Судан с цивилно правителство, отмениха комендантския час

Директорът на разузнаването и сигурността подаде оставка
13 апр 2019 18:19, Анисия Иванова
12
Судан с цивилно правителство, отмениха комендантския час
Снимка: БТА

Новият ръководител на временния военен съвет в Судан заяви днес, че след консултации с опозицията ще бъде съставено цивилно правителство и обеща, че преходният период ще продължи най-много две години, съобщи Ройтерс.

В първото си телевизионно обръщение генерал-лейтенант Абдел Фатах Бурхани обяви, че отменя комендантския час, обявен от предшественика му и съобщи, че е наредил да бъдат пуснати всички задържани по силата на законите за извънредното положение, наложено от сваления президент Омар ал Башир.

Още по темата

Директорът на суданската служба за разузнаване и сигурност подаде днес оставка - ден след като министърът на отбраната внезапно се оттегли от поста председател на военния съвет, свалил президента Омар ал Башир, предаде Ройтерс.

Салах Абдала Мохамед Салах, известен и като Салах Гош - едно от най-влиятелните лица при режима на Башир, бе обвинен, че е отговорен за убийствата на демонстранти.

Късно снощи Ауад бин Ауф подаде оставка като шеф на временния военен съвет, поел властта след свалянето на президента под натиска на стотици хиляди демонстранти, настояващи за по-бързи политически промени. Новият председател на военния съвет генерал Абдел Фатах Бурхани е приел оставката на шефа на разузнаването, съобщи суданската агенция СУНА. Смята се, че Бурхани е по-склонен да преговаря с протестиращите, отбелязва 

Активисти съобщиха днес, че 16 човека, включително един войник, са били убити през двата дни след свалянето на Омар ал Башир. Комитетът на суданските лекари - член на федерацията на суданските профсъюзи, които оглавяват протестите - обяви, че 13 души са били застреляни в четвъртък, а вчера - още трима, включително войник. Те загинаха "от ръцете на силите на режима и неговите сенчести милиции", заявиха лекарите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Успокоих се. Баба Меркел щеше да покани и суданците, заради нарушените им гражсански права, ако не беше отменен комендантския час .
4
0
 
1
 
! Отговори
Зоро преди 5 години
ТОВА се случи, защото папата тези дни им целува краката на главатарите в Судан
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иран Египет Сирия Судан Иран Саудитска арабия..... и т.н ,всички ги оправиха с вътрешни конфликти да са заети с граждански войни и безредици да може Израел да си почине
2
4
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Нещо да напишете за нефтените находища в Южен Судан,отцепен насила от западняците?Как върви източването на петрола,и кои фирми лапкат на корем?
1
5
 
6
 
! Отговори
V преди 5 години
А нашия директор кога ще подава оставка ??? След като ни закара у всички класации след Судан не е ли време и той да си ходи ???