Хиляди работни места заплашени от забраната на еднократната пластмаса

Алтернативните продукти са до 3-4 пъти по-скъпи
29 мар 2019 17:37, Екип на Bloomberg
10
Хиляди работни места заплашени от забраната на еднократната пластмаса
Снимка: Pixabay

Приемането на забраната за пластмасовите изделия за еднократна употреба от Европейския парламент (ЕП) ще има катастрофални последствия за цялата европейска промишленост, тъй като ще доведе до загубата на хиляди работни места на Стария континент. Това каза Цветанка Тодорова, председател на УС на асоциация "Полимери", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него всяка европейска страна трябва сама да определя посоката си в това отношение, а начинът, по който ЕП акцентира върху проблема, е неправилен и вероятно ще се окаже безрезултатен.

"Забраната на тези продукти и ограниченията за производството им в Европа ще увеличат вноса от други страни, например от Китай. Една от мерките, заложени в тази директива, е т. нар. "разширена отговорност на производителя", т.е. чрез такси производителите ще трябва да поемат своята отговорност за замърсяването. Таксата би трябвало да се използва за почистване на отпадъците, но ако има такава върху европейските продукти и няма при вноса от Китай, ние ще се окажем в неконкурентоспособна позиция“.

Според Тодорова европейските граждани със сигурност ще се опитат да намерят алтернативни продукти на пластмасовите, като част от приборите биха могли да се произвеждат от биоразградими материали, но те струват 3–4 пъти по-скъпо.

"Целият проблем на тази директива е, че тя беше приета твърде прибързано с цел политиците да си осигурят паспорти за следващия парламент и не се даде достатъчно време да се направят експертни оценки", посочи експертът.

Той добави, че за да има видима промяна е необходимо да се променят навиците на потребителите.

"Акцентът би следвало да бъде върху това да се промени образованието и поведението на потребителите, за да не се допуска това замърсяване. Дори пластмасовите продукти да бъдат заместени с други, ако не си променим поведенческите навици да не ги изхвърляме, ние ще замърсяваме околната среда не с пластмасови, а с дървени прибори". 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко, ще се преквалифицират на ИТ. Колко му е ... един ден правил сламки друг ден подържаш сървари и правиш апс.
6
1
 
11
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
И тук възниква въпросът, защо европейските производители не използват времето до 2021, за да развият произвоството на еко-заместители, а само рИвът. Същото как-то с "електричките" похарчиха много време и пари за да замажат "Дизелгейт", но не развиха повече от 2-3 модела и НИТО ЕДИН завод за батерии.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се започнат да работят в Земеделие, Ферми, Риболов, Био култури, Гори, Билки. Стига да им се работи и да виждат успех в действията си. В частния бизнес празни ниши няма.
4
1
 
9
 
! Отговори
"...Целият проб преди 5 години
тази директива е, че тя беше приета твърде прибързано с цел политиците да си осигурят паспорти за следващия парламент и не се даде достатъчно време да се направят експертни оценки"..."---Какви експертни оценки, каква комисия, какви 5 лева, пластмасата си е пластмаса и веднъж произведена със сигурност ни надживява. Освен това са химически инертни и по-скоро с времето се раздробяват на по-малки части, отколкото да се разграждат. Което е и причина за масовото им поглъщане от живите същества
3
1
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
И откога Цветанка Тодорова стана Той?
2
1
 
5
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 5 години
Да се чете ТУРСКА контрабанда - това е доминацията в сектора!
1
1
 
6
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 5 години
Е голяма работа и без това дълги години хората дето се мъчат в бранша им пускат търска контрабанда да им подбива цените!Сега като вкарат хартиени опаковки ще ни изсекат горите!