Севернокорейците отиват до урните, гласуват за парламент

На изборите се явяват и независими кандидати
10 мар 2019 09:22,
51
Севернокорейците отиват до урните, гласуват за парламент
Снимкa: Reuters, архив

В Корейската народнодемократична република днес ще се състоят избори за депутати във Върховното народно събрания - парламента, предаде ТАСС.

Севернокорейците на възраст над 17 години ще гласуват за нови 687 депутати с петгодишен мандат.

В КНДР има три политически партии - Корейската трудова партия, партия "Чхондогьо" (Партия на младите приятели на религията на небесния път) и Социалдемократическа партия, обединени в Единен демократичен отечествен фронт, който формира списъка с кандидатите. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е председател на Корейската трудова партия.

Още по темата

Освен кандидатите от партиите на изборите могат да се явят и независими кандидати, както и представители на различни обществени организации: Кимирсенско-кимченирския съюз на младежта, Обединените профсъюзи на Корея, Съюза на социалистическите жени на Корея и др.

След предишните избори от 9 март 2014 г. огромното мнозинство депутати в парламента - 607 - са от Корейската трудова партия.
Социалдемократическата партия има 50 представители, "Чхондогьо" - 22-ма, а още осем места се заемат от представители на обществени организации.

Според Централната избирателна комисия активност тогава е била 99,97 процента, а в избирателен окръг 111 в Пхенян, където за кандидат бе издигнат Ким Чен-ун, 100 процента. По данни на агенция КЦТА в изборите са участвали севернокорейски граждани, живеещи в Япония и Китай.

Според действащата конституция, приета през 1972 г. КНДР е суверенна социалистическа държава. Всички държавни органи се основават на принципа на демократическия централизъм. Върховното народно събрание (ВНС) е висшият орган на държавната и законодателната власт. В периода между неговите сесии действа 17-членен Президиум на ВНС, който се оглавява от формалния държавен глава - председателя на парламента, сега Ким Йон Нам.

Фактически върховен ръководител на КНДР е председателят на Държавния съвет (висшия орган на държавната власт, който се занимава с държавната политика), който се отчита пред парламента. От 2016 г. тази длъжност заема Ким Чен Ун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
6
 
! Отговори
Брусли преди 5 години
На изборите се явяват трима кандидати: Ким, Ким и Ким. И тримата изглеждат еднакво и обещават светло бъдеще.
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОМУНИЗЪМ=ПРОКАЗА
36
2
 
0
 
! Отговори
панчо преди 5 години
у нас поне някой се облажват покрай избори щото партиите си плащат а там на изток дори 1 шепа ориз не им се дава
35
1
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
и печалившият е....другаря тодор живков...всички стават на крака и ръкопляскатзащо изобщо си правят руда да гласуват след като избора е ясен ?
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31 Анонименняма да се осъществи тая твоя мечта. ким има ядрени ракети за разлика от Садам та краварите несмеят да правят цветни демосратски пролети
33
0
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
То и в БГ е така - имаме си ГЕРБ, "жени-ГЕРБ", "ГЕРБ-Младежи", "фенклуб на ГЕРБ" и т.н. избори, избори, кой какво гласува, кой какво печели - накрая пак Бок Тивк Ун става премиер :-)
32
0
 
4
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До АнонименВсъщност не съм завършил Рабфаг , а нормално висше. А, и нито за ГЕРБ, нито за БСП съм гласувал.
31
1
 
9
 
! Отговори
Гласуване преди 5 години
Гладни гърчави Българи за трети път гласуват единодушно за най-тлъстия управник за по-добър живот, но получават само лъжи и обещания. При нас положението не е по различно от Севеверна Корея, разликата е само тази че можем свободно да напуснем концлагера България.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там поне нещата са ясни и няма нашенските шменти капелигубене на време и гайлета за фалшифициране,печатане на фалшиви бюлетини,разнасянето им по късни доби с бусове с двойни дъна,размяна на чували и разкарване с автобуси насам натам цели махали с ромови!
29
3
 
5
 
! Отговори
Путин преди 5 години
Този си е аматьор. Сега ще спечели с 99,99% от 99,99 % гласували.Не се прави така моето момче. Виж ме мен. Аз печеля със 75% . За комунистите има 30%. още 30-40 % сборно за всички останали. 50% не гласуват.Така има за всички. Смее ли да каже някой, че в Русия няма демокрация.
28
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОЯ ДРЕБНИЯ ТЛЪСТ СУБЕКТ ДАЛИ НЯКОЙ ДЕН НЯМА ДА УВИСНЕ КАТО САДДАМЧО..
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На изборите се явяват и независими кандидати--ха ха ха ... ох ако има начин как да подшушна на тяхната Тълпа - по какъв сценарий ще им се развие "демокрацията", сценария "чаушеско" е в кърпа вързан на тази торба с л****, от чиийто ръце капе даже роднинска кръв!
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно свободни избори нали така другарки джурналистки?
25
5
 
9
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Не виждам разлика между изборите в България и комунистическа Корея Ч И двете държави се гласува за хора одобрени от партиите ...
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И те като нас гласуват за партийни представители от предварително подредените партийци. Строят се нарича "партокрация", политическата класа управлява работническата класа.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МитевМладите го виждаме много добре - гласувате за Бойко, за да "борите комунистите" и да ни загробвате вече 10 години. Електоратът на Вожда е предимно в диапазона 40-60 г, главно рабфаковците и пр0стите. Умните от оня период измряха или са на доизживяване, умните от след 1990 избягаха.
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Севернокорейска делегация в Костинброд очаква ли се?
20
2
 
3
 
! Отговори
Бездомно Кенгуро преди 5 години
Чик Чи Рик си е добре а аз тука се мъча как да легализирам дипломата да си продължа,ако не,ще си и остана носач на кафета и мияч на чинии(и нелегален дарител на сп?рма в донорските центрове )
19
3
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Какво казват соц. агенциите... - дали ще премине 4- ри процентната бариера...