Парламентът на Венецуела: Състояние на тревога заради тока

Правителството пък обяви и днешния ден за неработен
12 мар 2019 11:08, Елка Василева
16
Парламентът на Венецуела: Състояние на тревога заради тока
Снимка: Reuters

Контролираният от опозицията венецуелски парламент одобри обявяване на национално състояние на тревога заради безпрецедентната криза с електроснабдяването, която парализира страната пети ден, предаде ДПА.

Парламентът отхвърли аргумента на президента Николас Мадуро, че колосалната авария е американски саботаж и каза, че причината за нея е лошото управление и липсата на инвестиции.

Националното събрание призова армията да помогне за мобилизиране на персонала на енергийния монополист "Корпоелек" и отправи апел за международно сътрудничество за възстановяване на елекроснабдяването по време на 30-дневно състояние на тревога, посочват колумбийската телевизия РСН и други медии.

Още по темата

Парламентът обаче няма правомощия да въведе извънредно положение, докато Мадуро остава президент.

Председателят на парламента Хуан Гуайдо свика за днес следобед протести, заявявайки: "Ако продължим да се активизираме, скоро ще постигнем прекратяване на узурпацията, преходно правителство и свободни избори".

Междувременно Мадуро писа в Тwitter, че "агресиите и империалистическите атаки няма да унищожат силата на венецуелския народ и способността му да оказва съпротива", и че страната му ще спечели "електрическата война".

Вчера Мадуро съобщи, че властите са задържали двама души за опит за саботаж на ВЕЦ "Симон Боливар" в Гури, посочва ТАСС, цитирана от БТА. Според президента атаката срещу националната енергийна система е осъществена по три начина: кибератака, електромагнитен импулс и физическо нападение. "Първо е била извършена кибератака срещу системата на компания "Корпоелек" във ВЕЦ "Симон Боливар" и системата в Каракас. После е използван електромагнитен импулс, прекъснал процеса по възстановяване на системите, а накрая са прибягнали до физическо нападение - палежи и рушене на електрически подстанции", каза Мадуро в обръщение към населението, излъчено в приложението "Перископ".

Електроснабдяването беше възстановено в части на венецуелската столица, но вчера Каракас отново потъна в мрак. Властите са разпоредили автобуси да заменят метрото, което не работи. Спирането на тока доведе до недостиг на вода и гориво. Някои от жителите на столицата са се принудили да използват вода от замърсената река Гуайре. Съобщава се за протести срещу липсата на вода в Каракас и за дълги опашки на бензиностанциите.

Правителството отмени днес работния ден и учебните занятия. Президентският указ за спиране на трудовата дейност и занятията в учебните заведения на всякакво равнище се удължава с още 24 часа, съобщи вицепрезидентът и министър на комуникациите и информацията Хорхе Родригес. Правителството вече отмени работния ден на 8 март и вчера.

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса обяви в Тwitter, че правителството се е срещнало с екип на върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет. Той каза, че предмет на срещата са били "координацията и информацията за политиките в областта на човешките права и социалната защита във Венецуела".

В същото време американското финансово министерство наложи санкции на базирана в Москва банка, притежавана от руски и венецуелски държавни компании, като мярка за засилване на натиска върху Мадуро.

Цялата собственост или дялове на "Еврофинанс Моснарбанк" и притежаваните от нея предприятия в САЩ или такива, които се контролират от американски граждани, се блокират, посочи в изявление министерството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Анонимнико,Без да ползвам речник предполагам, че има някои двоични форми с определени нюанси...Моля не пиши глупости.Електрическа, а не електрична,Механическа или механична,Космическа, а не космична,Политическа, а не политична,Трагическа или трагична,Стратегическа, а не стратегична,Енергетическа или енергийна,Североатлантическа, а не Североатлантична,Венерическа, а не Венерична...Разимяваш ли юроде?
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2-23-112-0Развито Социалистическо Общество
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Електрификация + Мъдуризъм = Съветска власт
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Dublinenergeticeskata - енергетическатаКазва се енергийната другарю.Също както на руски казвате автоматическа, на български е автоматична.Или механическа - на български е механична.
8
3
 
2
 
! Отговори
Dublin преди 5 години
Za koito ne e naiasno...atakata srestu energeticeskata sisteme na stranata e crez hakerska namesa,analogicna s tazi pri atakata srestu iranskite centrofugi za obogatiavane na uran predi niakolko godini...Cui Bono??
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имат газ нямат ток ? палят си свещите от газта
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mххх, тез пък ... тревога чак.Навремето у нас като нямаше ток та какво?Никаква тревога нямаше.
5
9
 
1
 
! Отговори
Ух..... преди 5 години
Мадуристите в България се активираха да защитават комунизъма.На добро е.....Ще падат скоро.
4
3
 
7
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Скоро Рижко ще разпали гражданска война във Венецуела ! След това ще прати ,,умиротворители,, ...
3
3
 
16
 
! Отговори
Неминуемо преди 5 години
Брей, всякакви методи са оправдани за американците...Като не става с един, веднага се пробва друг, нямат спиране. Но всичката тази агресия в един момент ще се обърне срещу тях, неминуемо е.
2
9
 
19
 
! Отговори
Дано преди 5 години
Дано народа и армията на Венецуела,продължават да се опълчват на агресията на САЩ и предателите иначе ги чака съдбата на Ирак и Либия ограбени,съсипани и реки от кръв.
1
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типичен америскански саботаж видяха, че армия и народ са с Мадуро въпреки всички санкции и пристъпиха към саботажи за да настроят хората против него.