Готви се среща Путин – Ким: КНДР търси подкрепата на Русия

Няма информация за датата на визитата на севернокорейския лидер
18 апр 2019 15:00, Елка Василева
120
Готви се среща Путин – Ким: КНДР търси подкрепата на Русия
Снимка: архив, Reuters

Подготвя се среща между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Не е изключено тя да се състои във Владивосток. В същото време за обсъждане на въпроса с ядрените оръжия на КНДР в Москва пристигна специалният представител на САЩ. Може да се направи изводът, че Русия, която бе изместена на втори план в уреждането на кризата, отново е станала един от водещите играчи. Но Пхенян се надява най-вече да получи съдействие за облекчаване на санкциите. Но тъй като те бяха наложени от ООН, Москва не може да направи много без съгласието на останалите постоянни страни членки на Съвета за сигурност, пише Владимир Скосирев, в. "Независимая газета".

За онези, които помнят времената на Сталин, това е лесно за разбиране. Срещите на вожда с чуждестранни лидери и посланици се подготвяха в пълна тайна и винаги се превръщаха в сензация.

Сегашният лидер на Северна Корея, както и неговите дядо и баща, се старае да следва тази традиция. Във всеки случай от съобщения в руски медии стана ясно, че един от корпусите на Далекоизточния федерален университет (ДИФУ) във Владивосток се затваря, вероятно за подготовка на среща на върха Русия - Северна Корея. Според агенция РИА Новости главната спортна зала е затворена от 17 до 30 април "по технически причини". Служител на университета каза, че това се прави най-вероятно, защото там ще протече срещата на Путин с Ким.

Пресслужбата на университета нито потвърждава, нито опровергава тази информация. Южнокорейска телевизия съобщи обаче, че от Пхенян във Владивосток на 23 април ще пристигне самолет, който вероятно ще докара охраната на Ким Чен Ун.

Севернокорейското посолство в Москва заяви пред руски журналисти, че няма информация за датата на визитата на Ким в Русия. За възможността за подобна визита се говори от есента на миналата година. Не помогна за разгадаване на мистерията и съветникът на президента Юрий Ушаков. Както се вижда от думите му, подготовката за срещата е в "активна фаза". Тя може да се състои в който и да било град. Но Ушаков не посочи никакви дати.

Известно е обаче, че на 26-27 април Путин ще гостува в Китай и ще участва във форума "Един пояс, един път". Естествено севернокорейската тема ще се обсъжда по време на преговорите на Путин с китайския президент Си Цзинпин. Китай в не по-малка степен, отколкото Русия, е въвлечен в процеса на преговорите за денуклеаризация. В контекста на икономическите връзки Китай отдавна стана основен партньор на Северна Корея.

Още един момент от заплитащата се интрига е това, че Вашингтон вероятно би искал да получи определена подкрепа по корейския въпрос от руското ръководство. Във всеки случай така може да се изтълкува визитата в Москва и беседите с руски дипломати на специалния представител на САЩ за Северна Кория Стивън Бигън. По данни на Ройтерс той трябваше на 17-18 април да бъде на посещение в руската столица.

В разговор с "Независимая газета" професорът от Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) Георгий Толорая отбеляза: Времето и мястото на срещата между Путин и Ким не са толкова важни. "Струва ми се, за предпочитане би било тя да стане след визитата на руския президент в Китай", каза експертът и добави: "Иначе излиза, че ще трябва едва ли не той да се отчита пред Си Цзинпин. Това обаче, че срещата толкова дълго се отлагаше, даже е добре. Сега е най-подходящото време за нея. След провала на срещата на високо равнище в Ханой и захлаждането в междукорейските отношения във връзките на Северна Корея с Китай също настъпи затишие. Ким, който пристигна във Виетнам през Китай, след срещата в Ханой вече не се отби там".

За него е важно да демонстрира подкрепата на Русия, а може би и да я привлече на своя страна, твърди аналитикът. Пхенян има нужда в диалога си с американците Русия да разясни неговата гледна точка пред американската страна.

"Но пък разговорите за Корейския полуостров с американците са една от малкото теми от международния дневен ред, по която успяваме да постигнем нещо", твърди Толорая, и допълва: "През цялото време диалогът ни върви в дух на взаимно уважение. Американците ни слушат. Един виден американски политика каза, че би искал това да стане пример за успех в руско-американските отношения".

Стивън Бигън очевидно ще се интересува с какво може Русия да допринесе за прокарване на американската позиция. Но Русия ще каже, че е против санкциите, и че призовава в диалога между Северна Корея и САЩ да се спазва принципът за реципрочност, смята експертът.

На Ким срещата с Путин би му помогнала да демонстрира независимост от Китай. В дневния му ред има и икономически теми. В Пхенян смятат, че тъй като самата Русия е подложена на санкции, тя трябва да прояви повече обективност към спазването на санкционния режим срещу Северна Корея.

"Това засяга и корейските работници в Русия: до 22 декември те трябва да напуснат Русия", каза Толорая, и добави: "Не е изключено да бъдат намерени някакви други варианти за работа на севернокорейците в други региони на Русия. Севернокорейците искат също да бъде построен автомобилен мост през река Туманган между нашите страни. Там има железопътен мост и Северна Корея иска по него да има също автомобилен трафик и възможност за преминаване на туристи".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази среща не бива да се допуска, нека нато предприеме необходимото докато не е късно49411
26
10
 
5
 
! Отговори
do 25от Моканина преди 4 години
Боже,колко тъпотия има на този свят ,боже!
25
10
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 години
За да прецени правилно.Сегашната "политическа" обстановка.Човек трябва.Да е живял и през комунистическо! Та тогава преценката му, ще е по реална мисля! Не може да си на 20 или 30 г.И да повтаряш. "Америка",демокрация" " и лошо нещо е комунизма"! -:) Нали? Примерно.Много млади хора днес.Даже и не са се замисляли.Каква точно е разликата примерно.Между ЕС и НАТО! Но шаблонно повтарят.Че комунистическите държави.Трябва да са там! Огромна е и НЕСЪВМЕСТИМА Е РАЗЛИКАТА между тях! Защо ли?-:) А?
24
14
 
7
 
! Отговори
ХХХ до Калеко преди 4 години
Не знам роме ама САЩ ще ядът един дето и аз го имам в гащите !
23
12
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Срещата е знакова и показва кой в съвеменния свят може да бъде приятел на Слънцеогряния Велик Лидер - Ким Чен Грух, само някой като Аятолах путин ... !!!
22
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква подкрепа чака Северна Корея от Русия?Навремето и Куба чакаше подкрепа от Русия и какво получи?Нищо!Русия не може да предложи нищо на никого, защото е една бедна изостанала бензиностанция маскирана като страна с ракети.
21
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По една случайност само комунистите не се подават на натиск и шантажи от крaвaрите и затуй комунизъма е лош, ако се подаваха и се к.аняха на САЩ комунистите щяха да са най-доброто нещо на света като ония хуманни демократи камиларите първи приятели на краварите. Ако Мадуро си даде петрола на конциеси на САЩ ще е най-хубавият човек на света, а сега е грозен и с мустаци.
20
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук в сайта.За каквито и теми да иде реч.Малките пуделчета.Винаги оплескват нещата! Нито тънък хумор.Нито сериозно по темите.А бе деца.Тук не е забавачница.Нито хумористична медия! Или сериозно по темите. Или нищо!Хайде по сериозно Щом искате да " участвате" В международния политически живот! -:)Това да оплювате комунистическите държава.И да въхвалявате Америка.Се изтърка! Върви само между вас!-:)
19
9
 
6
 
! Отговори
ужас преди 4 години
До Анонимен 20Защото така се води хибридната война,не зависимите държави който не се подават на натиска и грабежа на сащ са лошите.А страни като нашите който са с марионетни и продажни правителства са добрите.
18
10
 
11
 
! Отговори
факт преди 4 години
Повече свободни и независими страни трябва да се обединяват и борят с заразното зло САЩ,само така ще се спаси света.
17
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо авторката винаги цитира все едни и същи източници за Русия ,става въпрос или за шорошката Дойче Веле или за издаваното от една еврейска фамилия -Независимая газета,която газета в Русия никой не чете.това ли са ми (едниствените) източници
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ким отива да моли Путин за подкрепа, а Тръмп се умилква като кученце на Ким.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срерщата най-вероятно ще се организира в Скопие.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Кое му е смешното кажи и ние да се посмеем ?
13
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера Кимчовците тествали някакво ново безаналогово оръжие. Сега отива да се разбере с Вовата кой какво точно е тествал и да каже на режисьорите какво да разправят в клипчето.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега като им пусне Ладите калинки, ще си дойде всичко на мястото. Тръмпа не може да пробута Фордовете.Ама не, Ким пак няма да е навит народа му да се движи на автомобили, така е много чисто там. Всичко ходи пеша и с велосипеди.
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Ким срещата с Путин би му помогнала да демонстрира независимост от Китай.после като пратят некое китайско попче да го опляска през ушите, както наш ***, да не се оплаква.
10
3
 
8
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
тук в случая той търси братле, не него да го търсят... Путин никой не търси...
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ са принудени да се съобразяват със Северна Корея.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Което е смешно, при положение, че тези фамилии ги няма, но дори и да ги имаше, монархията няма да се върне.