Возрождение - новата зловеща туристическа дестинация, пълна с антракс

През 1948 г. Съветския съюз превръща острова в място за тестване на био оръжия
22 мар 2019 20:00, Нели Христова
61
Возрождение - новата зловеща туристическа дестинация, пълна с антракс
Снимка: Wikipedia

След бумът на туристи, които искат да посетят радиоактивният Чернобил, ново опасно място привлича нестандартните пътешественици.

Неговото име е о. Возрождение, в Аралско море, между Узбекистан и Казахстан. Там се намирала секретната база Аралск-7, която била използвана от Съветския съюз за тестване на най-смъртоносните био оръжия.

Все още о. Возрождение не е официална туристическа дестинация, но е напът да се превърне в такава.

Официално секретната база е закрита през 1991 г. Обитателите й я напускат толкова бързо, че оставят всичко след себе си - оборудване, покъщина, кораби. Сега градът, в който някога работниците са живеели, се е превърнал в призрачно място.

Преди да бъде превърнат във военна база, бреговете на острова били обливани от тюркоазени вълни. Въпреки че климатът бил почти пустинен, той бил дом на рибарски селища. Но Червената армия имала нужда от място, където да тества опасните си био оръжия. Група от експерти внимателно търсили подходящото място - голям остров, възможно най-далеч от Русия.

През 1948 г. о. Возрождение изчезнал от картата на света и се превърнал в поредната съветска база. Не било лесно да бъде открит,  тъй като това, което се знаело за него е, че е "разположен на 3500 км от Москва, в средата на отдалечено вътрешно море, заобиколено от слабо населена пустиня, дълбоко в сърцето на Централна Азия.“

Първите работници изпратени там издигнали жилища, които трябвало да приютят 1500 души. Построили лаборатории, училища, ресторанти, болници, военна база, летище и пристанище. През 60-те години на миналия век, ЦРУ заподозпяло, че в района се случва "нещо подозрително", но така и не разбрали повече по въпроса. А там учените забърквали антракс, нови видове едра шарка, бобонна чума и тиф. Това били само добре познатите на света био оръжия.

Но съветските експерти не спрели до там. За да се справят с "капиталистическите акули" те създали нови видове био оръжия, които трябвало да бъдат резистентни на вече съществуващите медикаменти за лечение. Това били Q-треска, туларемия и ботулинов и венецуелски конски енцефалит.

"Мислехме, че правим нещо значимо, казва Димитрий Истомин, войник, който за кратко работел във военната база. - Тествахме био оръжията за доброто на родната си страна. Поне така ни казваха." 

Естествено, инцидентите не били рядскост. През 1971 г. на острова погрешно е пусната едра шарка, която заразява 10 души. Трима от тях умират. През май 1988 г. се съобщава, че 50 000 антилопи, които са пасяли в близката степ са убити в рамките на един час от неясен вид оръжие. Говори се и за други зловещи смъртни случаи.

След като Съветската армия панически напуска острова, останалите държави се притесняват, че след себе си те са оставили не само оборудването си, но и вирусите, които са създали. Учени от различни нации отиват там, за да проучат Возрождение. През 2002 г., чрез проект, организиран и заплатен от САЩ с помощта на Узбекистан, са деактивирани повече от шест ями със заровен антракс.

Дали сега там е напълно безопасно е въпрос без отговор. Но туристи от цял свят изявяват желание да посетят Возрождение. Всъщност, той вече е полуостров, тъй като малка ивица земя го свързва с континента. Въпреки това, да стигнеш до там не е най-лесната задача. Със сигурност ти трябва и защитен костюм.

През 2017 година експертът Лес Билий казва пред BBC, че целият остров все още е заразен. "Има малко антракс там, но това не е единственият проблем. Може би трябва да споменем труповете на всички заразени животни, умрели там и немаркираният гроб на жената, починала след пренасянето на незнайно био оръжие."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската диващина налице.
46
3
 
3
 
! Отговори
Конгоанче преди 5 години
Тук им плащат по 10 стотинки на Новина.Толкова си могат.
45
4
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Беки в Невада имало антилопи?
44
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щото у САЩ никига не се е тествало био оръжие, ама никига ви казвам!
43
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За първи път чувам, че там живеели антилопи. Прерових всички възможни енциклопедии - няма и няма, навсякъде пише, че антилопите живеят в Аф рика.
42
8
 
23
 
! Отговори
Ж преди 5 години
Това е за Съветския съюз, а за Америка,Франция,Великобритания??? Я кажете колко природа те унищожиха по света с биологичните си опити и зарази? То не беше СПИН, ЕБОЛА,разните му грипове и т.н.Е??? Пишете, казвайте...
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На пленума, ще го обявяват за новата житница.
40
12
 
15
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Това остава след руските престъпници мор и разрушение!
39
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, от почти 10 години правя в този сайт забележка, че дума "напът" няма на български език.Използвам случая, за да напомня отново.
38
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Николинке, ако вярваш, че Земята е плоска......да ще забременееш.......но, ако не вярваш...тогава е 50/50.
37
13
 
12
 
! Отговори
Николина Благоева преди 5 години
В училище набих чкия на приятел но ми свърши в ръката а от пръста ми течеше кръв порязах се та вратата на тоалетната и ми влезна онова нещо в кръвта мога ли да забременея много ми се гади какво хапче да взема
36
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пси хопатите на акаха острова, а сега лошият запад да го чистил.
35
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
50 хиляди антилопи?!
34
23
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е да, но за разлика от Англия и САЩ, Русия спря разработването и производството на химическо оръжие.
33
15
 
16
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
До lol до ПетровМуахахахааа. я пак а кой е бил като експериментално зайче по време на първите американски атомни екпсперименти...собвтените им войници...
32
10
 
19
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
прочетох сие писание като през цялoто време очаквах международните учени от различните нации да са намерили и няколко ръждясали бидона пълни с "новичок", но не би... в това отношение откровено съм разочарован от съспенса в пиеската...
31
3
 
6
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
До СтрахилЕхххх Страхилчо да бе внимавал повече в час а....Местния климат е важен Страхилчо....ако напояваш Сахара ще стане ли райска градина....може би но спреш с поливането ще си стане пустиня веднага тъй като там няма валежи....е те така и с Аралско море....спирайки водата на едно място превръщаш в пустиня друго място...
30
2
 
8
 
! Отговори
ДДТ преди 5 години
Аралско море не пресъхва,но нивото му спада драстично и затова показаните кораби са останали на десетки километри навътре в сушата.Най-големият залив Карабогазгол е пресъхнал. Обръщането на големите сибирски реки е грандиозна *** идея,но няма общо с Аралско море.
29
4
 
14
 
! Отговори
lol до ач преди 5 години
То и да си пратиш собствения народ по лагерите и пред стрелковите отряди звучи варварско, ама руснаците си го избраха за човек, личност и спасител на 20 век.
28
7
 
14
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
За катастрофата в Аралско море отдавна се знае. Интересен ми е друг въпрос. То пресъхва, защото водите на Амудъря и Сърдаря се отклоняват за напояване. Морето пресъхва, но от тези поливни площи няма ли полза ? Нали тези води пак отиват за полезни цели. Там за където се отклоняват, не се ли подобряват условията за живот ?