Световни лидери гледат ужасено към Нотр Дам, щетите - колосални

Тръмп, Туск, Меркел и Макрон изразиха тъга от пожара в катедралата
Обновена: 15 апр 2019 22:19 | 15 апр 2019 22:17, Веселина Йорданова
240
Световни лидери гледат ужасено към Нотр Дам, щетите - колосални
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази ужаса си от огромния пожар, който се разрази в парижката катедрала Нотр Дам, предадоха световните агенции.

Още по темата
"Ужасно е да видиш този гигантски пожар в Нотр Дам в Париж. Трябва да се използват хеликоптери-цистерни, за да бъде потушен той. Трябва да се действа бързо", написа Тръмп в Туитър. В Туитър американската първа дама Мелания Тръмп написа, че сърцето й се къса при вида на катедралата, обхваната в пламъци, предаде Франс прес.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че пътува към мястото на пожара. В Туитър той написа: "Толкова съм тъжен да видя, че тази част от всички нас, е изгоряла напълно", предаде Ройтерс. Той допълни, че цялата нация е разстроена от случващото се и каза, че в мислите си е с всички католици и с всички французи, предаде Франс прес.

Кметицата на Париж Ан Идалго нарече пожара "ужасен" и каза, че щетите са "колосални", предаде Франс прес.
Германският външен министър каза, че пожарът в Нотр Дам е удар в сърцата на германците изрази подкрепа с Франция, предаде Франс прес.

"Обхванатата от пламъци Нотр Дам поразява сърцата ни. Нашите мисли са с всички спешни служби и с нашите френски приятели. Надяваме се, че пожарът няма да вземе жертви", се казва в Туитър на германския външен министър Хайко Маас.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че Нотр Дам е символ на Франция и на "нашата европейска култура", предаде Франс прес.

"Тези ужасяващи кадри на Нотр Дам в пламъци ме поболяват. Нотр Дам е символ на Франция и на нашата европейска култура. В мислите си сме с нашите френски приятели", написа в Туитър говорителят на Меркел - Щефен Зайберт.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази съпричастие по повод пожара, предаде ТАСС. "Катедралата на Света Богородица - това е катедралата на цяла Европа. Ние сме сега с Париж. Моите съболезнования към френския народ", написа той в Туитър.

Според френски медии и някои световни агенции е рухнала островърхата кула на Нотр Дам. Според други източници е рухнала част от кулата. Противоречиви са и информациите за състоянието на покрива, дали е рухнал напълно или частично и до каква степен е засегната и долната част на храма. Телевизионни кадри показват пламъците да напредват надолу в храма.

Прокуратурата е започнала разследване на причините за пожара, предаде Ройтерс. Засега няма данни за загинали и ранени. Причините за пожара остават неизвестни на този етап, предаде Асошиейтед прес.
Катедралата беше в процес на обновление, припомнят агенциите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Световни лидери гледат ужасено към Нотр Дам...Наш Боко, и той, барабар Петко с мъжете, гледа към Нотр Дам, обаче смело и вика: "Кураж на огнеборците в Нотр Дам!"И френските огнеборци са окуражени, знаят че Боко стои твърдо зад тях (във Фейсбук).:)
150
1
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
робеспиер, за извънредно хоно ли циклиш, или пак си кръкандел?
149
4
 
2
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
сега си представете ако/когато изгори невската катедрала, цитати от коментарите във френския печат "горете, източноправославни мекерета". не става, нали?
148
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и без това Париж е вече известен като града на уолкинг шитс, та няма да е голяма загуба. Ще ревете за Кадафи да спира инджинерите, ама вече е късно.
147
2
 
18
 
! Отговори
толерастките отрепки преди 5 години
сега се правят че случаино се запалила катедралаат жалки толерастки *** !!!!
146
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля френските меке ре та да напускат България. Не сте желани тук.
145
2
 
15
 
! Отговори
божията ръка преди 5 години
След век-два, когато Франция ще се прекръсти във Френски халифат, ход жите няма да могат да превърнат Нотр дам в джамия а ще трябва колкото и да ги мързи да си посторят нова сграда хахаха.
144
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разрушаването на Нотр Дам символизира *** на класическото френско общество, дало на света Просвещението, Френската революция, Наполеон, Бел епок, Импресионизма и т.н. Пълчищата новофранцузи роставят нова ероха: на мракобесието, на тъмните векове, на религиозния фанатизъм, на масовата прoстотия и неграмотност. Това очаква цяла Европа - една изчерпана цивилизация поела по пътя на гръко-римската. Някога се възхищавах на Франция, но бях дотук. От години Франция вече не е Франция.
143
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОТ АЛЧНОСТ ЗА ПЕЧАЛБАРСТВО В ПАРИЖ ИМА НАЙ-МНОГО БЕЗДОМНИ В ЦЯЛА ЕВРОПА НА ГЛАВА НАСЕЛЕНИЕ И ТОВА СА БЕЛИ ФРАНЦУЗИ, РАЗОРЕНИ ОТ СЪБРАТЯТА СИ ОЛИГАРСИ. БОГ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА, СКОРО ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ ЩЕ ХВАНЯТ ГЬОСТЕРИЦАТА И ИЗМАМИЛИЯ ГИ СОРОСЛЯК МАКРОН Е АУТ ОЩЕ НА ЕВРОИЗБОРИТЕ ЩЕ ГО СМЕЛЯТ С ГЛАСУВАНЕ СРЕЩУ НЕГО.
142
0
 
18
 
! Отговори
ЧЕТЕТЕ БОТЕВ преди 5 години
Прочетете произведението на Ботев Смешен плач - ето това е журналист а не днешните пародии - цитат от Смешен плач - Плачете за Париж, столицата на разврата, на цивилизацията, школата на шпионството и робството, плачете филантропи, за палатите на страшните вампири,за великите тирани за паметниците на глупостта,на варварството, изградени с отсечените глави на толкова Предтечи, на толкова велики мислители и поети,с оглозганите кости на толкова мъченици на насущния хляб!плачете лудите не може .....
141
8
 
2
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
Ние мразим силите на Стария Ред!Диалектиката между религиите ще изкристализира в нова зора за човешкия род!Синтезът ще даде Нов Световен Ред за човешката раса!"Изгори за да светиш!"-това е нашия девиз!Имаме членове във всяка една страна на планетата!Ние не се извиняваме!
140
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и как тръните и пирана са се озовали във Франция а единствения начин е че са ги отмъкнали от някъде. Както са отвлекли от Египет десетки обелиски.
139
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, които ненавиждат източноевропейците и в частност българите и ни считат за по-долни от араби и африканци... хора расисти по душа... Господ им дава знака, че разрушиха собствената си държава. За тях повече от израелците всичко е пари. Да им са честити, за пари и майка си ще продадат.
138
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господ ги наказва за престъпления на управляващата там политическа върхушка, която пробута за да остане на власт красивото но подставено лице на себе си Макрон, така както в Украйна постави марионетката на Коломойски Зеленски. Неописуеми са зверствата на френския окупатор в Африка, не се посвениха да бомбят православните избирателно в юговойните. Света Богородица сама изгори изгубилия съдържание култов храм в Париж, града на разврата и на псевдо европейските ценности. В Алжир французите саужасия
137
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво помага на някой, че непотребните дърти, изкорубени, световни лидери написали нещо. Най-добре и те да се самозапалят в знак на съпричастност и Жълтите жилетки преди туй да набият Макaрон.
136
3
 
9
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
Трансформацията на света ще започне отново от Франция.Процес от това ще е сриването на всички религии.В края на този век сегашните религии няма да съществуват.
135
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако това е умишлен палеж,това ще бъде началото на нещо с непредвидим край.
134
1
 
11
 
! Отговори
Виктор Юго преди 5 години
Квазимoдо остана без дом.
133
2
 
12
 
! Отговори
Aaa преди 5 години
Ама когато пускаха бомбите над Либия не рИваха...
132
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2018г. във Франция е имало 1064 вандалски прояви срещу християнски църкви. Няма как от нищото да стане такъв огромен пожар. В продължение на 850 години не е имало, та сега ли. Огромна загуба за християнството. Там се намират тръните върху главата на Иисус и пирон с който е бил разпнат. Голяма победа за исляма.