Нотр Дам и специалното й значение за целия християнски свят

Какво унищожи пожарът и какво е спасено?
17 апр 2019 03:36, Василия Пейчева
67

4804 гледания   |  Още видео

Освен сцена на едноименния роман на Виктор Юго - "Парижката Света Богородица" има специално значение за целия християнски свят.

Още по темата

През осемте века на своето съществуване, катедралата е станала свидетел на мигове на падение и мигове на величие, разказва Bulgaria ON AIR.

Пожарът унищожи напълно покривната конструкция на катедралата, която сама по себе си е произведение на архитектурното изкуство. На кадри от местна телевизия се вижда огромна дупка.

Кулата-стрела, която не устоя на огненото бедствие, се намираше над олтара на катедралата. Огънят е унищожил и стоманените опори, където работниците са извършвали ремонтни дейности. И въпреки че щетите са огромни, най-ценните артефакти в "Нотр Дам" са спасени.

Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на сигурно място. Някои творби вече са на сигурно място. И всичко това благодарение на пожарната и много общински служители, които се включиха.

Двете емблематични кули с камбани, които се издигат над фасадата на "Нотр Дам" са спасени, както и известният прозорец със стъклопис във формата на роза над централния вход.

Много от картините и други произведения на изкуството ще бъдат преместени на безопасно място в Лувъра.
 


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
11
 
! Отговори
Бог е с Франция преди 1 месец
44, а на нас не ни пука за твоето мнение. Франция е създателка на ЕС, там членува и България, която получава еврофондове, докато краварите те задължаваш да им рлащаш милиарди за щайгите ф-16.

Цял свят е с Франция! Цял свят се моли за великия Париж и за неговото туптящо сърце - Нотр Дам дьо Пари! Люлката на цивилизацията, майката на хуманизма, на просвещението, тя символизира всичко, което е сформирало съвременното общество. Няма по-велика от Франция, няма и да има!
41
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много е спорно дали Тръненият Венец е автентичен! Иначе грам не ми пука за жабарите, които са искали да ни унищожат след ПСВ, но добре че Велика Америка се противопоставя на пъкления план да си ни разделят съседите ни. God bless America & Bulgaria! ^^
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Григорий Распутин

Нотр Дам макар и католическа църква, тя Е Християнска светиня и трябва да бъде почитана с благоговение от римо- католици и православни християни. В тази католическа Катедрала се пази Тръненият Венец на нашият Господ Иисус Христос, както и още други Християнски светини.

НЕ си прав за това, че Нотр Дам е едва ли не (според теб И други хора) е "дяволско" творение, а не творение на Христа Бога!

Прав си, че Успенския Събор и Свети Василий Блажени са ПРАВОСЛАВНИ РУСКИ СВЕТИНИ!
39
0
 
3
 
! Отговори
Дельо Хайдутин преди 1 месец
До: Чичото

Ти чичовото се научи ,че 3града се пише със «С» а не 3!
Пък тогава казвай какво трябва да се разруши ,и какво не...
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в България колко църкви са унищужени и изгорени....хиляди. Омръзна ми да слушам за тия френски имекяри. Да се палят колко искат.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А, на бас, че Нотр Дам дьо Пари, ще я ремонтират преди "Графа" дьо София! :)
36
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
До 26: Освен невъзпитан си и неграмотен!
35
2
 
2
 
! Отговори
ЖАЛКО преди 1 месец
До СМЪРТ НА КАТОЛИЦИТЕ

, че малко хора обръщат внимание на съвпадението с КАТОЛИЧЕСКИЯ ВЕЛИКДЕН...........
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 31
България е дарила достатачно средства за църквата в Истанбул, включително и от дарения. Това, че не ти известно е съвсем друго нещо!
Храмът не е под българска юрисдиция, част е от Цариградската Патриаршия и е туристически обект!
Редно е Турция, Гърция също, да отпуснат средства за реставрацията й!
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изгоря сградата .лоша поличба
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде стига с Нотр Дам, де всеки ден гори нещо някъде. Интересува ме с нашите западнали села какво ще правим и как да вдигнем тая държава на крака. А Норт Дам ще си поправят, ясно е, че са червиви от пари, 80 млн. посетители са минавали там годишно, няма какво да ги жалим толкова, и без църкви животът продължава
31
1
 
4
 
! Отговори
д-р Жустис преди 1 месец
до 32
идея нямаш колко си прав
в десетката
30
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не че съм от най-вярващите християни, обаче Исуус не е казал изградете ми Църква за милиарди, а е казал обичай ближния си. В този ред на мисли милиард евро за сграда била тя и красива, вместо милиард за гладуващите по света ми се вижда ужасно лицемерие, но това си е само моя позиция !
29
6
 
6
 
! Отговори
да питам преди 1 месец
Войнстващите православни българи колко средства събраха за да се поправи рухващата Желязна църква "Свети Стефан" в Истанбул? Защото турската държава беше тази, която я спаси от унищожение.
28
9
 
4
 
! Отговори
мдаааа преди 1 месец
Французите не са се отвърнали от Бог и Бог не се е отвърнал от тях. Пожарът унищожил покрива на Нотр Дам може и да е сигнал и поличба, но се оказа и начин французите за пореден път да се обединят. Този път в името на Духовното, на Богородица, на Храма.... Хилядите вярващи пеещи около храма носят в себе си светлината. За няколко дни събраха близо милиард за възстановяването на светинята
Нотр Дам. И ще я възстановят. Символиката и поличбата са и в това, че е оцелял и е невредим Кръста.
27
2
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 1 месец
За мен като източноправославен християнин значение има патриаршеския храм на Царевец, храм Александър Невски и всички останали български църкви и манастири !!!
26
3
 
13
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 1 месец
Айде сега всички да слагаме табелки je suis cathedral и да отиваме да се мазньочим и подлизурстваме пред френското посолство хванати за ръчички с кахърни песньовки от турски сериал. Родната жундъристика още две седмици ще джвака и предъвква "новината". Айде ако обичате улево, драскачи. Знаете ли ако изгори Александър Невски колко френски медии ще отразят събитието и дали някой ще събере и пет лева? Отвратителни нихилисти сте.
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОГЪНЯТ ПРЕЧИСТВА !!!
24
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нотр Дам е запален от французите!
Имало е ремонт по-времето на палежа, и така се прикриват следите колко е изхарчено за ремонта, а и съм сигурен, че всичко е застрахвано!
Това е рекетьорски акт към религиозните чувства на католиците и балам.ите от другите религии!
800млн.евро дарения само за ДВА дни за ремонт на покрив!!!
23
4
 
35
 
! Отговори
шматка преди 1 месец
От статията не разбрах за специалното значение на катедралата за християнския свят.
Опитайте се да съгласувате заглавие и текст