Речено-сторено: Столицата на Казахстан се казва Нурсултан

Предложението дойде по-рано днес от новия президент на страната
20 мар 2019 15:00, Елка Василева
44
Речено-сторено: Столицата на Казахстан се казва Нурсултан
Нурсултан Назарбаев. Снимка: БТА

Столицата на Казахстан Астана се преименува на Нурсултан. Съответните поправки в конституцията на страната бяха приети на две четения от депутатите в парламента на страната, съобщи „КазТАГ“.

След като приетите поправки бъдат подписани от държавния глава, те ще влязат в сила.

Още по темата

Инициативата за преименуване на столицата на Казахстан дойде от бившия председател на Сената на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, който по-рано днес положи клетва и встъпи в длъжност като президент след оставката на Нурсултан Назарбаев. Токаев предложи също така улици в областните центрове да бъдат наречени на името на Назарбаев.

Нурсултан Назарбаев обяви, че подава оставка на 19 март. Мандатът му изтичаше през април 2020 г. Сега той остава начело на Съвета за сигурност и лидер на партията „Нур Отан“.

Идеята за преименуване на столицата на Казахстан в чест на Назарбаев беше издигната през 2016 г. от депутати в парламента на страната. През 2017 г. за подобна инициатива се заговори отново, като беше предложено и летището в казахстанската столица да носи името на Назарбаев, а през 2018 г. депутатът от Държавната дума Валентина Терешкова предложи град Астана да бъде преименуван на Нурсултан.

Самият Назарбаев отхвърли всички тези предложения. „Публично казвам на всички казахстанци: това не бива да се прави. Не бива. Не става дума изобщо за това. Трябва да останеш в историята с делата си. Не с дълъг живот, не с някакви паметници – с делата. Старая се да правя това“, коментира Назарбаев идеята за преименуване на един от проспектите в Алмати в негова чест, припомня Лента.ру.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари