителството са необходими 8 хил. жилища, за да се отговори на недостига) продължава да подхранва повсеместно недоволство, което трови продължаващите преговори за работната заплата между профсъюзите и работодателите.

Възстановяване от кризата

Повече от десет години минаха, откакто Исландия изпадна в най-тежката си финансова криза в новата си история и възстановяването на практика е завършило. Голямата част от контрола върху капиталите, въведен след рухването на банките, беше отменен, а безработицата е на най-ниското си равнище от десет години.

След години на силен растеж, стимулиран от рекордните приходи от туризъм, исландският дълг възлиза на 151% от разполагаемите приходи, най-ниското ниво сред скандинавските страни, а брутният вътрешен продукт на глава от населението е с 30% над средното равнище в Европейския съюз, показват данни на националната статистика.

Подобно на Швеция, Дания и Норвегия Исландия преживява бум на жилищния пазар благодарение на лихвите по ипотеките, които са на най-ниското си ниво в историята. 

Целия материал четете тук!

 


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
1
 
! Отговори
p. преди 4 седмици
До Българин!

Абе защо обиждате селяните? Бас държа, че в повечето случаи хората пишещи врели-некипели нямат нищо общо с хората от селата. По бреме на социализма ги обезземлиха и ги принудиха да работят за жълти стотинки. Т.н. БКП си правеше мезе с хората по селата, може би се чувстваха победители. Спомнете си-БЗНС-то беше единствена опозиция на голтаците от БКП.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Балонът, за съжаление, няма да се пука скоро. Има процес на реурбанизация. Пристигащите чужденци се разпределят неравномерно по големите градове. Има необходимост от няколко хиляди нови жилища на година. Друг фактор са студентите, които остават и след завършването си, а постоянно се записват нови.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ало, не разбоахте ли, че парите се влагат сега в реални вещи, защото напечатаха много и няма какво да се купи. В Париж и Мюнхен 1м2 в центъра стигна 20 К€. Скоро ще има буууум и балона ще се спука. Прогнозата е макс. до 2 г.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Може да идем да клатим исландки. Хем ще им пълним хралупите, хем празните жилища.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Строити. Индийците и пакистанците да има къде да живеят като се залющят утре с ракети.
9
0
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 4 седмици
Кой казва че са платежоспособни? Ще ги настаняват с пари на данъкоплатците.
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Исландия била склонна към прекомерности, глу.пости. Пазарът на недвижими имоти в цяла Западна Европа изглежда точно така. В големите градове се строят луксозни или просто обявени за такива жилища, които стоят празни. Бездушни, еднакви, масови, нищо повече от панелки, но на страшно нагли цени. Те не интересуват богатите, които всъщност търсят хубавото старо строителство, а по-бедните не могат да си ги позволят. В същото време недостигът на жилища е огромен.
7
0
 
21
 
! Отговори
До 3 преди 4 седмици
Трябват им жилища. Съвременната икономика е движена от безмислено строителство навсякъде по света. В Холандия така са произвеждали лалета 1650 и борсата им фалира. Оказва се че имат лалета за 200 години напред. И сега така с жилищата по целия свят
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Внасяй мингили! Бързо!
5
4
 
28
 
! Отговори
Демон Меркел преди 4 седмици
Ами защо да не напълним сградите в Хилдигунур Харалдсдотир в центъра на Рейкявик с бежанци? И без това Исландия е грозно бяла, християнска страна! Като за начало 250.000 ще свършат ли работа? Ако такова, казвайте да пращам Луфтханза да ги товари директно от Идлиб!
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Наблюдател

мигрантите не са платежоспособни
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
исландия нямаше ли проблем с прираста,за какво са им толкова жилища
2
2
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 седмици
Ще им дойде времето на тези апартаменти. Инфлацията и притока на мигранти ще помогнат за продажбата.
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако почнат да продават 1 кв метър з 1 000 000 000 долара ще постигнаг още по-голям бум един самун хляб да го направят 1 000 долара знаете ли какво БВП ще постигнат такъв растеж нема другаде никъде. Рейкявик е истината само Рейкявик и никой друг БВП му е майката там е истината.