"С пушка на рамо": Мадуро иска още 1 млн. войници в армията си

В същото време, опозиционерът Гайдо обикаля потъналата в тъмнина страна
14 апр 2019 08:00, Нели Христова
41
"С пушка на рамо": Мадуро иска още 1 млн. войници в армията си
Снимка: Reuters

За да защити режима си, президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди броят на членовете на цивилните милиции да се увеличи. Той иска към защитниците му да се включат още 1 милион души, предаде Ройтерс, цитиран от БТА

."С пушките ви на вашите рамене, бъдете готови да защитавате родината и да разорете браздите, за да засадите семена, от които ще се получи храна за общността, за народа", призовава Мадуро събралите се милиционери в Каракас.

До този момент ръководството на венецуелската армия продължава да е лоялно към Николас Мадуро въпреки обещанието на Хуан Гуайдо да даде амнистия на военните, които минат на страната на опозицията. Стотици войници поискаха убежище в съседна Колумбия, отбелязва Ройтерс.

А в същото време опозиционният лидер Хуан Гайдо пък посети щата Сулия (Западна Венецуела),който бе сериозно засегнат от спиранията на тока във Венецуела.

Лидерът на контролираното от опозицията Национално събрание Гуайдо, който през януари се обяви за временен президент на Венецуела, призовава военните да обърнат гръб на Мадуро на фона на хиперинфлацията, икономическата криза и спиранията на електричеството в страната през последния месец.

Гуайдо бе признат за лидер на Венецуела от Съединените щати и повечето западни държави, които са съгласни с аргумента му, че преизбирането на Николас Мадуро за президент миналата година е било нелегитимно.
Цивилните милиции, създадени през 2008 г. от покойния президент на Венецуела и ментор на Мадуро Уго Чавес, се отчитат директно пред президента и имат за цел да допълнят работата на въоръжените сили.

Мадуро, който нарича Гуайдо американска марионетка, заяви, че цели да увеличи броя на членовете на цивилните милиции до три милиона души до края на годината, като сега те са над два милиона. Мадуро ги насърчи да участват в селскостопанското производство. Недостигът на храна и лекарства принуди повече от три милиона венецуелци да напуснат родината си през последните години.

Въпреки че електричеството бе като цяло възстановено в Каракас, правителството на Мадуро въведе режим на тока за останалата част от Венецуела.

Хуан Гуайдо пътува из Венецуела, за да събере още подкрепа за опозицията. В щата Сулия, където е изкопан първият петролен кладенец на Венецуела и където се намира вторият най-голям венецуелски град Маракайбо, Гуайдо заяви:

"Ние сме тук, за да видим как е ситуацията, да видим вашето страдание. Сулия обаче ще се възроди отново".
Двама служители на централната банка на Венецуела, които бяха арестувани, след като по-рано тази седмица се срещнаха с Хуан Гуайдо, бяха освободени вчера.

Според правозащитни организации венецуелските власти са арестували над хиляда души след антиправителствените демонстрации тази година, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Venseremos. преди 5 години
Лозунг на Латинска Америка.Хич не ми по сьрце икономическата война вьрху народ и без туй в менгеме.Така че ,,Viva libertatem'' amigo.
34
0
 
1
 
! Отговори
Възхищение преди 5 години
До СредногорецЕ, не знаех тези подробности.Благодаря. Много се радвам, че хората са постигнали успех. 4,5% е по-добре от 2% и все пак...са трохи.
33
0
 
4
 
! Отговори
Средногорец преди 5 години
До ВъзхищениеМадуро е умен. Разбира се, че ще защитава страната си от хищнически апетити. Той да не е като нас да си дава златото срещу 1-2% комисионна!Комисионната вече е 4,5% и Дънди прешъс бяха ПРИНУДЕНИ да извличат златото извън страната.Имаше дружество с 40% държавно участие, но протести в селата Челопеч и Чавдар принудиха дружеството да прекрати своята работа по изграждане на съоръжения за извличане на златото.
32
2
 
6
 
! Отговори
Квазимодо преди 5 години
Куба не може да бъде сравнявана с бардака, който беше преди Революцията. Всъщност който е трупал апартаменти, той да се страхува от Революции.
31
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видяхме как разцъфтя Куба след заграбването на властта от комунистите с помощта на ссср!Същото се случи и с България и другите окупирани от дивите азиатци европейски страни.Венецуела е богата държава, но попадна под некадърното и алчно управление на Чавес и резултатът беше предсказуем.По същият път вървят и нещата в Сърбия.
30
4
 
8
 
! Отговори
преди 5 години
От 30 много е преследван милия от преследване Гуайдо не може да спре да обикаля като пръ.длив зад.ник.Тоя избягал оня дезертирал само аз ли виждам че никой не ги гони или спира да го правят.Ние тук в България през комунизма само можехме да си мечтаем да отидем в Гърция примерно а тия си минават границата най-спокойно.Пък десните преди Чавес всички правителства бяха техни.Като са толкова добри, защо пак всичко беше гадно.
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28 и 29 и кво ви дреме тролски подобия на Кириак Стефчов винаги е имало и ще има и винаги са в истерия и използват като говорят точно пет думи всичките псувни.Но от всичко разбират и по всичко мнение имат друг въпрос че то е нелепо и рецитирано от изпратеното от централата пл ймеила.А за Мадуро ми да добър лидер умен и добър човек и всъщност не е комунист доктрината му е лява но прилича на тази на бившата Югославия примерно.А уж гонения Гуайдо гастролира като рок звезда из страната толкова е
28
8
 
12
 
! Отговори
Възхищение преди 5 години
Мадуро е умен. Разбира се, че ще защитава страната си от хищнически апетити. Той да не е като нас да си дава златото срещу 1-2% комисионна!
27
7
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Много американофилски *** тука, брей! Повечето сигурно са с жълто на устата още, никога не са живели при комунизма, ама дават мнение и коментират ли коментират. Който не е живял по времето на соца въобще няма право на коментар, поради липса на база за сравнение. Като виждаш само с едно око, как си позволяваш да даваш акъл на тия дето виждат с две?
26
5
 
10
 
! Отговори
А ХРАНА? преди 5 години
ОТКЪДЕ? 1млн още МЪЖЕ: или ще ги пусне да крадат по къщите??( обикновен "социализъм-комунизъм"..)И като дойде частната руска армия- ще се заселят в къщите, ще "изчезнат" местните жители... и готово.. Престъпността ще процъфти още повече...
25
3
 
6
 
! Отговори
Мадуро, преди 5 години
помня в младежките си години Кубинската революция: всички *** обичат "революции", защото тогава "мъкнещ" и никой не те санкционира(вж1945 България,1917 Русия и др.)Сега само "свирни" на руснаците( чрез Путин да дойдат- иначе- къде пари..) и за 0 време ще ти направят такава революция , че и твоите резиденции ще претаращат..И връщане няма да има- Остаемся ПОЖИЗНЕНО>>Питай Асад...Голяма напаст са , бедни и сега окупират Африка.... Да не недоволствуват в безбрежната страна ...и тайга.
24
10
 
10
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
Мадуро съвсем е откачил. Миналата година на президентските избори въпреки терора, въпреки всявания страх именно от въоръжените му милиции, които патрулират с мотоциклети, размахват оръжия и стрелят срещу протестите, въпреки раздаването на евтина храна с купони/отечествена карта/ на гласувалите за него, както и лекарства за същите, той успя да събере само 5,8 милиона гласа от над 33 милиона венецуелци. Ако има 3 милиона милиция, плюс армията и държавните служители е равно на 5 милиона.
23
8
 
13
 
! Отговори
Жьлти и фалшиви нови преди 5 години
Лъжливият Ройтер и Дойче Веле вьншна редакция.Аман от жълтите лъжи, някои и ги цитират.Не струват бе хора.
22
4
 
2
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До АнонименСтига лъжи ***! Винаги са съобщавани цифри между 3 и 4 милиона.
21
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато не увисне мадура на площада няма да се оправят.
20
8
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Абе защо винаги където има комунизъм няма ток? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
19
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до123Да не си фен на комунизма? Напусналите по онова време бяха нарочени за врагове, преследваха и семействата им. Защо - защото са избягали от робията. А сега е много лесно да работиш в държава в която ти харесва. Като се структурира и тук свястна държава, ще дойдат да работят и германци.
18
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 13Същото е и с България. Нищо, че сме зле нищо, че губим, важното е да правим сечено на Русия.
17
16
 
17
 
! Отговори
комунизъм=бедност преди 5 години
Изводът е ***, където има *** народ има комунизъм(социализъм), а където има комунизъм(социализъм) се живее много бедно и безперспективно.
16
11
 
13
 
! Отговори
до 13 преди 5 години
Кефи ги щото Мадуро прави сечено на САЩ. Пък това че милиони венецуелци живеят в криза няам значение. Важно е че се прави сечено на САЩ.