Нотр Дам и специалното й значение за целия християнски свят

Какво унищожи пожарът и какво е спасено?
17 апр 2019 03:36,
67

Освен сцена на едноименния роман на Виктор Юго - "Парижката Света Богородица" има специално значение за целия християнски свят.

Още по темата

През осемте века на своето съществуване, катедралата е станала свидетел на мигове на падение и мигове на величие, разказва Bulgaria ON AIR.

Пожарът унищожи напълно покривната конструкция на катедралата, която сама по себе си е произведение на архитектурното изкуство. На кадри от местна телевизия се вижда огромна дупка.

Кулата-стрела, която не устоя на огненото бедствие, се намираше над олтара на катедралата. Огънят е унищожил и стоманените опори, където работниците са извършвали ремонтни дейности. И въпреки че щетите са огромни, най-ценните артефакти в "Нотр Дам" са спасени.

Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на сигурно място. Някои творби вече са на сигурно място. И всичко това благодарение на пожарната и много общински служители, които се включиха.

Двете емблематични кули с камбани, които се издигат над фасадата на "Нотр Дам" са спасени, както и известният прозорец със стъклопис във формата на роза над централния вход.

Много от картините и други произведения на изкуството ще бъдат преместени на безопасно място в Лувъра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари