Речено-сторено: Столицата на Казахстан се казва Нурсултан

Предложението дойде по-рано днес от новия президент на страната
20 мар 2019 15:00, Елка Василева
44
Речено-сторено: Столицата на Казахстан се казва Нурсултан
Нурсултан Назарбаев. Снимка: БТА

Столицата на Казахстан Астана се преименува на Нурсултан. Съответните поправки в конституцията на страната бяха приети на две четения от депутатите в парламента на страната, съобщи „КазТАГ“.

След като приетите поправки бъдат подписани от държавния глава, те ще влязат в сила.

Още по темата

Инициативата за преименуване на столицата на Казахстан дойде от бившия председател на Сената на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, който по-рано днес положи клетва и встъпи в длъжност като президент след оставката на Нурсултан Назарбаев. Токаев предложи също така улици в областните центрове да бъдат наречени на името на Назарбаев.

Нурсултан Назарбаев обяви, че подава оставка на 19 март. Мандатът му изтичаше през април 2020 г. Сега той остава начело на Съвета за сигурност и лидер на партията „Нур Отан“.

Идеята за преименуване на столицата на Казахстан в чест на Назарбаев беше издигната през 2016 г. от депутати в парламента на страната. През 2017 г. за подобна инициатива се заговори отново, като беше предложено и летището в казахстанската столица да носи името на Назарбаев, а през 2018 г. депутатът от Държавната дума Валентина Терешкова предложи град Астана да бъде преименуван на Нурсултан.

Самият Назарбаев отхвърли всички тези предложения. „Публично казвам на всички казахстанци: това не бива да се прави. Не бива. Не става дума изобщо за това. Трябва да останеш в историята с делата си. Не с дълъг живот, не с някакви паметници – с делата. Старая се да правя това“, коментира Назарбаев идеята за преименуване на един от проспектите в Алмати в негова чест, припомня Лента.ру.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Е в Казахстан явно култът към личността не се е променил от времето на Сталин, сега и столицата ще е на негово име,😁 Ким чон Ун ряпа да яде, в Северна Корея са доста по-назад с култ-материала от Казахстан. Само дето не е ясно, що като просперират толкова, Източна и Западна Европа са пълни с казашките шикмооки, в последно време почнаха да гонят по брой и Руснаците в Чехия, Словакия и Австрия...
38
2
 
7
 
! Отговори
До 36 и 38 преди 5 години
Спрете с глупостите си бе хлапаци .Вие сте болни и с възпалени мозъци и не можете да водите вече нормален човешки разговор.Какво общо има Бойко с темата бе баце ли си,маце ли си? Той така и иначе ще си иде ,никой не е вечен ,ами ти с този недоразвит ум тогава накъде? За вас живота започва и свършва в последните 10 години.Прав е Гьобелс ,,Премахни на един народ историята и след едно поколение той се превръща в тълпа,а след още еднопоколение, можеш да ги управляваш като стадо, Готови сте!!!
37
5
 
2
 
! Отговори
ввв преди 5 години
Откачена работа тези още не са излезли от комунизма. Кумунистическите лидери все се мислят за богове...
36
5
 
3
 
! Отговори
Планово унищожение! преди 5 години
Горката страна!Само като чуете и научите за ядренните опити,Семипалатинск,Аралско море,Амудъря и Сърдъря и как по изкуствен начин се създава солена пустиня,на мястото на море и изчезва цял един поминък и население.Документалният филм е ужасяващ и зловещ-как може да се отрови и убие ЗАВИНАГИ една прекрасна природа.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз мисля ,че Бойко, най-великия бг политик в 21век напълно заслужава да се кръсти поне квартал в София,най-добре е Банкя да стане Бойково!Велик си Баце !
34
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма какво друго да се очаква от бивша соц клoaка... те имат мания към култ към личноста... чакаме Москва да се прекръсти на Путинсква
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да преименуваме град София в град Бойко. В парламента ГЕРБ и Патриоти ще подкрепят!
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28 Тези територии /Северен Казахстан/ се заселват с руснаци и украйнци и всякъви етноси от началото на 19век!Това там си е било дива пустош ,не е имало никакви киргизи или казахи!От 30 години руснаците се изселват от там и от Средноазиатските републики!Така,че спете спокойно Средна Азия остава за тюрските народи и китайците които са най-големият инвеститор в района!
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Димата Руснака за да сме по-точни, цифрите горе-долу тези!При разпада на СССР Казахстан е 15млн.7млн.руси,украйнци,беларуси .Казахите 6млн.останалите,узбеки,татари и още десетки националности сред които и българи!Сега положението е друго и трудно може да се намери повод за промяна на граници!Повечето млади руснаци следват 30год.тенденция русите да се изселват в Русия ,получавайки гражданство и уреждайки живота си извън Казахстан!
30
5
 
8
 
! Отговори
Боко Боку Борисоф преди 5 години
София скоро ще се казва Тиквенбург !Ще издам декрет, и Фандъчката ще го подпише .
29
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22Да бе братле, Казахстан е измислена държава, Украйна и тя, Грузия, Молдова.....само вие руснаците сте истински....аре нападайте, кво чакате, вкарвайте зелените човечета. Казахстан, новата Наварося...
28
2
 
12
 
! Отговори
V преди 5 години
Казахстан не продава само собствен петрол на Китай .През тях минава и руския петрол и газ към Китай ,а от там пък стоките към Европа . Тоест те си имат техния южен поток ,а ние имаме ЕС и герб затова цецо ще има седем апартамента ,всеки евродупитат с имот в Испания ,а ние вечно на последните места в класациите ;)
27
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25Какви славяни какви руснаци в Казахстан бе, ти изобщо осмисляш ли какво пишеш?! Това че има изкуствено и насилствено заселени руснаци в Централно Азиатска държава си е проблем на руснаците и тъпите им имперски политики. Да се връщат обратно в подмосковските блата откъдето са изпълзели и да спрат да ни занимават с глупостите си.
26
3
 
6
 
! Отговори
Димата Руснака преди 5 години
Нека мирно и тихо Россия си върне полловината земя = 1 млн. 400 000 км2И да се оправи тази неправда, Няма смисъл Россия да стой повече .До 1992 г. населението там беше поравно 50 на 50...5 милиона руснаци, и 5 милиона ''казахи'' . Днес казахите са 13 милиона, а руснаците са по-малко от 5 милиона ! Общо 18 милиона .
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18 Не е започнал да строи града от нула,още когато Руската империя през 1830год. завладява територията е имало град Акмола,ставайки Акмолинскот 1960г.Целиноград един големите градове на северен Казахстан!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22Общото е ,че Русия подари Западен и Северен Казахстан !При създаването на държавата славяните там са били 80-90%,при разпада на СССР казахите бяха малцинство в собствената си държава45%!!Сега положението е друго ,славяните се изселиха в Русия ,а казахите се плодят !Сега казахите са около 60-65%,славяните 25% и са предимно на север!Назарбаев премести столицата на север ,надявяки се Русия да няма претенци за севера!
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Астана - напрактика чисто нов град с доста футуристичен вид в който преобладават сгради и монументи с подчертано масоно-илюминатски символи. На пръв поглед красив, но доста стерилен и лишен от чарът на старите европейски столици, богати на култура и подплатени с цивилизационен ценз!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VЩе ги стигнем когато имаме петрол и газ и когато от тях нашият БВП стане колкото тяхния, а именно 2 пъти повече на глава от населението. Кога ще стигнем Кувейт и ОАЕ? Това се питам аз.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
12 Димата Руснака е напълно прав!Казахите са изкуствено създадена нация ,до 1936г.такива няма!Истината е ,че те са киргизи ,бели кергизи ,черните са днешните киргизи!Бяло за тюрките е север,черно е юг!От 1920 до 25 год. Цялата територия на Казахстан се е казвала Киргизия със столица Оренбург!Вседствие Оренбург и областа са върнати на Русия!Някой си чиновници в Маскве ,чертали граници и измисляли нации!Даже няколко години се е казвала КазаГска ,докато се усетят ,че се бърка с казак!
20
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Димата РуснакаХшищника Русия пак е хвърлил око на плячката Казахстан. Абе руснак какво общо имате вие мокшите с Казахстан. Почти нищо общо освен че сте били заедно няколкостотин години под ботуша на Чингис хан и неговите наследници. Ей това руското око е ненаситно брей. Не им стигат 17 милиона засрани квадратни километра искат още толкова.