Санкциите срещу Москва няма да върнат Крим на Украйна

Държавите се адаптират към подобни мерки и ефектът им изчезва
19 мар 2019 17:00, Екип на Bloomberg
119
Санкциите срещу Москва няма да върнат Крим на Украйна
Снимка: Ройтерс

За пет години Русия направи всичко възможно да приобщи Крим към своята територия - включително със строежа на моста през Керченския пролив, чрез инвестиции, чрез показност. За нея въпросът може и да е приключил, но Украйна и международната общност няма как да признаят анексирането. Санкциите срещу Москва обаче не са начинът Крим да се върне на Украйна. Това каза Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Международната общност наложи санкции върху определени лица в Русия, върху операциите на някои руски банки в чужбина и върху специфични сектори за страната. Москва наложи обратни санкции с ограничения на вноса на някои продукти. Икономиката обаче просто се адаптира към тези наказателни мерки и в един момент негативният им ефект изчезва“.

Според Калфин въпросът с анексирането на Крим няма да намери решението си скоро.

„Има стратегически и военни причини Крим да бъде анексиран към Русия, те също трябва да бъдат отчетени“.

Гостът коментира и енергийната зависимост на Европейския съюз (ЕС) от Русия. Той отбеляза, че около 40% от доставките на природен газ в блока се изпълняват именно от Руската федерация.

„За момента няма алтернативи на газови доставки, които да бъдат конкурентни на пазарна основа, може би ще се появят. Все още обаче инфраструктурата е повече, отколкото алтернативите“.

Калфин коментира и предстоящите избори в Украйна, като според него резултатите след тях може да се окажат изненадващи.

„Украинското общество е много разделено. То е объркано от своите лидери и това беше факт още при гласуването на отношенията с ЕС, откъдето започна целият конфликт... Украйна не трябва да бъде разкъсвана между Русия и блока“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност русия яде дървото в Кримската война и след Като Англия изгаря Владивосток .Навлизането на Британски войски от Канада в Аляска е нейзбежно и съответно единственото което могат рашките е да продадът Аляска на САЩ за копейки
63
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДругМай никой от коренните кримчани не иска руснаците в Крим, та заради това Русия сериозно се зае да напълни Крим с руснаци от тайгата, само че се получи вакуум в тайгата и това се оказа голям подарък за Китай. 500000 руснаци засели Путин в Крим за последните 5 години и изсели от там 300000. Това му са заслугите пред Крим.
62
7
 
4
 
! Отговори
Как се разбира -- че преди 5 години
спориш с радиото подплатено--- ти му казваш че не харесваш политиката на Путин и управлението му ---той те пита защо мразиш Русия и руския народ --а сега *** спори с него !Все едно тези дето са мразели Сталин са мразели и онея дето ги е пратил по .....
61
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санкциите срещу Москва няма да върнат Крим на Украйна, но ще върнат Русия в 19-ти век.
60
4
 
14
 
! Отговори
Друг преди 5 години
И как да го върнат?? С хората- които живнаха..или без тях?Как укр ще установи административна власт,като там никой не ги иска освен шепа маргинали.Крим е бил и е руски!Кримската война..в нея страна е била Русия!!укр..още не е била измислена!!Укрландия е руска!!Киевская русь!!!..ами Щащ да върнат всичко индианците и на Мексико а??Читети Герберасти!! Само с една книга Винту..не става
59
0
 
11
 
! Отговори
до 55 преди 5 години
За тях Крим беше страшен като възможна натовска база ,а не че им е полезен за тяхна база Ч.море е никаква заплаха в такава ситуация...превзеха го когато Украйна смени курса...А щатите и НАТО едва ли ще могат да разчитат на Ердоганова Турция която по управление е едно към едно с Русия--затова Гърция изрева против 100-те ф-35 който можеше да получи султана защото може да анексира целия гръцки архипелаг чак до Атина кога му е кеф...
58
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много правилна е приказката - Последния умрял русофил ще е от България...Даже и Русия да я няма!
57
3
 
13
 
! Отговори
Дааабе преди 5 години
До АбеееЕ ти колко взимаш пари у нас?Да те чуемдали взимаш пари повече от руснаците ?
56
14
 
7
 
! Отговори
Абеее.. преди 5 години
Путин не дава пари на руснаците ,ама на бългалските *** дава ?--нямат млъкване ..какви са зиналииии....
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност Крим за Русия е равносилен на Турски поток през България! И в двата случая става дума за руската геополитика - Крим, за излаз и плацдарм на южния руски флот,а газовия проект - за байпас,ако Северен поток 2 бъде удушен от САЩ.
54
14
 
3
 
! Отговори
Абеее.. преди 5 години
И руското оръжие е много по евтино от западното, НО копуваш натовско----е същото ще е и със газта ,и трябва да е същото щом ще се бориш с тях и щом си решил да бъдеш боа удушвач---щом целта е да им спреш парите за превъоръжаване и възможноста да оперират на други континети то не трябва да има Северен поток ,а другия поток през Турция трябва да стига само до Турция -- е те това е прът в колелото им---айде да им спрът приходите от газа да видиш какво ще стане в Русия --стига това да е целта .
53
1
 
15
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Понеже въпросът за принадлежността на Крим включва международно право,право на самоопределение,историческа справедливост,съгласие на международната общност и т.н.,искам да припомня един интересен исторически факт!През 1938 г.т.н. международна общност,представена от Англия и Франция чрез "Мюнхенския сговор" предава Судетската област на Германия.Единствената несъгласна държава е СССР!?Британският печат гърми 2 седмици-СССР е в международна изолация!?Надявам се, всички знаят какво стана после!?
52
3
 
23
 
! Отговори
до 50 преди 5 години
*** разбира са ! Как ще се променят граници в 21 век ! А нещо за Косово ? Или щом има краварска база там може , а генди ? И да бомбандираш европейска държава в 21 век за да отцепиш територия за ислямски терористи ?
51
1
 
16
 
! Отговори
МОЖЕ , МОЖЕ преди 5 години
ИЗРАЕЛ си присвои ПАЛЕСТИНА, АЛБАНИЯ си присвои КОСОВО, ЛВОВ си мисли , че може да присвои ИСКОННИ РУСКИ ЗЕМИ като КИЕВСКАТА РУС. СЪРБИЯ си присвои БЪЛГАРСКА МАКЕДОНИЯ, ГЪРЦИЯ и ТУРЦИЯ си присвоиха БЪЛГАРСКА ТРАКИЯ и лишиха БЪЛГАРИЯ от БЯЛО МОРЕ
50
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се че санкцийте оказват негативно влияние на икономиката и стандарта на руснаците!Не може в 21 век някой да променя граници!И то кой? Държавата с най-голямата територия и най-богатата на природни ресурси!Братски си пртисвои 20хил.кв.км.!!
49
1
 
16
 
! Отговори
ТЪЙ, ТЪЙ преди 5 години
Колелото вече се завъртя и затъркаля . НА ЗАПАД. Да се пазят американските п.одлоги, че мачка всичко по пътя. Особено крякащите жаби от блатото имали неблагоразумието да излезнат на пътя за да се правят на борци с РУСКАТА АРМИЯ
48
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И се чува жално мучене от евроатлантическия краварник !
47
11
 
3
 
! Отговори
До Аляска преди 5 години
На американците не е бил нужен референдум! Русия сама предава Аляска...за пари!Големите патриоти!
46
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кото и да плямпате кражбата беше очевидна. Ще дойде ден пак ще плащат. Няма как колелото се върти. А те седат на едно място вече 100 год.
45
3
 
15
 
! Отговори
ГЕРБАДЖИИТЕ преди 5 години
вместо да си заровят главите в пясъка, че вожда им от Банкя ги прави по-смешни и от папагалите в зоопарка те взели да крякат като жаби от блатото. Ами стойте си блатото и не се месете когато атовете се ритат, че ще станете само на плюнка ако ви настъпи някой