Мадуро ще громи опозицията, Гуайдо обяви предстояща стачка

Президентът определи недоволните като "лудо малцинство"
41
Мадуро ще громи опозицията, Гуайдо обяви предстояща стачка
Хуна Гуайдо. Снимка: Reuters

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви днес, че ще разгроми опозицията, която нарече "лудо малцинство", решено да дестабилизира страната, съобщи Ройтерс. Това е първото публично изявление на Мадуро след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо му отправи предизвикателство, завръщайки се във Венецуела в понеделник с риск да бъде арестуван, след десетдневна обиколка в пет латиноамерикански страни въпреки забраната на властите да напуска страната, отбелязва агенцията.

Още по темата

На церемония по случай шестата годишнина от смъртта на бившия венецуелски президент Уго Чавес, Мадуро призова привържениците си да участват в "антиимпериалистически демонстрации" в събота, 9 март, които ще съвпаднат с митинг на опозицията, обявен по-рано от Гуайдо.

На 9 март 2014 г. тогавашният президент на САЩ Барак Обама подписа указ, в който Венецуела беше обявена за "изключителна заплаха за националната сигурност на САЩ", припомня ТАСС. През април 2015 г. Мадуро обяви 9 март за "Ден на боливарския антиимпериализъм".

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо пък вчера обяви, че ще организира стачка в държавния сектор на страната срещу президента.

"Държавните служители, работниците, синдикатите няма да продължат да работят с режим, който ги хвърля в затвора и ги преследва", заяви Гуайдо на среща с ръководители на профсъюзи на държавни служители в столицата Каракас.

Гуайдо, който се самопровъзгласи за временен президент и бе признат за такъв от петдесетина държави, увери, че ще отмени уволненията по политически причини и обеща "амнистия" на служителите в държавния сектор, които се обърнат срещу Мадуро. Подобно предложение Гуайдо направи и на военните, припомня агенцията. Стотици войници и офицери дезертираха и отидоха в съседна Колумбия.

Опозиционният лидер призова държавните служители да се готвят за стачка, макар че не посочи конкретна дата, и заяви, че незабавен приоритет сега е да се прокара закон, гарантиращ правата на държавните служители. Трийсет и петгодишният председател на Националното събрание, контролирано от опозицията уточни, че днес ще свика заседание на парламента за изработването на закона.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
НИЩО НЕ ОБВЪРЗВА НАРОДИТЕ / ПО СВЕТА/ СЪС САЩ -ОСВЕН БАНКОВАТА /ЧАСТНА/ СИСТЕМА НА ЦИОНИСТИТЕ -СЕМИТИ -ГОСПОДАРИТЕ НА САЩ И С НАЛОЖЕНИЯ ОТ ТЯХ ЗА СВЕТОВЕН ФИНАНСОВ ЕКВИВАЛЕНТ - ДОЛАРА !!! ПЪТЯТ ЗА ЕЛИМИНИРАНЕТО ИМ Е ЯСЕН !
29
0
 
3
 
! Отговори
tarsa4 na sakrovisht преди 5 години
gaidyro be priznat ot 50 darzavi - i ot 100 da e priznat -kato go ne priznava sapstvenia my narod vaida nikakva
28
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦРУ 29Ха-ха........че защо са ти пари, когато 70 литра бензин във Венецуела ти струват 2 стотинки???????? Е, друго е да си купуваш литъра по 2,3лева, нали??????? "По-цивилизовано и демократично" е!!! И не ми плещи г-л-у-пости, че това не е така!!! Първо се осведоми, а не си служи с "фалшиви новини"!!!
27
2
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Другарят Ники е много щедър човек. Даде разрешение на Гуайдо да си направи харакири.
26
12
 
6
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
КАКВО искат тези бе ? ...СУПЕР са си при Мадуро - 9 $ месечна заплата ! .А ако им пратиме БСП- то + Виденов + Р. Гечев .и ще се озъбят със 3 $ заплата ...както ние през 96 год. !
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До27. Какви 6 апартамента. Има цели ОПГ С цели блокове. Но като нямаш информация правиш опит да си интересен.
24
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Чаветата" съдадоха соц. демокрацията с много доноси против хората неудобни на режима му.. "Мадуристите" напълниха затворите и прогониха неудобните им.Така Венецуела започва с Гуайдо от нулата.
23
6
 
20
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Соломон Паси и Цецо 6+ апартамента гласят България за фронтова линия искат ядрени оръжия. Премиера трябва да ги озапти или да ги даде на прокурора иначе няма да има мир и просперитет. Света отива към война а въвлекат ли Русия във война то тя ще прерасне в трета световна. Едно е ясно победители няма да има в нея!
22
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да се пише против Гуайдо. За сега е ясно , че иска пазарни условия в живота на народа. Няма да са всички доволни. Защото има едни са били винаги в личния състав с канчета за храна и сухарки на ясла. Те са без трудови навици.
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мадуро събира Чаветата на " колективос"на протест, но им напомнил да се съберат с "инструментите и да си заредят пълнителите" Ще прилага "доц. демокрация"
20
3
 
0
 
! Отговори
Song for Che преди 5 години
Обявява за национален празник денят в който страната му е обявена за заплаха.
19
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За САЩ всеки, който не им се подчинява е заплаха за националната им сигурност.Да, хората във Венецуела живеят зле. Но, замислете се, кой има по-голяма вина за това. Кой не им позволява да продават нефта си? Не е ли този, който разнася демокрация из целия свят, та сега търси начини да занесе и на тях? Сигурен съм, че на венецуелците по-добре няма да им стане. Сега поне имат бензин по-евтин от водата, но тогава и него ще им вземат. Нали за демокрацията, макар и натрапена, трябва да се плаща.
18
5
 
23
 
! Отговори
dmx преди 5 години
Много е made in ЦРУ този Гуайдо. Може и да не му се получи
17
7
 
31
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Гуайдо вече е бита карта. И тук не сработи плана на ЦРУ за гражданска война. За месец дезертираха 5 човека и една дузина наркоманчета по улицата бяха арестувани. В Париж наблюдаваме много по-мащабни протести, но западните лидери си мълчат.
16
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проектът на САЩ за евтин петрол. Отново сценарий с измислена революция епизод 232-ри. Хората там не живеят добре, в голяма част благодарение на рестрикциите. Нагъл начин да заграбиш природните богатства на друга държава.
15
8
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЕПИЗОД 326 ОТ ЛАТИНО СЕРИАЛА ВЕНЕЦУЕЛА!!ДОНИЯ МАДУРА ЩЕ ГРОМИ ХУАНА ГУАЙДА! НО ХУАНА ГУАЙДА В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ Е ИЗВЪНБРАЧНА ДЪЩЕРЯ НА ДОНИЯ МАДУРА!СЪЛЗЛИВА СЪПУНКА !
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо с добро ще се опитат.После....
13
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УСА кога ще пускат бомбите и тюлените за да донесат демокрация и на този много изстрадал и мил народ?
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И други интересни неща свързани с Венецуела се случват. Световно известните пранкери Вован и Лексус се свързаха със специалния представител на Пиндостан за Венецуела и го информираха за авоари на Мадуро, съхраняващи се две швейцарски банки - Лимпопо и Lexus Vovanial Bank Ltd.
11
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА КАКТО И В БЪЛГАРИЯ ТАКИВА КАТО ГЕЙиДО ГО ПОДКРЕПЯТ САМО ЕДНА МАЛКА ,НО МНОГО КРЕСЛИВА И ШУМНА ГРУПИЧКА ОТ ПСИХОДЕСНИ АМЕРИКАНОФФИЛСКИ (УМНИ И КРАСИВИ) *** ,КОИТО ОСВЕН НА ПЛАТЕНИТЕ ОТ СОРОС И ДЪРЖАВНИЯ ДЕПАРТАМЕНТ НА ЩАТИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ И ПРОТЕСТИ ,СЪЩИТЕ ВИНАГИ МОЖЕТЕ ДА ГИ СРЕЩНЕТЕ И ПО ГЕЙ ПАРАДИТЕ.С ЕДНА ДУМА МНОГО МАЛКА ,НО МНОГО КРЕСЛИВА И ДОБРЕ ЗАПЛАТЕНА СГ***Н