Ако всички заминат, кой ще ни лекува?!... Млади сърби бягат към Германия

Сърбия е станала нежелано място особено за квалифицираните кадри
23 мар 2019 21:00,
184
Ако всички заминат, кой ще ни лекува?!... Млади сърби бягат към Германия
Снимка: pixabay.com

"Цялата смяна от местната Спешна помощ изкара курс по немски език и сега всички са в Германия", казва Филип, който е основал училище за чужди езици в южния сръбски град Лесковац. То съществува от 10 години и в началото английският е бил много търсен, днес обаче на мода е немският. Филип не желае да бъде сниман - разбираемо поведение в тази сръбска провинция, където хората избягват да се набиват на очи. Те се пазят дори и от най-безобидните критики към правителството - дори и да има достатъчно основания и факти за това, пише "Дойче веле".

Медицинските сестри Йована, Ангелина и Миляна наскоро са взели нивото В-1 за медицински кадри и всеки момент могат да тръгнат за Германия. Първите две дори вече имат подписани трудови договори с една клиника в Хамбург, а Миляна стяга куфарите за Тюбинген, където ще работи в Университетската клиника. 24-годишната Йована казва, че в Лесковац няма какво да работи и че ще напусне страната именно заради работата.

Мрачен делник в "сръбския Манчестър"

Твърди се, че в Лесковац правят най-добрата скара на Балканите. Отдавна обаче са отминали славните времена, когато текстилната и фармацевтичната индустрия са допринасяли за подема на града. Никому вече и през ум не минава да нарича Лесковац както някога - "сръбският Манчестър". От някогашните 100 хиляди жители на общината днес са останали доста под 70 хиляди.

Йована е ходила досега три пъти в Германия - работила е пробно в Берлин и Хамбург. Работата ѝ допаднала, а работодателите останали доволни от нея. "Там осъзнах, че всъщност няма голяма разлика между работата в Германия и в Сърбия. Само че в Германия грижата за болните и трудът на медицинската сестра са разделени, а и броят на пациентите е ограничен. В Сърбия това е другояче - там една медицинска сестра е същевременно и болногледачка. В някои случаи дори една-единствена медицинска сестра обслужва цял етаж с пациенти."

Но Ангелина не може да се надява дори и на такава тежка работа: "Съседката ми беше чистачка в болницата и изкара съкратен курс - преквалифицира се за медицинска сестра. За съжаление в тази страна професионалната подготовка не се цени. Хората получават работа по съвсем други критерии. Затова виждам бъдещето си в Германия", казва 19-годишната жена.

"Даже извънредните часове труд се заплащат"

Йована също смята, че в Германия е друго - там ценят професионалната квалификация, а и заплащането няма нищо общо с това в Сърбия. "Даже извънредните часове труд се заплащат, получаваш карта за градския транспорт с намаление, има столова за хранене и предлагат помощ в търсенето на жилище. Освен това можеш да запишеш и двумесечен, платен езиков курс", казва младата жена.

В Сърбия средният месечен доход е малко над 400 евро, а по официални данни безработицата достига 12 процента. Някои експерти твърдят, че ако не беше трудовата миграция, безработицата щеше да скочи на 20 процента. А младежката безработица междувременно гони 30 процента. Масовото изтичане на човешки капитал е едновременно и благословия и проклятие за сръбското правителство: от една страна то може да се хвали, че поддържа сравнително ниска безработица в страната, но от друга вече са налице първите тревожни сигнали. Така например към трудовото министерство бе създадена експертна комисия, която да предложи мерки за ограничаване на изтичането на кадри в чужбина.  

Нежелано място за младите хора

Това изобщо не интересува Йована, Ангелина и Миляна, които виждат бъдещето си в Германия, включително в личен план - те желаят да създадат семейства в новата си родина и не мислят за връщане в Сърбия. На техните родители това може и да не им харесва особено, но те виждат как Сърбия все повече се превръща в нежелано място за младите хора - особено за по-квалифицираните от тях.

Проблемът с масовото бягство не е нов, но напоследък се задълбочава. Още в Титова Югославия много хора напускаха страната в търсене на по-добро място за живеене и работа. След това дойдоха войните и първите демократични реформи, които обаче не отговориха на очакванията на хората, и те продължиха да напускат страната. Близо 1 милион сърби са избягали от промените насам, което за една страна със 7 милиона души население е много сериозен проблем. И тенденцията продължава: годишно около 35 хиляди души обръщат гръб на Сърбия. По този показател страната държи едно от първите места в света.

Йована си дава сметка, че бягството на младите хора е загуба за Сърбия. "Квалифицираните кадри обръщат гръб на страната. Само в моето обкръжение толкова много хора заминаха. И не само младите бягат - понякога цели семейства заминават или пък хора с 20-годишен трудов стаж", казва младата медицинска сестра. В последното годишно изследване на Регионалния съвет за сътрудничество RCC от 2018 година, провеждано в 13-те страни от Югоизточна Европа, цели 32 процента от анкетираните сръбски граждани са посочили, че мислят да заминат в чужбина - колкото в никоя друга страна от Западните Балкани.

Школата за чужди езици в Лесковац не може да се оплаче от липса на работа. Колкото и да е добре това за бизнеса на Филип, той осъзнава колко тревожно е същевременно положението: "Ако всички заминат за Германия, кой ще ни лекува нас, мен и децата ми - тук, в Сърбия?", пита загрижен той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
2
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
Сърби: Ако всички заминат, кой ще ни чеше!
102
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не купувайте от Лидл и Кауфланд, купувайте от пазарчета и сергии, от квартални мини-маркети. Така Лидл и Кауфланд ще фалират. И персоналът ще си почива, няма да слугува на капиталистите.
101
1
 
3
 
! Отговори
До 108 преди 5 години
Така е , но една икономика трябва да дръпне от някъде и да задвижи веригата.
100
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаш право да развиваш нищо, ако Брюксел не ти разрешиНе е вярно, излъгали са те жестоко.Можеш да си развиващ всичко.
99
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия убива България дори само с големите си вериги като Лидл, Кауфланд и др. , които продават пето качество храна на българите и им плащат 5 пъти по-ниски заплати. И които продават немски стоки, но ниско качество. Печалбата и данъците се плащат в Германия. Т.е. богатите "българи" плащат пенсиите на "бедните" немци. Болен здрав носи! Това е ЕС.
98
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
германия си представи само чрез лидл колко засмуква. сложи и австрийски банки и телекоми. сложи всички полезни изкопаеми - злато мед и т.н. пак в техната кошница, от фондация конрад аденауер знаят как. мариците американски. АЕЦ бачка за Турция и Косово. хазарта еврейски. огризките като нискоразредни 5 звездни хотелчета и евросубсидии са ги оставили на бойковистите/БКП за да не умрат от глад и да се различават малко от тълпата. изтекъл човешки ресурс нема да пишем че германия репарациите за холокоста ще и се сторят детска игра. ЕСССРски геноцид. да идва путин и да ни взима. да въведе ред и да с
97
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквито и пари да се внасят от България в ЕС те се щавят от ЦЕЛИЯ народ!Каквито и пари да се връщат от ЕС в България, то те се осмукват ИЗЦЯЛО от гербавите крадци!И за какво ни е тогава на всички, които не сме от шайката това членство?
96
5
 
4
 
! Отговори
До 106 преди 5 години
Да , но германеца не инвестира в лукс , а в бъдеще.И не е лакум и завистлив.
95
1
 
5
 
! Отговори
раша наша преди 5 години
голямо заглавие като чели в бг е на високо равнище е живота журналисти майче са ви учили правителството да лъжете.спрете се вие лъжете правителството краде а народа бяга кои къде види е това е българия
94
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, бе, знам, че е много добре Ай ТИ сектора, писнало ми е да ви слушам такива като тебе. Само че една икономика не е само АЙ ТИ. Нали като се разболееш, да не дава Господ, ти, великият софтуерен специалист трябва да отидеш на лекар, само че като няма добър лекар, умираш дори от апендисит. Една икономика има нужда от всеки - водопроводчици, инженери, лекари, рибари, машинисти и т.н. Светът не се върти само от Ай Ти специалистите.
93
1
 
4
 
! Отговори
До 104 преди 5 години
Имаме общество , което е мамено на избори , но и това ще свърши.А този форум е далече от истината
92
3
 
1
 
! Отговори
До 100 преди 5 години
Да те немците само крадът и мързелуват и така забогатяха.
91
18
 
1
 
! Отговори
До 98 преди 5 години
Това че ти мизерстваш и си неук , не значи , че всички българи сме като тебе.Младите българи печелят , както никога досега.Софтуерните фирми се множът и печелят много.А ти за риболов си мислиш , малеее.
90
8
 
10
 
! Отговори
Добре че сме ние преди 5 години
Иначе Германия щеше да фалира.Все пак ние ги храним с нашия БВП от 60млр. долара от който те постигат 5 трилиона долара.Алоооо , бълнуващите , само БМВ има повече пари от цялата ни икономика , но те ни крадяли.
89
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС означава смърт за България. Знаете ли, че имаме наложени квоти за риболов на черноморието. Четох една статия по темата, на нас ЕС ни е наложил някакви супер смешни ограничения колко риба можем да добиваме. Само че тези ограничения не важат за Турция, която добива 10000 пъти повече риба от нас и съответно ние губим супер много пари. И не само това. ЕС ни налага ограничения за всичко. Нямаш право да развиваш нищо, ако Брюксел не ти разреши. Т.е. ние сме роби. ЕС е по-зле от Османската империя.
88
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Тодор Живков нямаше тоалетна хартия и банани а при ЕС имаме тоалетна хартия и банани. ЕС е най-прекрасното място за живот и за своята 1300 годишна история Българите никога не са живяли толкова добре както в ЕС, но българите са *** и не могат да го оценят.
87
5
 
3
 
! Отговори
Еххх моше преди 5 години
Квантовия компютър не е , като компотите , той е технология на кодиране и суперпозиции , но тебе те радва само тежката индустрия и още мрънкаш по доларчето за Кремиковци-твоя любим комбинат.А патентите са именно преди производството с цел застраховка от плагиати , но при компотите е друго.
86
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС плаща на всеки френски фермер 1200 евро субсидии за глава едър ***, в България са 10 пъти по ниски тези субсидии, съответно никой не гледа *** и всичко отива за Франция. Чрез членството си в ЕС и вноските бедна България на практика финансира богатите западни страни от ЕС.
85
11
 
5
 
! Отговори
до 86 преди 5 години
Затова ти сега плащаш дългове на френски и английски финансови институти...*** такива сте си - всичките фенове на правешкия влашки ром - Тодор Замфиревь Живков...дето за 32 год. - 3 пъти фалира държавата
84
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България ако ще и 50 трилиона да получи от парите - все тая. За ЕС е важно да не развива никаква икономика, техбологии и собсвено производство и парите да отидат за стадиони по селата и за полагане на асфалт, или в нечии джобове на послушковците които козируват на Брюксел, но само и само да не развива икономиката си.