Вучич - от краен националист до умерен проевропеец

Убийте 1 сърбин и ние ще убием 100 мюсюлмани, заяви той през 1995 г.
Обновена: 19 апр 2019 22:19 | 19 апр 2019 21:52, Елка Василева
11
Вучич - от краен националист до умерен проевропеец
Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters

Сръбският президент Александър Вучич може да е започнал политическия си живот като крайнодесен националист, но оттогава той изчисти имиджа си, а сега се представя като умерен консерватор.

Вучич, чиято власт силно превишава правомощията на длъжността му, обича да изпраща посланието, че без него страната е обречена.

Но неговите противници отчаяно се опитват да прокарат противоположната идея - че днешният Вучич е същият, който сътрудничеше на авторитарния лидер Слободан Милошевич през 1990-те години, за да му помогне да запази режима си, пише ДПА.

49-годишният Вучич е в политиката през целия си съзнателен живот. Той се присъедини към Радикалната партия през 1993 г., а две години по-късно вече беше третият човек в нея.

"Убийте един сърбин и ние ще убием 100 мюсюлмани", заяви Вучич в сръбския парламент, когато НАТО обмисляше да бомбардира босненски сръбски позиции след клането в Сребреница през юли 1995 г.

Като министър на информацията на Милошевич между 1998 г. и 2000 г. Вучич систематично закриваше критични към правителството медии чрез бързи процеси и глоби.

След като напусна Сръбската радикална партия през 2008 г., за да стане съосновател на Прогресивната партия, Вучич промени ожесточената си позиция срещу Запада и стана привърженик на Европейския съюз, макар че открито заявяваше, че любовта към Русия никога няма да избледнее.

Сега той твърди, че е поддръжник на проевропейските реформи, неуморен деец за мир в региона и твърд борец срещу корупцията и за демокрация. Но езикът на омразата често се прокрадва - опозиционните лидери са "фашисти", "разбойници" и "престъпници".

Борбата срещу корупцията също не отива по-далеч от политическите противници.

Опозицията има ограничени възможности да отговори в медиите и да бъде чута на национално ниво, докато Вучич се появява ежедневно, като често говори дълго на излъчвани на живо пресконференции.

Като президент от май 2017 г. Вучич шумно се намесва във всички сфери, много от които не са в неговите правомощия, а в тези на правителството.

Той държи всичко под своя власт, контролирайки Сръбската прогресивна партия, която има мнозинство в парламента от 2012 г.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
3
 
! Отговори
през крив макарон преди 4 години
каква Европа този гледа към Азия при браушките си
8
5
 
2
 
! Отговори
A преди 4 години
До Равносметката 5Кои - Боко, Цецо и той под сливата на Меркел и баба Макрон
7
3
 
1
 
! Отговори
A преди 4 години
До бай *** 2Що Боко как е. Ах, ама той завиждал за Мерцедесите, които караха някой сърби, идвайки в Б-я. а той горкичт карал москвич. Е сега мутрата се вози на самолет.
6
6
 
1
 
! Отговори
A преди 4 години
До Палмето 4Така ли? Ако смяташ, че всички лидери на държави са като бъл. бок лу ци - да, прав си. Гледай си Боко, ЦЦ, баба цеца, тези от комисията за борба с корупцията и др., които не "ще продадат майка си за пари", а са я продали отдавна.
5
4
 
6
 
! Отговори
Равносметката преди 4 години
Най-накрая се събраха под сянката на една сливa!
4
6
 
6
 
! Отговори
Палмето преди 4 години
Най големият кошмар за сърбите,ще е новината че Ванчо Михайлов има син,тръгнал по стъпките на баща си.Ще треперят като гладни кучета посред зима,барабар с този сладострастник на снимката,който за пари ще продаде и майка си.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вучич е типичен предсравител на сръбския етнос,хвалят руснаците ,но винаги гледат на запад,там ,ако може да се уредедят да живеят !В преброяванията на Руската Империя,СССР и Р.Ф.,сърбите са няколко десетки хиляди,но в Западните държави са над 2 милиона!
2
4
 
11
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
вълкът кожата си мени но нрава не.влезе в политиката чрез крайни изказвания това е изграден метод на много популисти които в последствие издигнали се омекват и заемат умерени нормални позиции и поведение.типичен пример у нас са пишман патриотите и те така фучат трещят докато ги забележат и изберат а след това усещат че с толкова много агресия далеч няма да стигнат и поомекват,така и вучич усети че вятъра духа в правилната посока от към запад
1
12
 
13
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
"Пътят на Вучич - от краен националист до умерен" ... Путьофил.