Образованието във Финландия е практически насочено

Подходът е индивидуален спрямо всяко отделно дете
2 апр 2019 21:37, Екип на Bloomberg
3
Образованието във Финландия е практически насочено
Снимка: Pixabay

Говорейки за гимназия, основното задължение на един учител по музика е да има капацитета на музикант. Теорията се запазва като фундамент, но във въздуха е новото и трябва да бъдеш в контакт с него. Теорията следва да е комбинирана с практиката, коментира Пламен Димов, преподавател по музика в Китее, Финландия, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Финландците са народ, който се изслушва взаимно, подчерта преподавателят по музика в Китее.

"Това е заложено във възпитанието на малките деца. Никога обаче от малки не се оформя профилът им. Амбицията на родителите не е прекалена. Подготовката им започва от ранна възраст. Има силна организация за защита на детето. Ролята на учителя е да каже на родителите какви са заложбите и потребностите на децата. Подходът е индивидуален спрямо всяко отделно дете", поясни той.

Аз провокирам младите хора, вдигам летвата нагоре, спомена Пламен Димов в отговор на въпроса как е открил таланта на Таря Турунен от Nightiwish.

По думите на госта масовата култура, свръхамбицията и демокрацията затрудняват процеса по преподаване на учителите в България за разлика от Финландия, където процесът по осъзнаване на учениците се случва по естествен път.

"Учителят не трябва да стои на много висок пиедестал. Трябва да слезе почти на нивото на учениците си, но да има респекта им и да бъде в хармония, без да превишава границите си на възпитател. Доброто домашно възпитание във Финландия помага на учителите да работят по-лесно".  

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Не! преди 5 години
Фините имат може би най-добрата образователна система в Европа. Образованието им е наистина практично и съобразено с динамичния свят, в който живееме. Не жалят средства за училищата. Не бъркайте образование с възпитание. Финландия е последната нормална скандинавска държава. Ако се разровите из нета ще останете изненадани от постигнатото от тях.
2
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На практика този модел не работи. Щом родителя не оформя детето и интересите му, следвайки наклонностите му, то тогава учителя решава дали детето ви ще бъде стругар или директор. Въпрос на симпатии. Модела на възпитание, в който родителите губят своята роля на възпитатели, е крайно неправилен. Вярно е, че някои родители не са подготвени за такава роля, но тогава трябва да се обучават и подпомагат родителите, а не да им се отнема ролята. Тези либерастки разбирания настройват децата ви срещу вас.
1
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ?