В Западна Украйна - патриотизмът надделява над социалните проблеми

"Изберат ли Володимир Зеленски, това ще съсипе Украйна"
18 апр 2019 21:20, Елка Василева
118
В Западна Украйна - патриотизмът надделява над социалните проблеми
Петро Порошенко. Снимка: Reuters

Цените скачат, заплатите остават ниски, младите заминават в чужбина . . . Животът в Западна Украйна не е розов, но мнозина избиратели се канят да гласуват за приключващия мандата си президент Петро Порошенко, спечелени от патриотичните му лозунги, пише Васил Трухан от Франс прес.

Макар вече 88-годишен, Олексий Данилишин все още сади картофи в градината си в с. Гниздичив, на 70 км от Лвов - крепост на националистите в западната част на страната.

Според този бивш затворник в съветския ГУЛАГ сегашният президент "е възродил армията и вярата": това е основният му коз в надпреварата с фаворита в изборите Володимир Зеленски - актьор и бизнесмен, новак в политиката.

Пенсиите на Данилишин и съпругата му, взети заедно, са малко над 185 евро и "стигат само за стоки от първа необходимост". Но това не е най-важното за самия пенсионер: "Порошенко е образован и знае езици. Зеленски не е научил дори украински".

Още по темата

Мнението му споделя и неговият връстник Иван Микичин: "Тежко е", признава той и дава за пример лекарството си за високо кръвно, поскъпнало почти двойно от декември насам. "Но трябва да подкрепим Порошенко", твърди Микичин.

Икономически проблеми

Без опит в политиката, 41-годишният Зеленски изненадващо се наложи в украинската президентска надпревара, изпреварвайки с голяма преднина в първия тур Петро Порошенко, класирал се начело само в две западни области, включително Лвов.

Много вероятно е актьорът да спечели - данни от анкета, публикувани във вторник, му обещават 72 на сто от гласовете във втория тур срещу 25 процента за неговия съперник.

Поел властта на вълната на проевропейския бунт в Киев през 2014 г., Порошенко скъса с Русия, сближи страната си със Запада, допринесе за създаването на православна църква, независима от Москва, и предприе поредица от реформи, които обаче не промениха по същество всекидневието на украинците.

Критиците му го упрекват, че не се е борил активно с ширещата се корупция, упрекват го и заради жизнения стандарт на населението, пострадал от петгодишните икономически трудности в 44-милионната страна, една от най-бедните в Европа.

През 2014 г. Украйна преживя анексия на полуостров Крим от Русия, после избухна конфликт с проруски сепаратисти в източните региони, който взе над 13 000 жертви и подложи на тежко изпитание държавните финанси.

Украинците обаче се тревожат главно за материалните си проблеми: според допитване повечето искат новият президент най-напред да намали цените на комуналните услуги, драстично повишени през последните години.

Изтичане на работна сила

За местните власти в Гниздичив е по-належащ проблемът с изтичането на работна ръка в чужбина - близо двайсет на сто от общо 6200 жители на общината работят в съседна Полша, Чехия или Италия.

"В чужбина изкарват поне 500 евро месечно. Тук - от 200 до 250 евро", обяснява Иван Олияр, кмет на общината, включваща пет села.

По официални данни в Полша през 2017 г. са живеели близо 900 000 украинци, а 200 000 са пребивавали нелегално.

Гол до кръста, 40-годишният Виктор ни разказва в градината си, че работел по строежите в Полша, но щом забелязал в Украйна "промени към по-добро", се върнал в родината. "Хората искат всичко наведнъж. Но няма как", разсъждава той.

Оксана Романкив от местната администрация също гледа с оптимизъм на проектите, по които се работи: ремонт на пътищата, изграждане на зърнени силози, откриване на обновено училище по музика. Това е станало възможно благодарение на политиката на децентрализация, водена от 2015 г. - един от малкото успехи на киевските власти.

"Можем да постигнем големи успехи, но само ако работим заедно", уверява 39-годишната жена.

На вратата на единствената изборна секция в Гниздичив са изнесени резултатите от първия тур: Порошенко води с 262 гласа, а Зеленски е на четвърто място с 93. "Кой ли пък е гласувал за него?" - чуди се възрастен мъж.

Кметът Иван Олияр отсича: "Изберат ли Зеленски, това ще съсипе Украйна".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
33
 
! Отговори
истина! преди 5 години
Украйна се управлява от олигарси като Потрошенко и Коломойски и фашистки организации като "Десен сектор"!
59
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най - богата на природни ресурси земя, 1/6 от сушата, а с най-бедно и мизерстващо население, и хипер, ултра мега богатиши-олигарси!е тва е империята на злото на новият хитлер!
58
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 68не четеш внимателно - попитах за крим!Според проучването около 70% ще гласуват за Зеленски---да, защото повечето от тях са започнали "да обръщат палачинката" и да искат сторото, спокойно време в рамките на украйна.
57
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 67ще проклинат деня на анексията , защото нищо не е подобрен живота им, а точно те са директно подложени на санкции и даже в интернет не могат да излязат без впн, защото от сайтовете ги блокират!в същото време ги наблъскаха с ракети , танкове и самолети и с това ги превърнаха в първа мишена за потенциален удар "пепелянките" от граф игнатиево!
56
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според проучването около 70% ще гласуват за Зеленски и максимум 30% за ПраСенко!Това е наказателен вот за провежданата от ПраСенко политика на корупция и гражданска вайна в Ук.
55
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 55Източна и Югоизточна Украйна рано или късно ще се върнат, където им е мястото............към Русия---а кой ти каза, че "там им е мястото" ? ти знаеш ли какво ще стане, ако сега, на окупираният крим, направиш проучване сред хората - дали искат да продължават да са анексирани, или си искат обратно ?
54
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До изкуфял пенционер 53Като ви врътне Путин кранчето ще видите. Ще носите втечнен газ с кофи от САЩ.---наборе, а ти лично - какво печелиш, когато хитлер не ти "врътва кранчето" на газчицата, която самият ти не ползваш? един кьорав лев влиза ли ти в джЕбчето от транзита?
53
2
 
14
 
! Отговори
Фалш преди 5 години
Един хибриден материал.
52
1
 
21
 
! Отговори
Защо преди 5 години
Защо журналистката не пусне успореден материал за мнението на украинците от централните, южните или източните части на страната? Така ще си направим по-обективни изводи за настроенията там. Така представени нещата са едностранчиви и необективни.
51
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
рубладжиите нямат шанс в Украйна
50
3
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До СтрахилСтрахилчо, историята борави с по-дълги мерки... Примерно 100, 200 години за да каже, че нещо е окончателен факт! Това, че си споделил мокрите сънища е разбираемо, но само толкова!
49
4
 
18
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
И какви пари са хвърлили за въоръжаване, като складовете им пращят по шевовете от съветско оръжие, а съвременното им го подхвърлят англосаксите, за да се бият с братята си! Икономиката им беше градена с дотации от съветски въглеводороди, крадена руска газ и високо самомнение.... Днес им остана само последното(поне за галичанци това важи)! Разделянето на Украйна ще стане факт един ден...
48
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хвърлиха много пари за въоръжаване и дадоха жертви,след като " братята " влязоха с танковете като талибани и окупираха Донбас ,отнеха Крим с военен референдум!Грозно!Това е голяма териториална загуба,внезапно и възстановяването икономически не леко!Е започнаха и борба с корупцията ,но след толкова години срастване нищо не става бързо,за лесно също е несериозно!
47
7
 
24
 
! Отговори
за Украйна преди 5 години
Украйна е само една пропаднала територия, полигон на буферната война на Запада с/у Русия!Failed state.............както казват американците!Няма надежда за Украйна.................Украйна се управлява от олигарси като Потрошенко и Коломойски и фашистки организации като "Десен сектор"!
46
3
 
12
 
! Отговори
Украина преди 5 години
УКРАИНА Е МНОГО ДЕЛИКАТНА ТЕМА АКО САЩ И ТЪЙ НАРЕЧЕНА ЗАПАДНА ЕВРОПА КОЯТО НЕ Е НА ОТДЕЛЕН КОНТИНЕНТ А Е НА АЗИАТСКИЯ КОНТИНЕНТ АКО НЕ СЕ СПРЪТ СКОРО ЩЕ ГЛЕДАТЕ ВОЙНА В ЗАПАДНИЯ СВЯТ ИМА МНОГО ЗА ДЕЛЕНЕ И В РОМАНО ЕЗИЧНАТА ГРУПА САМО ГЛЕДАЙТЕ БЛЕЕЩИ.ВИЕ КОИТО СЕ СМЯТАТЕ ЗА МИСЛЕЩИ И ПОЧИТАТЕ МРЪСНИЯ КАПИТАЛИЗЪМ А СТЕ ГЛАДНИ И МИЗЕРНИ....ДОЛНИ РОБИ ОБГРИЖВАНИ ОТ РОБОВЛАДЕЛЦИ НАРИЧАНИ ОЩЕ "БИЗНЕСЪТ"
45
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Източна и Югоизточна Украйна рано или късно ще се върнат, където им е мястото............към Русия!!!
44
3
 
4
 
! Отговори
До 49 преди 5 години
50 години слушам това и все не става
43
11
 
15
 
! Отговори
изкуфял пенционер преди 5 години
Като ви врътне Путин кранчето ще видите. Ще носите втечнен газ с кофи от САЩ.
42
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Поел властта на вълната на проевропейския бунт в Киев през 2014 г., Порошенко скъса с Русия, сближи страната си със Запада, допринесе за създаването на православна църква, независима от Москва, и предприе поредица от реформи, които обаче не промениха по същество всекидневието на украинците."За което беше наказан на първи тур и ще бъде наказан на втори тур.
41
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От алкохолизъм и кръвосмешения , окраинските *** съвсем са изтрещели.Никакъв , ама никакъв шанс нямат американските гъзоблизци.