Ядрени оръжия на Балканите? Това е оръжие на САЩ!

Какво е бъдещето на НАТО 70 г. след създаването му?
5 апр 2019 22:45,
56
Ядрени оръжия на Балканите? Това е оръжие на САЩ!

70 години след създаването на НАТО и 15 г. от членството на България в алианса - какво е неговото бъдеще?Темата в студиото на "Денят ON AIR" коментира експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

"След края на Студената война, алиансът придоби малко по-други задачи, а именно свързани с интеграцията на тези държави, които бяха от бившия съветски блок в структурите на НАТО и на ЕС. Имахме много сериозни предизвикателства във връзка с нападенията над САЩ, мисиите в Ирак, Авганистан, в Либия също и в момента съюзът представлява една организация, към която се стремят да бъдат присъединени държави като Украйна, Молдова, Грузия. Неминуемо обаче ще има някаква промяна в северноатлантическия договор, защото САЩ поставят въпрос за повишаване на финансовата тежест към НАТО", обясни специалистът.

Още по темата

Той допълни, че когато става въпрос за 2% от вътрешния продукт на държавата, разходите на алианса трябва да се разделят на две - преки и косвени.

По думите му ЕС е втората по големина организация, която дава най-много средства за отбрана. А всъщност нямаме голяма протекция и се налага да се молим на САЩ да свършат нашата работа.

"Преструктурирането на НАТО е един процес, който започна в ЕС", заяви още той.

Относно имат ли място ядрените оръжия на Балканите, Гърдев е на мнение, че то не е оръжие на НАТО, а на Съединените щати.

"В момента, след като имаме термоядрено оръжие, след като имаме ядрен паритет и договор между САЩ и Русия, в който бойните глави са изравнени, ядрена война не е възможна", поясни гостът пред Bulgaria ON AIR.

Експертът по международна сигурност заяви, че новият фронт за война е изкуственият интелект. Кибер оръжието е нещо, което може да спре съществена инфраструктура.

По отношение на кибер сигурността, той посочи, че България не може да оцелее без такъв съюз, защото НАТО в момента е единствената военна организация на планетата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
9
 
! Отговори
La France преди 5 години
От какво точно пазите Европа? Франция има достатъчно мощна армия и третия най-голям ядрен арсенал в света. На Европа не са й нужни краварски окупационни сили. Добре че великия Де Гол ви изгони от свещенната френска земя. Затова във Франция няма сащисани бази.Vive la France!
42
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че са САЩ да пазят Европа от азиатските сатрапии. Ако разчитахме на франсета и шваби досега да сме проговорили руски или китайски. God bless America!
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре като дойдат и. Грузия и Украйна кой ще ни е врага /Китай и Русия ли.
40
2
 
0
 
! Отговори
6 поколения резенче преди 5 години
Е Сата НАТО
39
2
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Аз лошо от руснак не съм видял, напротив, помагали са ни с каквото са могли, и доколкото са могли.За разлика от новите ни "братя".
38
1
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Сата НСигурен ли си, че 7 -то поколение, пра дядо ти не е носил фес, а баба ти-шалвари? Етнически Българин няма да го напише това.Аз съм проклел децата си, да им отсъхнат ръцете, ако вдигнат оръжие срещу руснак. Първата световна са ни нападнали, били сме се с тях, но няколко години по-късно, сме приели у нас белогвардейците, със семействата им, в къщата тая Варна, която уж те са разрушавали с корабната артилерия.даже сме ги настанили на държавна служба, доктори, офицери, шеф на Соф. пожарна
37
11
 
2
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
при нова война никой Българин няма да стреля срещу освободителя си-Русия - Не знам за какъв освободител говориш.Аз поне от 6 поколения назад съм свободен гражданин.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми дреме.На колко години става.Американското фашисткото о НАТО! НАТО трябва да се върне в Америка! Европа.Има нужда от своя Европейска армия! Срам и позор е за Европа като континент .Друг такъв да я " пази"! Америка никого не " пази" ! Тя контролира Европа по този начин! Искрено вярвам.Че Европа ще се събуди скоро!
35
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 години
До НАТО е бандаПрав си,,,1974 г.турският външен министър Гюнеш,казва на премиера Бюлент Еджевит,когато кажа-,,Айше трябва да отиде на почивка,,това ще означава ,че нашите въоражени сили са готови за действие,дори телефона да се подслушва,няма да има съмнения, а Кисинджър налага вето на английските бази в Кипър са спрат турските войски-40 % от Кипър е окупиран от,,агите,,,-това е НАТО
34
4
 
15
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Сата Н.,,,батъо,,стига простотиий ...... , Руснаците са наши освободители ,една вяра и кръв сме с тях,,,,Не пиши простотий за освободителя ни,,,,,при нова война никой Българин няма да стреля срещу освободителя си-Русия .
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Авганистан" хахаахах. Преди 20 години, когато нямаше интернет, неграмотното писане беше немислимо в медиите...
32
1
 
5
 
! Отговори
Михаил Вешим преди 5 години
НАТО - какво е неговото бъдеще?Тука вицовете са по-смешни отколкото в нашия вестник.
31
0
 
14
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 5 години
Предлагам Соломончо и Екатерина съоръжени да пратим да дойдат на ***... си.
30
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако излезем от НАТО турците ще почнат да спонсорират разни талибански организации и ще си вземат парче от държавата.Руснаците ще вземат другото-така де Крим е добре да си има братче от другата страна на озерото.Останалото ще си делнат Сърбия,Румъния и може би Гърция. Освен всичко останало бройката оръжие атомни бомби (не са термоядрени тва е все едно да кажеш че автомобилът е желязо и бензин) няма особено значение има значение колко от тях ще ударят целта и колко бързо ще стане.
29
1
 
20
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До тя 21- Никой вече не е далеч. Ако някой си мисли, че при евентуална война ще остане непокътнат, много се лъже. Най-вече САЩ, Вашингтон и Ню Йорк ще бъдат едни от първите поразени. И предполагам си дават тази сметка. Защото историята показва, че досега Русия не е започвала война, няма и да я започне. Ако нещо стане то ще дойде от САЩ, но този път няма да излезнат сухи от водата, както при ВСВ, само с няколко потопени корабчета на Хавай, за което ореваха орталъка
28
18
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Шопо 22 Варшавски договор няма , но агресивна Русия си съществува и правят бомби на конвейр.Искат да се фактор в света.
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
първия руски мерцедес е клас слезна от конвейра--санкцииии --за балъцитеееечеститоооруснаците се оказаха много по-заслужили от нас за европейски инвестициипреди месец и опел се върна в калугазащо така бреи субсидите са селското ни стопанство са една трета от тия на гърците ние една трета хора ли сме???ами сигурно щом сме се оставили на крадлива компания герб да ни управлява
26
13
 
4
 
! Отговори
я гледай... преди 5 години
Нормално. Никой не иска руско ядрено оръжие на Балканите. Ми ако гръмне като Чернобил ?Така де ..
25
2
 
20
 
! Отговори
La France преди 5 години
Мисля че е време да вземем челен опит от великия Де Гол, който навремето изкарва Франция от НАТО и изгонва американските окупатори от свещенната френска земя. Затова сега във Франция няма американски бази. Обща европейска армия и независимост спрямо американския произвол - това е единствения правилен път ако искаме Европа да има водеща роля в един все по-очертаващ се многополюсен свят. Втората световна свърши преди 80 години, а Студената война - преди 30г. Света е друг, трябва да се адаптираме.
24
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено, че никакво НАТО няма да се закрива. Просия е много по-силна от всяка държава поотделно, за какво да и даваме възможности.