В Украйна: Комикът Зеленски ще бие Порошенко на балотаж

Прогнози сочат, че ще вземе 40% от гласовете на втория тур
13
В Украйна: Комикът Зеленски ще бие Порошенко на балотаж
Снимка: Reuters

На предстоящия втори тур на президентските избори в Украйна на 21 април комедийният актьор и лидер на партия "Слуга на народа" Володимир Зеленски ще победи действащия президент на страната Петро Порошенко. Такъв изход от гласуването прогнозират експерти от Киевския международен институт по социология според резултатите от проведено от тях непосредствено преди първия тур на изборите социологическо проучване, съобщава агенция ТАСС.

Още по темата

Социолозите са направили прогнозен модел при кого ще отидат гласовете от останалите участници в президентските избори, ако Зеленски и Порошенко се класират за балотаж. Така 47,4 процента от привържениците на бившата министър-председателка Юлия Тимошенко са готови да подкрепят на втория тур Володомир Зеленски. Също към него би се насочил и 91,7 процента от електората на лидера на партия "Гражданска позиция" Анатолий Гриценко, както и 49,2 процента от избирателите на кандидата на "Опозиционна платформа - За живота" Юрий Бойко.

Така във втория тур Володимир Зеленски може да разчита на 39 процента от гласовете, докато Порошенко - само на 18 на сто.

Междувременно Централната избирателна комисия на Украйна съобщи, че при обработени 22 процента от протоколите Володомир Зеленски получава на първия тур над 30 процента. За Петро Порошенко са гласували 16,8 на сто от украинците, а за Юлия Тимошенко - 13,29 процента.

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Украйна съобщи, че избирателната активност на президентските избори в неделя е била 63,48 процента при обработени данни от 198 окръжни комисии от общо 199.

Председателката на ЦИК Татяна Слипачук съобщи, че над девет милиона украинци не са участвали в гласуването. Съгласно представените от нея данни, цитирани от украинското издание "Кореспондент", от 26,77 милиона избиратели, включени в списъците, бюлетини са получили малко под 17,59 милиона.

От избирателния процес е била изключена територията на Донбас, където според различни оценки между два и четири милиона души биха могли да подкрепят кандидати на опозицията. Заради особености на вътрешното законодателство не са могли да гласуват и между един и три милиона украинци от вътрешноразселените лица, които нямат постоянен адрес.

Съгласно промени във вътрешния регламент ЦИК премахна всички избирателни секции в Русия, с което от гласуване бяха изключени още около три милиона украинци.

Голяма част от гласоподавателите в контролираните от сепаратистите източни райони на Украйна и в Крим вероятно не са участвали в гласуването, защото трябваше да преминат специален процес по регистрация в контролирана от Украйна територия, отбелязва Ройтерс. Но жители на полуостров Крим, запазили украинските си паспорти след руската анексия преди пет години, преминаха на континента, откъдето автобуси ги откараха до най-близката избирателна секция, съобщава Ройтерс.

Според "външния министър" на т.нар. "Луганска народна република" Владислав Дейнего жителите на "Луганска народна република" не са проявили желание активно да участват в президентските избори. По данни на ЦИК на Украйна в Луганска област избирателната активност е била 56,77 процента.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
2
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
На всеки, който обижда Независима Украйна, трябва да му се избият зъбите и да бъде пратен с *** и ватенка в сибирска колония. Тази страна ни пази от Империята на злото (Тюрмата на народите) и заслужава уважение.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украинците не заслужават огромната държава, която получиха от Съветския съюз. Крим, Одеса, Западна Украйна са подаръци от СССР.
9
1
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Сега ще имат професионален клоун за президент. Сегашния беше любител
8
0
 
14
 
! Отговори
Смех преди 5 години
Смееееех, смех ви казвам. Ама така съм се смял ! Славиии, има още една държава като Бг с 80% д еб и ли
7
6
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
По-скоро Зеленский има силна опозиция, най-вече в лицето на САЩ и борбата им срещу олигарсите, Кралят на бандитите беше собственик на Приватбанк, Русия няма да признае изборите, тъй като не бяха допуснати руски наблюдатели.Тук "борбата" е между двама олигарси -дори повече, Коломойски спечели страшно много врагове - в лицето на украински олигарси. Украинските олигарси няма да му позволят Зеленский да спечели.А Порошенко е изборът на САЩ, особено след поредният транш от 5 милиарда (от общо 17)
6
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това всъщност е много силна опция - руснаците да убият Зеленский. Един сериозен начин да се дестабилизира Украйна.
5
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са фалшиви прогнози, същите хора предричаха на Порошенко пето място.. Порошенко ще спечели с между 55 - 60% от гласовете. Порошенко снощи направи фантастична пресконференция, сравнението със Зеленский е даже несериозно.
4
3
 
20
 
! Отговори
Лошо преди 5 години
Много лошо, протежето на Коломойски е една илюзия,(част от екипа на Зеленский в шоуто му го напусна, несъгласен от спонсорството на Коломойски), второ нито САЩ, нито Русия ще приемат президент, финансиран от поредния "Крал на бандитите" и олигарх, Коломойски.На втория тур Порошенко ще направи всичко възможно (подкрепян от САЩ) да спечели, най-вероятно чрез активизиране на локален конфликт в Донбас и въвеждане на военно положение, ако не успее да фалшифицира 2-рият тур.А цената ще плати народът
3
4
 
9
 
! Отговори
Коломойски преди 5 години
Говори се, че Шоуменът е финансиран от олигарха, медиен магнат, спонсор на няколко доброволчески батальона от десни екстремисти Коломойски. Финансира батальони Азов, Днепър-1, Днепър-2 и Донбас. Срещу Коломойски са САЩ, (бивш собственик на "укрнафт" и Укртрансснафта)Привикан от Пайет бивш посланник на САЩ в Укрия. Русия отне 71 предприятия на олигарха.Прякорът на Коломойски е Беня Крик - Кралят на бандитите.Зеленский, работещ в ТВ на Коломойски ще бъде неудобен и за САЩ, и за Русия.
2
3
 
17
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Ще го бие, ако доживее
1
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тенденцията е в цял свят-прекалена алчност и безсилие на политическата система!Затова на белият кон идват клоуни и палячовци-просто хората виждат безсилието на "професионалните политици",търсят изход-какъвто и да е!!