Политиката в Германия се оказа парализирана от Тръмп

Германският канцлер се страхува да се противопостави на своя партньор
14 мар 2019 19:48, Бойчо Попов
29
Политиката в Германия се оказа парализирана от Тръмп
снимка: Ройтерс

Глобалният ред, подкрепящ германския просперитет, се разпада, а канцлерът Ангела Меркел не знае какво да направи на фона на променящите се условия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и стремежът му за възраждане на идеята за „Америка над всичко“ принуждават Германия да направи невъзможен избор между САЩ и Китай, пише Bloomberg.

По редица въпроси, от търговията до киберсигурността, германският канцлер остава парализирана от страха да не се противопостави на традиционните ключови партньори на страната. Опасенията във вътрешния кръг на Меркел са, че всяка една твърда позиция рискува да предизвика негативна реакция у германските съюзници, която може да доведе до ситуация, в която напрежението излиза извън контрол.

Необходимостта от предприемането на спешни мерки се засилва на фона на забавения икономически растеж на Германия и набиращите популярност популистки движения в страните членки на Европейския съюз (ЕС). Но отчаянието на канцлера става все по-очевидно.

„Разделяме ли се на малки парчета от пъзел, като всеки мисли, че може да реши проблемите си сам“, попита миналия месец германският канцлер по време на конференция за сигурността в Мюнхен. „Ако това е така, в ролята си на германски канцлер аз мога само да кажа: Перспективите изглеждат недобри за нас“, добави тя.

В сърцето на бурята за германската икономика се оказа автомобилната индустрия, която вече е изправена пред редица предизвикателства в ерата на автономните и електрически коли.

Още повече, че автомобилните производители в Германия, част от които са Mercedes-Benz, BMW и Volkswagen, са изправени пред заплахата от увеличаване на митата при вноса в САЩ. Налозите на Тръмп могат да струват на германския автомобилен износ около 18,4 млрд. евро (20,7 млрд. долара), сочат данни от изследване на базирания в Мюнхен институт за икономически изследвания Ifo.

Останалата част от анализа четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами щом кукуто казваамерика над всичкои неамериканците не знаяткак да реагират , трябвада се почне от а б ...
21
0
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
До Анонимен 17До привет от ГерманияА ти не си ли чувал за Канцлер акт? Позаинтересувай се малко.В сила е до края на 21 век.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия е една смешна, прехналена, окупирана държавичка. Само българските гастербайтери могат да й се възхищават, иначе в цяла Европа ги мразят. Въобще не трябваше да има такава държава след 1945г., но САЩ са виновни - сега с техните камъни по техните глави.
19
1
 
7
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
Защо само викат против Меркел, та те-германците, отдавна са си дали д...то под наем на хамериканите, и сега ония ги мъндрахерцат когато и както си искат!Колкото и да вият, те засега си оставят безгласни букви, това е!
18
1
 
8
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
освен недалновиден политик, предател на европа, меркел, но и нейното придворно обкръжение се оказаха и лоши губещи. пак си намериха виновен за това, че объркаха и онова, което нямаше как да бъде объркано. т. е. объркаха повече от всичко. но дето се вика, те до сега не платиха и един евро цент от джоба си, няма и да платят. защо да им пука? (след тях и потоп...) да му мислят бъдещите поколения.
17
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Привет от Германия Гермяния може да се противопостави на който и да е ,стига това да е в интерес на Германия ! Това е рубладжийска статия с цел да покаже на хората "колко лоши са американците и как притискат дори и Германия "! Рубладжийски работи , не им обръщайте внимание !
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия е мачкана,но се страхува да се опълчи и слушка покорно,но Меркел няма вина за тая работа,тя само понася нанесените удари и се опитва да спасява положението.И тези удари са непрекъснати,това се прави с цел да се омаломощи Европа.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам,да не закриваме Европа,а да създадем силна Европа със собствена армия,Една свободна Европа с достойство,Европа без страх!Да свалим оковите!
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1. силата на капитализма (пазара , консумацията) е и неговата най-, ама най-голяма слабост!ами ако няма "пазар", ако той просто се изчерва, ако той се пресища ... кво прайм ?2. другият парадокс и слабост на "пазара" е, че той възниква върху "лихвата" , а в същото време неговата реализация (потреблението) - също стъпва върху "лихва", т.е. "лихва" на входа, "лихва" и на изхода!който не вижда, че дългосрочно това е ПЪТ БЕЗ ИЗХОД , значи живее в някакъв измислен свят, в някакъв филм!
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Германският канцлер се страхува да се противопостави на своя партньор"Че как няма да се страхува, след като Вашингтон държи при себе си аудио колекция от хитовете й за последните 10 години.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
със охранка, с виличка с басейнче в италия и че ни гледа сеирчето цъкайки аперетивче. и че се смее мощно.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дойчовците едно от малкото неща които им остнаха е автомобилната индустрия и в германия само се прави само дизайн и сглобка. ако не бяха разпертушинили източна европа щяха да са каталясали още преди 20 години. ако имаше едно лесно да вкарат и целия арапистан в ЕС да ги върнат и тех в първи клас щеше да им станге гот ама когато мохамед не отиде при планината.... и така преливат от пусто в празно, печатят евраци и всичко е мейд ин чайна. бабката догодина излиза в пенсия, със шоферче, със охранка,
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И още една тръба като мине съвсем ще се газифицират
9
2
 
27
 
! Отговори
дойчланд юбер алес преди 5 години
Това Америка над всичко поразително ми напомня на един нацистки лозунг.
8
2
 
33
 
! Отговори
от Германия преди 5 години
Тази съсипа една прекрасна държава. В момента Германия не е това което беше преди 10 години и ще става още по зле.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе щом адидас почна да прави за Китай представи си
6
1
 
21
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Махалото има и обратен ход. Когато се върне САЩ ще могат ли да издържат?
5
1
 
30
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Ха-ха добрЮтро чак сега ли загрявате, че краварите нямат съюзници, а подчинени и Германия не е независима държава след като канцлера и се одобрява от Белия дом за да може да встъпи в длъжност..
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Разделяме ли се на малки парчета от пъзел, като всеки мисли, че може да реши проблемите си сам, попита миналия месец германският канцлер по време на конференция за сигурността в Мюнхен."Е, по-добре е отколкото ти да решаваш от името на всички.
3
3
 
25
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Германия си остава завинаги окупирана от САЩ. При безусловната си капитулация след ВСВ, германците подписват своето безусловно подчинение пред Големия Брат и вече 8 десетилетия не са в състояние да се откъснат и водят независима политика. САЩ и Китай са Сцила и Харибда за Германия. Пред тези две гигантски икономики, Германия е като шаранче пред китови акули. Всеки неин ход е погрешен, на Меркел, колкото и да ненавиждам това бабе, не й е лесна работата да лавира и да се усмихва фалшиво...