Протести в Алжир, премиерът заговори за сирийски сценарий

81-годишният президент ще се кандидатира за пети мандат
1 мар 2019 08:47, Елка Василева
8
Протести в Алжир, премиерът заговори за сирийски сценарий
Снимка: Reuters

Коментирайки пред парламента протестите срещу пети мандат на президента Бутефлика, премиерът на Алжир Ахмед Уяхия предупреди, че е възможно в страната да се разиграе сценарий, сходен с този в Сирия, в която от 2011 г. бушува война, предаде Франс прес.

"Усмихнати демонстранти подариха рози на полицаите. Да си спомним обаче, че в Сирия всичко започна също с рози", каза Уяхия пред Националното народно събрание (долната камара на парламента), в което преобладават представителите на неговата партия Национален демократичен сбор и формацията на президента Фронт за национално освобождение.

След това изказване някои депутати станаха прави, за да протестират, а после напуснаха залата, докато други го аплодираха.

"Не казвам това, за да плаша хората, нито за да експлоатирам миналото", увери Уяхия.

Обявеното на 10 февруари от 81-годишния президент Абделазиз Бутефлика решение да се кандидатира за пети мандат на изборите на 18 април предизвика протести, каквито не е имало от много години. Бутефлика, който е на власт от 1999 г., страда от усложнения след прекаран през 2013 г. инсулт и сега е в Швейцария за медицински изследвания.

След големи демонстрации в петък и протести с по-малко участие в неделя и понеделник, във вторник имаше студентски протестни шествия.

Докато премиерът говореше в парламента, около дузина журналисти бяха арестувани в столицата Алжир на организирана от техни колеги проява против цензурата. В нея участваха около сто души. По-късно всички задържани журналисти бяха освободени. Като цяло протестите преминаха мирно, пише БТА.

Пред депутатите Уяхия заяви, че организирането на мирни шествия е конституционна право и че нищо не може да попречи на алжирския народ да избере свободно своя президент.

Той обаче предупреди за опасност протестите да бъдат манипулирани и употребени, и отбеляза, че "някои чуждестранни среди започват да се раздвижват, да коментират, да говорят, че алжирският народ се е пробудил".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: АлжирБутефлика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе къде видяхте американска връзка тука, протестите изглеждат напълно легитимни за мене, поне докато не излезе нещо, краварите в страни без петрол не се мешат.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе сирийския сценарии го направиха американците и то като ирандниа за да прикрият пред международната общност крадливата си инвазия.Но пък това не значи ме вече всеки диктатор като каже че е жертва на сирийски сценарии трабва да му вярваме и е прав.Тоя в Алжир управлява пети мандат и е на 81 години това какво е той вече не знае на кой свят е *** ще управлява.Освен това американците винаги ги движи интереса а такъв в Алжир нямат, там е френска сфера на влияние и не ги засяга.
4
1
 
25
 
! Отговори
антисоросоид преди 5 години
Усеща се ръката на сорос и цру...
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протести и в Алжир. А защо ли няма протести в Саудитска Арабия, Катар, Дубай, Йордания. Ами няма, защото те са първи сателити на САЩ ., следователно и режисьорите на такива протести нямат работа.
2
0
 
13
 
! Отговори
Либерален джихадист преди 5 години
Ред е на демократичните ценности да облагодарят в Алжир, както вече направиха с процъфтяващите Афганистан, Ирак, Либия и Сирия. Нека дейците на глобалистко-либерасткия комсомол защочнат още сега с ентусиазираните коментари за спонтанния изблик за демокрация на арабските народи! Но внимание, другари тъмносини комсомолци, не споменавайте нищо за бради, джихад, бомби и шериат, че ще уплашим хората!
1
9
 
6
 
! Отговори
арабска демокрация преди 5 години
Качи ли се горе няма бутане и накрая звъни в Москва за помощ !