Защо Балканите са рисков регион: Митове и истини

Промяната на граници между Сърбия и Косово е опасна, смята експерт
19 фев 2019 15:35, Екип на Bloomberg
12
Защо Балканите са рисков регион: Митове и истини
Снимка: Pixabay

Има много причини Балканите да са рисков регион. Това е свързано с влизането на много страни в Европейския съюз (ЕС). Очакванията им се случиха частично, оставайки нерешени голям брой съществени въпроси. Важен между тях е и процесът с изселването на хора, стагнацията, но освен тях са и горещите кризи като ситуацията в Босна и Херцеговина, Косово, Македония. Това каза проф. Иво Банац, преподавател по балканска история в Университета в Йейл, САЩ и лятното училище за дипломати по история в Дубровник, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Търговските и митнически войни нямат същото значение, каквото имат големите митнически и търговски войни, които днес наблюдаваме с останалата част на света. Това обаче, което Косово направи с вноса от Сърбия и в много по-малко степен към Босна и Херцеговина, се отнася към факта, че те нямат много възможности да изразят недоволството си с преговорите, които доведоха до задънена улица. Ако отношенията продължат така, и двете страни ще се отдалечат от целта си да влязат в ЕС".

Чувам, че тези мита не са без значение, отбеляза проф. Банац. "Те внесоха голям проблем в сръбската икономика, както и за Александър Вучич. Ако това е така, онова, което чуваме, е и натискът от ЕС и САЩ да бъдат бъдат премахнати митата от страна на Косово. Не изглежда особено убедително от страна на премиера Рамуш Харадинай, който настоява за тяхното оставане, докато не се стигне до сериозен напредък по отношение на Косово. Косово иска да промени тази изолация със Сърбия", добави той.

"Размяната на територии и промяната на граници между Сърбия и Косово е опасна, защото това винаги може да бъде прецедент за нещо друго. Когато говорим за Босна и Херцеговина, там нещата могат да бъдат много по-сериозни. Страните от ЕС и Брюксел осъдиха действията от този тип, а дори се твърди, че подобен акт може да насърчи принципна руска инициатива".

Надявам се, че митовете няма да станат обща практика, заяви Иво Банац. "Забелязвам, че в тлеещите кризи има пречки за тяхното разрешаване. Неразбираемото за мен желание на бившето ръководство в Македония да се свърже с Антична Македония ми се струва, че не е най-добрият начин да се реши въпросът с идентичността ѝ. Трудно е да успеем да отсеем истините от митовете в историческите извори. Знае се, че целият косовски мит идва от Запада", допълни той.

„Болният човек на Балканите“ - Османската империя е била в тази роля и по много признаци тя си отиде. Опитът на Сърбия да обнови идеята за връщането на изгубени територии в рамките на нова великосръбска идеология няма смисъл".

Местните лидери в Босна и Херцеговина поставят въпроса за отцепването на местната Република Сръбска от Босна и Херцеговина и да се присъедини към Сърбия, разкри Банац. "Дълго се говореше, че това не е проект на властите в Белград, но това е трудно да се повярва. Освен това ми се струва вероятна подкрепа от Русия", посочи преподавателят по Балканска история.

Турция и Русия създават колебания на Балканите, смята той. 

Повече по темата вижте на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
3
 
! Отговори
Истински европеец преди 5 години
всички хора във света смятат балкани за мръсно и кално място. това е факт.
9
5
 
9
 
! Отговори
Киро Х преди 5 години
Университета Йейл в САЩ е основан, развит и до ден днешен поддържан от илюминатите юдеоционисти. И двамата Бушове са минали тренинг там.
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балканите са рисков регион, зашото Русия постоянно подклажда размирици и играе задкулисни игри в региона от столетия.ФАКТ!
7
3
 
3
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Този не разбира много от Балканите... да не кажа въобще.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си определят границите. Да си определят границите и в БиХ. Вътре във федерацията БиХ не могат да се гледат, а как ще вървят напред заедно. Най-добре да си дадат развод по взаимно съгласие.Сърбите от република сръбска да минат към република Сърбия, хърватите към Хърватия, а бошняците да са си самостоятелни.
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Колко войни на Балканите са запалили албанците, ислямистите от Източна Eвропа не са заплаха обаче камиларите от пустините са здраво въоръжени.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз експерт да каже защо плащаме на НАТО много пари а попадаме в рисковата група къде е проблема ?
3
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 ислямски държави Босна, Косово и Албания в центъра на Европа си е буре с барут.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България ще поиска от Сърбия Босилеград, а Северна Македония ще поиска от Албания размяна на Южна Албания срещу Западна Северна Македония заради албанските пришълци
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само Балканите ли са рисков регион тоз експерт ходил ли е скоро в Близкият изток. Знае ли за войните между Англия и Франци и ВСВ да е чувал нещо Балканите са най-спокойното място на света. Калинка ли е или експерт тоя от там да почнем ?