Санкциите срещу Москва няма да върнат Крим на Украйна

Държавите се адаптират към подобни мерки и ефектът им изчезва
19 мар 2019 17:00, Екип на Bloomberg
119
Санкциите срещу Москва няма да върнат Крим на Украйна
Снимка: Ройтерс

За пет години Русия направи всичко възможно да приобщи Крим към своята територия - включително със строежа на моста през Керченския пролив, чрез инвестиции, чрез показност. За нея въпросът може и да е приключил, но Украйна и международната общност няма как да признаят анексирането. Санкциите срещу Москва обаче не са начинът Крим да се върне на Украйна. Това каза Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Международната общност наложи санкции върху определени лица в Русия, върху операциите на някои руски банки в чужбина и върху специфични сектори за страната. Москва наложи обратни санкции с ограничения на вноса на някои продукти. Икономиката обаче просто се адаптира към тези наказателни мерки и в един момент негативният им ефект изчезва“.

Според Калфин въпросът с анексирането на Крим няма да намери решението си скоро.

„Има стратегически и военни причини Крим да бъде анексиран към Русия, те също трябва да бъдат отчетени“.

Гостът коментира и енергийната зависимост на Европейския съюз (ЕС) от Русия. Той отбеляза, че около 40% от доставките на природен газ в блока се изпълняват именно от Руската федерация.

„За момента няма алтернативи на газови доставки, които да бъдат конкурентни на пазарна основа, може би ще се появят. Все още обаче инфраструктурата е повече, отколкото алтернативите“.

Калфин коментира и предстоящите избори в Украйна, като според него резултатите след тях може да се окажат изненадващи.

„Украинското общество е много разделено. То е объркано от своите лидери и това беше факт още при гласуването на отношенията с ЕС, откъдето започна целият конфликт... Украйна не трябва да бъде разкъсвана между Русия и блока“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
KRIM SIE RUSKI
83
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1916 Бомбандировките на Варна Руския Есминец Лейтенат Пущин се натриса на мина и от там 84 воени жертви В плен падат 56 моряци и знамето му иначе в бомбандировката 7 цивилни от който 3 деца ...
82
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При бомбардировките над София САЩ умишлено избиват цивилно население, не са имали за цел никакви военни обекти или някакви складове - просто екзекутираха 5 милиона цивилни българи жени и деца. Екзекуцията на живилно население по време на война е се кфалифицира от Женевската конвенция като геноцид и военно престъпление. САЩ са военнопрестъпници.
81
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност жертвите на бомбандиривките са 2783 души при това с ранените включително и 189 убити и 261 ранени съюзнически пилоти Война гадно нещо ... ама Олгински сметки ги изкарват 5 хиляди Центара на тероризма москва трябва да изгори
80
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия бомбандира Варна през 1916Русия не е бомбардирала Варна, ами обстрелва с артилерийски снаряди пристанището на което бяха акостирали турски военни кораби готвещи се за военни действия срещу Русия. Цивилни между жертвите не е имало, жертвите са 84 души, всичките военни.
79
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
русия няма бъдеще
78
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 78"20 век САЩ бомбардираха София и избиха близо 5 хиляди цивилни невъоръжени българи."Русия бомбандира Варна през 1916 без дори да сме и обявили война ама ти лижeш руските *** с изключително усърдие. Надминаваш дори и Ивайло Калфин.
77
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В 21 век само в Ирак САЩ избиха над 1 милион цивилни много от които деца.
76
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100 милиона индиянци в Сввеена америка ти луд ли си бе Олгинче ..Атцеките в мексико нямат и 5 преди Кортес а са повече от всички други на куп ... Що не се одавиш в северно море с целия си Ордискомосковски Хаганат на никой в света не трябвате
75
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
20 век САЩ бомбардираха София и избиха близо 5 хиляди цивилни невъоръжени българи.
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗначо понеже е било 15 век, съвсем нормално е САЩ да избият 100 милиона от местното население?
73
0
 
14
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
Интересно,а ООН приело ли някакви санкции към Русия или това си американски действия от тяхна страна.Мисля,че ако нямаше Крим,то американците щяха да измислят нещо друго .Например "американците и ко" решиха ,че няма да ходят в Сочи-2014 на празнествоТо на Русия само заради това,че Русия не искаше да признава гейовете да маршаруват по улиците на Русия и да пропагндират хомосексолноста.Е,вие това одобрявате ли ?Тъй че ,САЩ търси все нещо да накаже Русия за непослушанието към САЩ .Това е Иститната.
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук има много "демократи" и приятели на шорос които още много много ще ги боли за Крим. Хайде чао дивиждане и много ви здраве!
71
3
 
2
 
! Отговори
Трябва нещо... преди 5 години
да се пише--- ИИИ главата му родила ; що в щатите избили индианците---и остави този въпрос ,ами и стига до извода ,че това дава възможност на Путин да анексира Крим ??? ... невероятна логика
70
6
 
4
 
! Отговори
Иван Иванич Иванов преди 5 години
да ще янаправи русия държавица жалка от 5ят свят
69
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ивайло Калфин е по-*** и от Путин.
68
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само аз ли забелязвам че ЕС с Русия се разбираше чудесно преди един полупиян американски дипломат да се изцепи че за САЩ главния проблем е точно това добро разбирателство защото Русия и Германия се допълват взаймо и един потенциален търговски съюз между тях ще е основна заплаха за САЩ и че ключов момент в стратегическите им планове е да не допускат това.Малко след това гръмна скандала със САЩ който подслушват всички правителства в Европа.След това Меркел беше в САЩ и като се върна се почна.
67
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен66Едното е 15-ти век, другото 21-ви.Или викаш тя русията си е още в 15-ти.
66
9
 
3
 
! Отговори
до 57 преди 5 години
Официалната политика на Б-г ЕС е НАТО е диаметрално противоположна на политиката на Русия--ти си харесвай Ердоган и Путин и Мадуро ,ама пишеш в Бг медии що не пишеш във Русия че нещо си недоволен или не харесваш курса на правителството ---неможеш защото днеска Путин и това е забранил--нехаресвал критиките човека..
65
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДо 20 гражданите на Крим питали ги някой преди сталин да ги изгони ?та що някой да пита домъкнатите през 60 и 70 години руснаци на тяхно място ю?А гражданите на Америка пита ли ги някой преди цивилизованите европейци да дойдат и да избият 100 милиона и да ограбят земите им?