Пращаме наши реставратори да помагат за Нотр Дам

Бойко Борисов обещава помощ на Макрон
16 апр 2019 13:08,
84
Пращаме наши реставратори да помагат за Нотр Дам
Снимка: Reuters

Български художници, реставратори и иконописци ще бъдат изпратени да помагат за възстановяването на френската катедрала Нотр Дам, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от "24 часа".

"Сутринта чрез нашия посланик в Париж предадох на президента Макрон, че съжаляваме и скърбим за тази светиня, каквато е Нотр Дам. Готови сме и да подпомагаме, както финансово, но България да предложи реставратори и живописци. Ние ще ги командироваме да помагат, това ще бъде нашият принос" - коментира Борисов.

Вчера вечерта един от символите на френската столица Париж се запали, а пожарът нанесе колосални щети на катедралата.

Кулата с форма на стрела рухна под напора на пламъците. Към момента пожарът е напълно овладян. Според информация на "Франс Прес" най-вероятно пожарът е възникнал заради ремонтните дейности, тъй като от няколко месеца се прави ремонт на катедралата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не може да се сравнява с военното, културното и цивилизационното величие на Франция! Това е нация от естети с нюх към красотата. Сигурен съм, че ще я направят още по-красива и величествена! Иначе Франция си има достатъчно добри реставратори!
73
2
 
2
 
! Отговори
Заглавието преди 5 години
Плащаме реставратори да помагат ртрдам.
72
2
 
4
 
! Отговори
Хитруване на дребно преди 5 години
Разбира се, Франция няма да покани български реставратори, тъй като те нямат опит и квалификация с католически църкви. Бойко Борисов се опитва да заобиколи призива на Доналд Туск всички европейски държави да се включат във възстановяването. Тъжно е да се хитрува на дребно. По-достойно би било да се даде една макар и скромна сума, вместо да се обещава нещо ненужно
71
0
 
8
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Направо нз нямам думи със толкова интелигентни премиери незнам как сме толкова назаде . Ние нашите културни ценности не можем реставрираме ... и да как ще им се плаща по 300? месечно ли нали сме против плана макрон
70
0
 
14
 
! Отговори
ДЕставратор преди 5 години
В България културното наследство се руши- горят царски обори и тютюнева фабрика! Строят се молове.. Продават се къщи на видни възрожденци....... Няма ли какво да се реставрира тук, та ще пращаме реставратори във Алжирският, френски халифат ? Или за тук наредбата е да се затрие всичко ?! Явно е така!
69
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да прати реставраторите от Графа. Тогава франсетата ше съжалят, че Нотр Дам не е изгоряла нацяло.
68
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франсоа Анри Пино и хора от неговия калибър вече са осигурили финансиране, както и специалисти за това. Какво ще праща Бойко? Той с един Артекс не може да се оправи.....Нотр Дам ще жали.
67
1
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Ние Българите си имаме двама баш виртуози в строителството , които са наша гордост- Ресен Плевнелиев и Лилето Павлова. Даваме им ги безплатно на франсетата и да знаят ,че тези къде пипнат по реставрирането да знаят ,че е пипнато. Ако не стане от първи път от втори твърде вероятно е да бъде завършено реставриране на раставрираното . Ако трябва и Веждичката ще викнат на помощ.
66
0
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Прави му чест на Бащицата ,че обяви на всеуслушание ,че ще помагаме финансово на Макрон, защото ние пак щяхме да помагаме , но да скрием новината . Президент на френски футболен отбор ще дари 100 милиона , а ние ще се пишем на помагачи на гол *** чифте пищови.
65
0
 
11
 
! Отговори
Картофката преди 5 години
Пращаме реставраторите на Графа.
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да Бойко,изпрати фирмата която така хубаво оправи Графа,нека помогне и на французите!
63
0
 
16
 
! Отговори
До Георгиев преди 5 години
ама толкова рушащи се тук църкви и културни паметници имаме,Това е вярно, оставяйки политиката на страни, защото дали има лява или дясна политика, това е по важно.Имаме 7 милиона българи които трябва да покажат и направят нужното за поддръжката на тези обекти, за щастие много обекти вече са реставрирани благодарение на български граждани на които им пука за това.
62
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно е, G.P. Group зарязват настоящите проекти и отиват там.
61
0
 
23
 
! Отговори
Georgiev преди 5 години
Извинявайте, ама толкова рушащи се тук църкви и културни паметници имаме, чуждите ще спасяваме. Но пък...политиката е друго нещо.
60
0
 
17
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Да бяха командировали Тиквонии и да го бяха пуснали с кратуната надолу в пламъците от 2 километра височина. Хем като се размажеше щеше да изгаси пожара, хем ние щяхме да се отървем от пословичната му олигофрения! Когато Франция иска да съсипе и без това едвам кретащите български транспортни фирми не им дремеше за нас, когато ни дават цени за изработка на дрехи колкото струва едно кафе там не им дреме за нас, а сега на нас да ни дремело и да плащаме за техните им проблеми? Абе тикво проста, ***!
59
0
 
4
 
! Отговори
До 50 активист на бс преди 5 години
Имаш Интернет, не бъди толкова не информиран, двата проекта са европейски а Франция е член на ЕС.
58
1
 
27
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Бойко, възстанови Бисер и Аспарухово след наводненията, Хитрено след пожара и сега е ред на катедралата. Истински европеец и родолюбец.
57
5
 
24
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Кой ще плаща разходите ?! Партията ГЕРБ ли ? Значи бедна България да плаща заради богата Франция ?! Франция помогна ли за възстановяване на Царевец и Трапезица ???!!! Защо не ни прати тогава тя реставратори и строители ???
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А от това може само да се учим. България има история има и исторически обекти за които обикновените хора като нас може да да кажат на нас ни пука за тях и можем да допринасят с малко труд за подобряване им. Анеда се оплакваме че на нас не ни пука, но и на държавата не и пука.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но Франция си помага сама защото и пука, и естествено които окаже помощ е оценена.