Ако всички заминат, кой ще ни лекува?!... Млади сърби бягат към Германия

Сърбия е станала нежелано място особено за квалифицираните кадри
23 мар 2019 21:00,
184
Ако всички заминат, кой ще ни лекува?!... Млади сърби бягат към Германия
Снимка: pixabay.com

"Цялата смяна от местната Спешна помощ изкара курс по немски език и сега всички са в Германия", казва Филип, който е основал училище за чужди езици в южния сръбски град Лесковац. То съществува от 10 години и в началото английският е бил много търсен, днес обаче на мода е немският. Филип не желае да бъде сниман - разбираемо поведение в тази сръбска провинция, където хората избягват да се набиват на очи. Те се пазят дори и от най-безобидните критики към правителството - дори и да има достатъчно основания и факти за това, пише "Дойче веле".

Медицинските сестри Йована, Ангелина и Миляна наскоро са взели нивото В-1 за медицински кадри и всеки момент могат да тръгнат за Германия. Първите две дори вече имат подписани трудови договори с една клиника в Хамбург, а Миляна стяга куфарите за Тюбинген, където ще работи в Университетската клиника. 24-годишната Йована казва, че в Лесковац няма какво да работи и че ще напусне страната именно заради работата.

Мрачен делник в "сръбския Манчестър"

Твърди се, че в Лесковац правят най-добрата скара на Балканите. Отдавна обаче са отминали славните времена, когато текстилната и фармацевтичната индустрия са допринасяли за подема на града. Никому вече и през ум не минава да нарича Лесковац както някога - "сръбският Манчестър". От някогашните 100 хиляди жители на общината днес са останали доста под 70 хиляди.

Йована е ходила досега три пъти в Германия - работила е пробно в Берлин и Хамбург. Работата ѝ допаднала, а работодателите останали доволни от нея. "Там осъзнах, че всъщност няма голяма разлика между работата в Германия и в Сърбия. Само че в Германия грижата за болните и трудът на медицинската сестра са разделени, а и броят на пациентите е ограничен. В Сърбия това е другояче - там една медицинска сестра е същевременно и болногледачка. В някои случаи дори една-единствена медицинска сестра обслужва цял етаж с пациенти."

Но Ангелина не може да се надява дори и на такава тежка работа: "Съседката ми беше чистачка в болницата и изкара съкратен курс - преквалифицира се за медицинска сестра. За съжаление в тази страна професионалната подготовка не се цени. Хората получават работа по съвсем други критерии. Затова виждам бъдещето си в Германия", казва 19-годишната жена.

"Даже извънредните часове труд се заплащат"

Йована също смята, че в Германия е друго - там ценят професионалната квалификация, а и заплащането няма нищо общо с това в Сърбия. "Даже извънредните часове труд се заплащат, получаваш карта за градския транспорт с намаление, има столова за хранене и предлагат помощ в търсенето на жилище. Освен това можеш да запишеш и двумесечен, платен езиков курс", казва младата жена.

В Сърбия средният месечен доход е малко над 400 евро, а по официални данни безработицата достига 12 процента. Някои експерти твърдят, че ако не беше трудовата миграция, безработицата щеше да скочи на 20 процента. А младежката безработица междувременно гони 30 процента. Масовото изтичане на човешки капитал е едновременно и благословия и проклятие за сръбското правителство: от една страна то може да се хвали, че поддържа сравнително ниска безработица в страната, но от друга вече са налице първите тревожни сигнали. Така например към трудовото министерство бе създадена експертна комисия, която да предложи мерки за ограничаване на изтичането на кадри в чужбина.  

Нежелано място за младите хора

Това изобщо не интересува Йована, Ангелина и Миляна, които виждат бъдещето си в Германия, включително в личен план - те желаят да създадат семейства в новата си родина и не мислят за връщане в Сърбия. На техните родители това може и да не им харесва особено, но те виждат как Сърбия все повече се превръща в нежелано място за младите хора - особено за по-квалифицираните от тях.

Проблемът с масовото бягство не е нов, но напоследък се задълбочава. Още в Титова Югославия много хора напускаха страната в търсене на по-добро място за живеене и работа. След това дойдоха войните и първите демократични реформи, които обаче не отговориха на очакванията на хората, и те продължиха да напускат страната. Близо 1 милион сърби са избягали от промените насам, което за една страна със 7 милиона души население е много сериозен проблем. И тенденцията продължава: годишно около 35 хиляди души обръщат гръб на Сърбия. По този показател страната държи едно от първите места в света.

Йована си дава сметка, че бягството на младите хора е загуба за Сърбия. "Квалифицираните кадри обръщат гръб на страната. Само в моето обкръжение толкова много хора заминаха. И не само младите бягат - понякога цели семейства заминават или пък хора с 20-годишен трудов стаж", казва младата медицинска сестра. В последното годишно изследване на Регионалния съвет за сътрудничество RCC от 2018 година, провеждано в 13-те страни от Югоизточна Европа, цели 32 процента от анкетираните сръбски граждани са посочили, че мислят да заминат в чужбина - колкото в никоя друга страна от Западните Балкани.

Школата за чужди езици в Лесковац не може да се оплаче от липса на работа. Колкото и да е добре това за бизнеса на Филип, той осъзнава колко тревожно е същевременно положението: "Ако всички заминат за Германия, кой ще ни лекува нас, мен и децата ми - тук, в Сърбия?", пита загрижен той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
2
 
! Отговори
Пачему преди 5 години
ЗАЩО НИКОЙ НЕ БЯГА В РУСИЯ???
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бягат към Русията,там ще ги посрещнат подобаващо,като ,,братя славяни'',нали така? Така,така,ама не е така.Младите не искат и да чуят за Русия,искат на хубаво.Това се нарича чист шовинизъм. Шовинизъм оаначава да твърдиш нещо до крайност,без то да е вярно.Както сърбите.За тях Русия е най-великата,и ако ги оспориш,просто ще те убият без да се се замислят ,,Брачата сръбе'',те и не мислят.Ако мислеха биха проумяли,защо заминават на Запад,а не на Исток.Изглежда мисленето не им е силна страна.
141
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сега, след пируетите на сръбските властимащи към Китай, ще умрат и последните останали предприятия в Сърбия. Защото условията на Китай за техния "път на коприната" са път към смъртта на всякакво производство. Иначе са големи националисти, няма спор. Но национализмът им и той умира край масата и рафтовете с евтини китайски стоки.
140
1
 
11
 
! Отговори
ЩО ЩАТ... преди 5 години
Тези германофоби, доказали се като такива в цялата си сръбска история, в омразната за тях Германия??? Пътят им към Москва и Путин е много, много по лесен, ама не-никой сърбин не ще и да чуе за братската православна путинска държава!!! Никой в Германия няма да ги посрещне с отворени обятия!!!
139
1
 
18
 
! Отговори
1 преди 5 години
много интересен факт - сърбите обичат руснаците, умират си за тях и мразят германците.а нито един сърбин не е тръгнал за русия,масово отиват в германия.нашите русофили и те като хипопотами с огромни зяпнали уста, пък никой от тях не отива в путинския рай, всички ЕС ги привлича
138
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако някой си мисли, че в Германия работата в болница е по -лесна от България ,много се лъже.Вярно е ,че се взима по голяма заплата, плащат се допълнително изработените часове и нощен труд.В болниците има също недостиг на мед.сестри и ако някоя е в болнични може също само 1 сестра да е в отделение на работа.Там няма кафенце по време на работа,само 30 мин.почивка.През другото време пациентите се къпят,обличат,хранят и изцяло от мед.сестра се обслужват.Работата е физически тежка
137
7
 
6
 
! Отговори
Паралели преди 5 години
Лесковац = Сливен или Габрово "Българския Манчестър"Ясно е, че Планът Ран-Ът е за уножожение на целите Балкани, не само на България.Всичко постепенно излиза на бял свят.
136
3
 
12
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
За съжаление същото важи и за България.
135
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в БГ.е същото та и по зле.
134
6
 
2
 
! Отговори
лекар преди 5 години
Отсега партиен функционер на БСП ми е обещал подземна килия в северното крило на лагера в Белене след кметските избори наесен.Намерил съм текста на "Сгрешили пред народа" и се подготвям за новото местообитание,в случай,че не успея да избягам.Имам и един ятак,ама знае ли някой какво ще стане след 9-ти септемери?
133
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хм.Що не бягат към великата приятелска християнска и славянска Русия?
132
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че цяла Европа не ще да ражда отдавна.
131
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Иван ПешевПешев какво е решението бе, ***?
130
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен141Цялата Скандинавия плюс Швейцария на население са 1/3 от Германия.Колко лекари и сестри ще им дръпнат?
129
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тези опорки, отворете който и да е финансов ежедневник и вижте цифрите на което и да е немско предприятие- съпоставете ги с българия и стига рИвахте, че изхранвате Западна европа.
128
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че Германия само обезкървява Изтока, за да го използва, и всички се струпват там, не е съвсем така. Причината да се търси медицински персонал е тази, че самите германци бягат от Германия като завършат медицина. Това е най-добре платената масова професия, но в Швейцария и на Север (особено Норвегия) заплатите са още много по-високи от немските. А те не са в ЕС. Същото важи за медицински сестри и санитари. Така че в ЕС се прави просто замяна на населението.
127
4
 
1
 
! Отговори
бил съм там преди 5 години
бил съм там и познавах доста българи.от българите добре бяха там само програмистите и лекарите - успяваха да си купят жилище. останалите работехме само за наема.
126
1
 
23
 
! Отговори
що? преди 5 години
що не бягат към русия?
125
9
 
3
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Германците нямат полезен ход!
124
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната платена антибългарска пропаганда - да благодарим на този социопатски сайт.