Готви се среща Путин – Ким: КНДР търси подкрепата на Русия

Няма информация за датата на визитата на севернокорейския лидер
18 апр 2019 15:00, Елка Василева
120
Готви се среща Путин – Ким: КНДР търси подкрепата на Русия
Снимка: архив, Reuters

Подготвя се среща между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Не е изключено тя да се състои във Владивосток. В същото време за обсъждане на въпроса с ядрените оръжия на КНДР в Москва пристигна специалният представител на САЩ. Може да се направи изводът, че Русия, която бе изместена на втори план в уреждането на кризата, отново е станала един от водещите играчи. Но Пхенян се надява най-вече да получи съдействие за облекчаване на санкциите. Но тъй като те бяха наложени от ООН, Москва не може да направи много без съгласието на останалите постоянни страни членки на Съвета за сигурност, пише Владимир Скосирев, в. "Независимая газета".

За онези, които помнят времената на Сталин, това е лесно за разбиране. Срещите на вожда с чуждестранни лидери и посланици се подготвяха в пълна тайна и винаги се превръщаха в сензация.

Сегашният лидер на Северна Корея, както и неговите дядо и баща, се старае да следва тази традиция. Във всеки случай от съобщения в руски медии стана ясно, че един от корпусите на Далекоизточния федерален университет (ДИФУ) във Владивосток се затваря, вероятно за подготовка на среща на върха Русия - Северна Корея. Според агенция РИА Новости главната спортна зала е затворена от 17 до 30 април "по технически причини". Служител на университета каза, че това се прави най-вероятно, защото там ще протече срещата на Путин с Ким.

Пресслужбата на университета нито потвърждава, нито опровергава тази информация. Южнокорейска телевизия съобщи обаче, че от Пхенян във Владивосток на 23 април ще пристигне самолет, който вероятно ще докара охраната на Ким Чен Ун.

Севернокорейското посолство в Москва заяви пред руски журналисти, че няма информация за датата на визитата на Ким в Русия. За възможността за подобна визита се говори от есента на миналата година. Не помогна за разгадаване на мистерията и съветникът на президента Юрий Ушаков. Както се вижда от думите му, подготовката за срещата е в "активна фаза". Тя може да се състои в който и да било град. Но Ушаков не посочи никакви дати.

Известно е обаче, че на 26-27 април Путин ще гостува в Китай и ще участва във форума "Един пояс, един път". Естествено севернокорейската тема ще се обсъжда по време на преговорите на Путин с китайския президент Си Цзинпин. Китай в не по-малка степен, отколкото Русия, е въвлечен в процеса на преговорите за денуклеаризация. В контекста на икономическите връзки Китай отдавна стана основен партньор на Северна Корея.

Още един момент от заплитащата се интрига е това, че Вашингтон вероятно би искал да получи определена подкрепа по корейския въпрос от руското ръководство. Във всеки случай така може да се изтълкува визитата в Москва и беседите с руски дипломати на специалния представител на САЩ за Северна Кория Стивън Бигън. По данни на Ройтерс той трябваше на 17-18 април да бъде на посещение в руската столица.

В разговор с "Независимая газета" професорът от Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) Георгий Толорая отбеляза: Времето и мястото на срещата между Путин и Ким не са толкова важни. "Струва ми се, за предпочитане би било тя да стане след визитата на руския президент в Китай", каза експертът и добави: "Иначе излиза, че ще трябва едва ли не той да се отчита пред Си Цзинпин. Това обаче, че срещата толкова дълго се отлагаше, даже е добре. Сега е най-подходящото време за нея. След провала на срещата на високо равнище в Ханой и захлаждането в междукорейските отношения във връзките на Северна Корея с Китай също настъпи затишие. Ким, който пристигна във Виетнам през Китай, след срещата в Ханой вече не се отби там".

За него е важно да демонстрира подкрепата на Русия, а може би и да я привлече на своя страна, твърди аналитикът. Пхенян има нужда в диалога си с американците Русия да разясни неговата гледна точка пред американската страна.

"Но пък разговорите за Корейския полуостров с американците са една от малкото теми от международния дневен ред, по която успяваме да постигнем нещо", твърди Толорая, и допълва: "През цялото време диалогът ни върви в дух на взаимно уважение. Американците ни слушат. Един виден американски политика каза, че би искал това да стане пример за успех в руско-американските отношения".

Стивън Бигън очевидно ще се интересува с какво може Русия да допринесе за прокарване на американската позиция. Но Русия ще каже, че е против санкциите, и че призовава в диалога между Северна Корея и САЩ да се спазва принципът за реципрочност, смята експертът.

На Ким срещата с Путин би му помогнала да демонстрира независимост от Китай. В дневния му ред има и икономически теми. В Пхенян смятат, че тъй като самата Русия е подложена на санкции, тя трябва да прояви повече обективност към спазването на санкционния режим срещу Северна Корея.

"Това засяга и корейските работници в Русия: до 22 декември те трябва да напуснат Русия", каза Толорая, и добави: "Не е изключено да бъдат намерени някакви други варианти за работа на севернокорейците в други региони на Русия. Севернокорейците искат също да бъде построен автомобилен мост през река Туманган между нашите страни. Там има железопътен мост и Северна Корея иска по него да има също автомобилен трафик и възможност за преминаване на туристи".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ти знаеш какво съм виждал и какво не ;))))
86
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 87Ти русия си я виждал само на картата ама нека Путин бил развивал :)
85
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ме радва как Русия се е изолирала от цивилизования свят и търси приятелство в страни които за нищо не стават :) дори Китай не искат да си сътрудничат с тях толкова сериозно :)
84
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам дали си забелязъл, но Путин не облекчава санкциите към Русия. Той започва собствено производство и развива собствените си сектори на промишлеността и финансите. И ограничава източването на Русия от запада - последно спира нефта и въглищата за Украйна в ОТГОВОР на последните украински санкции. Сега пак ще им продава, но през поставени посредници на цени с 50% по - високи. Винаги намира някакъв начин да си компенсира загубите. А ти твойте как ги компенсираш? Купуваш руска газ от Турция?ПФФ
83
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, не говорим за фили и фоби! Говорим за България! Имаш сериозно развитие само на финансовия и банковия сектор днес, а той принадлежи на чужденци. Промишлеността и селското ти стопанство са десети от тези преди 3о години. А погледни Европа - всички се стремят да произвеждат и да продават своята продукция на вътрешния и външния пазар. Какви пазари имат твоите производители? А какви производители имаш изобщо? А правехме компютри... Що приказвате глупости? При за 5 самолета няма държавата...
82
4
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Путин не може да облекчи санкциите към Русия , а онзи дето прилича на прасе се надява Путин да облекчи санкциите към КНДР !
81
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По време на комунизма българското село беше НЕЩО. Сега няма села. Всяко село имаше ТКЗС и за всички имаше работа. Не внасяхме месо, яйца или мляко, а изнасяхме по цял свят. А за земеделска рподукция няма да говоря - всички помнят ученическите и студентските бригади. Камионите не стигаха и вземаха воници с военни камиони за жътвата. В селското стопанство имаш за 30 години 20 ПЪТИ спад! Имаш 1/8 от тогавашното селско население сега. Кой какво е унищжил не знам, ама сам се го набутваш *** ;)
80
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажи му русофил и не го обиждай повече
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен80вземи ми земята - върни ми я.комунистически работи.Живей си ти на къщата на селото с външен нужник.и без туй така си миришеш.няма какво да се сърдиш на хората. Вие комунистите с ТКЗСтата унищожихте българското село. Виждам, че ти е болно, че внуците ти пикаят на теб и на дрисливото ти село, ама сам си си виновен задето се подведе по акъла на руснаците.
78
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
a що мълчите като пос.ани и дума не се обелва че Естония президента и, търси среща с Путин ...Нещо издиша в ЕС солидарнош...
77
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До78Ти мразиш да работиш нали ?Искаш да си началник ?:)Вънаха ли ти земята ?Не увъртай ?Какво направи с на дядо ти земата и къщата на село ?
76
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
биехте селяните да влизат в ТКЗСто, откраднахте им земята и добитъка, давахте им по 1 кибрит на ден заплата.После защо нямало хора по селата?Заради вас бе партийци.Заради вас.
75
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хахахаРусофилите отказват да приемат, че русия е в челото на класацията по убийства в Света.
74
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 50 години когато и последния комунист или антикомунист си отиде ... България ще се обедини отново и ще стане нормална държава.освен ако междувременно червената армия освободителка не реши ОТНОВО да ни освобождава
73
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
после пишеш - брутен вътрешен продукт на глава.Русия - 11300САЩ - 62000
72
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 73Лъжеш !Върнаха ви земите,и вие с лекота за жълти стотинки ги продадохте на турски фирми !Не ми пиши че са те гонили от селото !Колко земя продаде ти на дядо ти за панелка ?
71
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен74Търсиш в интернет - убийства на глава от населението по страна.Резултатът е:Русия - 8.5/100000САЩ - 3.5/100000Къде се гърмят повече според теб?
70
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лека леле леле! Чете човек и не вярва! Що само за Братска Русия пишете лошо?!-:) Америка да не би да е цъфнала и вързала? Стрелят се през ден като " дивеч"! Инфлацията ги гони яко! Икономиката им е само на хартия! А пари в наличност малко! Еврото преборва долара и всички търсят евро Но не и долари!Краха на големия световен " лидер" и жандарм наближава! За това пишете! Истината! Но не!;:)
69
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен72Като си искал хора по селата, що им взехте земята и всичко след 1944 и ги изгонихте в града?искал - не искалдърт педерлив лигльо.
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да бягам в северна корея ?Аз живея в България, това ми е достатъчно мисля !Искам си хората обратно в селото да няма празна къща ! Като пиша ХОРА имам предвид Българи !