Заявка ли е търговският конфликт между САЩ и Китай за глобална катастрофа?

На този етап се предвижда забавяне на световния икономически ръст
28 фев 2019 22:43, Екип на Bloomberg
11
Заявка ли е търговският конфликт между САЩ и Китай за глобална катастрофа?
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Прогнозите за забавянето на световната икономика започнаха още след третото тримесечие на миналата година. Докладът на "Икономист Интелиджънс Юнит" посочва различни причини, коментира доц. д-р Виктор Йоцов, преподавател в катедра "Финанси" в УНСС, Институт за икономически изследвания към БАН, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По-вероятно е да влязат в сила новите мита от 1-ви март с Китай, посочи доц. д-р Виктор Йоцов.

"Съществува сериозна заплаха за повишение на митата на вносните автомобили от Европа. Американците имат основание, тъй като съществува неравнопоставеност на третирането на вносните коли от Европа в Америка и от Америка в Европа. Разликата е два или повече пъти", допълни той.

"Търговските споразумения с Япония и Канада винаги са важни за големите търговски партньори и спомагат за редуциране на негативните ефекти от една глобална търговска война. Освен тези фактори трябва да споменем и влизането на новите стандарти за емисиите на газ. Екологичните разходи имат своята цена. Вероятно ще се претърпят икономически загуби от налагането на по-високите стандарти".

Напрежението около Китайско море и в Близкия изток, както и Брекзит също са повлияващи фактори, подчерта Виктор Йоцов. "Световната банка и МВФ понижават прогнозите си, като на този етап се предвижда забавяне на световния икономически ръст", уточни преподавателят в катедри "Финанси" в УНСС.

"Корпоративният дълг в САЩ расте, влошава се и неговата структура. Това означава, че американските компании губят възможност за евтино финансиране. Размерът на дълга надмина нивата от 2008 година. Задлъжнялостта в Италия също е на високи равнища. Тя е важен търговски партньор за България. Банкова криза там би се отразила негативно върху нашия износ".

Още подробности вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
ASD преди 5 години
В търговската война побеждава този с реална икономика /Китай/, а този с виртуална сфера на услугите на петия ход е пълен МАТ. САЩ отчитат растеж, но премълчават че всичко се случва заради повишение на външния дълг. Отрицателния търговски баланс на САЩ се УДВОИ след митата срещу Китай.Ясно е че след като се издънят в икономически аспект /което вече се вижда ясно/, ще пробват с военни средства. Обаче ще се срещнат с обединените военно Китай и Русия, което вече се е случвало. Изхода е ясен
7
1
 
7
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Каква е реалната промяна на американската политика при Тръмп?Ами преди САЩ купуваха лоялността на съюзниците си(или важни за тях страни),като им даваха достъп до платежоспособния си пазар.Можеха да си го позволят заради високия стандарт и печатането на пари.Обаче икономиката им започна да губи конкурентност,а на долара вече се гледа критично.Затова икономическите стимули за съюзниците се орязват,а лоялността се поддържа по силов път-който се опъва веднага става враг,с всички последствия.
6
1
 
4
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До АнонименКато се забави растежа,ще има загуби и познай на кого ще бъдат прехвърлени-на раята,както винаги!Ще има "обеднели" с по 10-20 милиарда,които няма да го усетят и обеднели с по 100-200лева,които ще закъсат.Съвременната икономика е построена върху вечната ескалираща задлъжнялост-създават се нови пари,които се дават като заеми да я стимулират.Всичко е точно,когато има непрекъснат растеж.Обаче при застой или спад всичко се срива.Точно там е проблема на тоя вид икономика-не може без растеж
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп тръгна на търговска война, но много бързо направи крачка назад, което веднага беше разчетено от Китай като слабост и неувереност. Ако не въведе мита незабавно това ще означава окончателно сриване авторитета на Тръмп. Ако не беше проявил мекошавост през ноември до сега щеше да се договори с Китай. Тръмп се доказа като некомпетентен и недоговороспособен президент, въпреки заявките преди избирането му че бил голям професионалист в преговорите.
4
6
 
0
 
! Отговори
Фашистки-внук.... преди 5 години
уважаеми господин президент на Съединените Американски Щати уважаеми господин Доналд Джей Тръмп това което не знаете и това което не разбирате това нещо до което вие нямате възможност да имате достъп да го разберете Аз лично ще ви го преведа по-добре ще ви го преведа от всеки евреин който си е обръснал главата представете си че сте на 50 години съм мъж вие сте педофил ядете рядко щастие в китайския ресторант ev brasi червеният отбор
3
5
 
25
 
! Отговори
бг смешки преди 5 години
САЩ водят война срещу целият свят ....ако не сте разбрали ! не само срещу Китай и не само търговска ...техният Нов Световен Ред или т нар pax Americana РАЗСИПА цялото земно кълбо ....интересното е че още има хора които не могат да зацепят кво се случва ....особено у НАС .... доста тъпичък народец има у БГ !
2
2
 
4
 
! Отговори
V преди 5 години
Когато една държава е фалирала спада потреблението и се увеличават разходите . Водят се цяла серия от грешни политики . И в западна Европа е същото . Според мен трябва да се гледа към други пазари. Кредитната политика и най вече публичните разходи и доходи . Запада ще има все по малка покупателна способност . Няма да е рентабилно да се прави търговия на запад .Всъщност сравнително лесно може да се направи система без кризи като тия . Но не трябва да има вишисти ,народо културисти ,еврдупитати
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво като се забави икономическия растеж???Банкерите ще печелят по-малко, така ли???Нас, обикновените хора, това какво ни интересува??