Нотр Дам и специалното й значение за целия християнски свят

Какво унищожи пожарът и какво е спасено?
17 апр 2019 03:36,
67

Освен сцена на едноименния роман на Виктор Юго - "Парижката Света Богородица" има специално значение за целия християнски свят.

Още по темата

През осемте века на своето съществуване, катедралата е станала свидетел на мигове на падение и мигове на величие, разказва Bulgaria ON AIR.

Пожарът унищожи напълно покривната конструкция на катедралата, която сама по себе си е произведение на архитектурното изкуство. На кадри от местна телевизия се вижда огромна дупка.

Кулата-стрела, която не устоя на огненото бедствие, се намираше над олтара на катедралата. Огънят е унищожил и стоманените опори, където работниците са извършвали ремонтни дейности. И въпреки че щетите са огромни, най-ценните артефакти в "Нотр Дам" са спасени.

Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на сигурно място. Някои творби вече са на сигурно място. И всичко това благодарение на пожарната и много общински служители, които се включиха.

Двете емблематични кули с камбани, които се издигат над фасадата на "Нотр Дам" са спасени, както и известният прозорец със стъклопис във формата на роза над централния вход.

Много от картините и други произведения на изкуството ще бъдат преместени на безопасно място в Лувъра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трети ден плача! Събирам капачки за Макрон.
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макрон си реши проблема. Бойко плака. Не намери ЧУК да строши терасите по покривите.
18
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нотр Дам за Православния свят няма никакво значение, една селска Църква, стои по-високо от еретическия Нотр Дам.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е предупрeждение от Господ, небесното царство е събрало в тоя съюз светлите души на една място за да им даде ръководна функция на света вместо това те ползват властта си за гей-паради и поквара и алчност и капитализъм. Ако не се осъзнаят и обърнат към Господа във ЕС ще се случат много лоши неща и ако трябва невидимите сили със сила ще ги накарат да се молят и да пеят коледни песни вместо да ходят на гей-парадите.
16
7
 
12
 
! Отговори
Аз да ви преди 5 години
За католическата църква ме боли гр здея. Тия злодеи запада разсипаха хубавата ни родина а аз сега да седна и да рева за тях?
15
6
 
21
 
! Отговори
И.Б. преди 5 години
Евтиното накрая излиза скъпо. Наели са мюсюлмани за заваръчни дейности без контрол. Според мен това е умишлен палеж с религиозна мотивация. Не ни е нужна борба на религии. Нужен ни е мир.
14
4
 
19
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Пишете: "Нотр Дам и специалното й значение за целия християнски свят." Франция и цяла Западна Европа са католици. Православните и католиците се обичат като кучето и котката.Само Боцето и оная захилената от Пазарджик декларират, че са се скъсали да реват. Питах племенника си, който живее в Банкя, дали е чул Б.б. да реве с глас. Той ми отговори,че действително е чул рев, но на едно вързано магаре, защото са го оставили без вода.
13
12
 
11
 
! Отговори
Григорий Распутин преди 5 години
Истинските църкви са в Матушка Россия, бе антихристи и безбожници от западналата европа-Василий Блаженни, Успенския Събор и много други, всичко западно е поквара и дяволско творение, да гори дано, да пребъде единната истинска Православна Световна Църква
12
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То само като видиш катедралите им и ти става ясно ,че те са истинската религия .Нашите са аматьори .
11
3
 
9
 
! Отговори
ss преди 5 години
Както се оказа от коментарите тук-там: Катедралата е останала здрава досега благодарение на Кольо Фичето, изгоря по предсказание на баба Ванга, а в гасенето взе участие един мноого известен български пожарникар!!
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропуснато е да се спомене историческата помощ, която нашия еднокнижник обеща на богатите французи за възстановяване на църквата им. Направо да обявим СМС кампания ...Те вече си събраха от частни дарители над 500 мил.евро само зе ден , ама нищо, явно ние имаме повече пари
9
3
 
18
 
! Отговори
Като е толкова преди 5 години
ценна сграда, защо не си я пазят французите? Знаят, че всичко на покрива е от дърво, там са извършвали заваръчна работа и никакви противопожарни дейности не са взети!? Тук ни смятат за европейска провинция, но когато се извършват заварки пожарната дежури до края. Това е френско нехайство, а работниците били мюсюлмани, нищо чудно и нарочно да е подпален пожара, като са видели, че няма надзор!?
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието няма нищо общо със съдържанието на статията, изброяването на няколко важни вещи/символи не е достатъчно. По-добре пишете на друга тематика, която ви се отдава....
7
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Специалното й значение за целия католически свят.................Папата и католиците хич не са стока, знаем ги тях, но за тая фалшива секта (католицизма) цели книги могат да се напишат!Истината е в православното християнство!!
6
13
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Тиквата нарече тази катедрала "светиня".Вероятно Бойко Борисов е католик щом нарича една католическа църква по този начин. Историческа сграда да, ама чак пък светиня !... Малко попреиграват колониалният ни елит и слугинските му медии. Аз отново искам да попитам:Защо никой не е загрижен за унищожението на един европейски народ с над 1300 годишна история, а толкова се загрижиха за една 800 годишна катедрала ?
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Баш па Ирк и Либия...
4
1
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
Така е... Ритуал трябва...
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОЖАРЪТ Е ЛОША ПРОКОБА ЗА ЕМРОПА.
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Символиката е, че и на Господ му се повръща като гледа в какво колониално гето се е превърнал Париж.Каквото и да възстановят, хората вече не понасят всичко да зависи само от печалби и заради тях всичко да се срива.
1
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам нищо специално в тази сграда. Всички я оплакаха, а жертвите на бомбандировките на натовските самолети, на изгорените хора в Украйна, на избитите в Либия и Ирак, на раковоболните в Либия и Ирак и Сърбия от обеднения уран никой не оплака. Лицемерие и жестокост, прикрити зад фалшив респект към история, религия и човечност...