Уафа и Маха - робините, които избягаха от Саудитска Арабия в Грузия

Сестрите искат истински живот, а не подтисничеството на мъжете
22 апр 2019 21:52, Нели Христова
42
Уафа и Маха - робините, които избягаха от Саудитска Арабия в Грузия
Снимка: RUSTAVI 2 TV

Уафа и Маха ал-Субаие са едва на 25 и 28 години, но са изживели ужаса на това да са робини. Те са последните жени, които са избягали от ужасните закони на Саудитска Арабия.

"Трябваше да покриваме лицата си, да готвим... като робини. Ние не желаем това, искаме истински живот – нашия си живот“, казва Уафа пред BBC.

Двете момичета в момента са в Грузия, тъй като не са се нуждаели от визи, за да влязат в страната. Намират се в дом, защитен от държавата, а благодарение на Twitter се обръщат към Обединените нации за помощ, за да стигнат до някоя още по-безопасна страна.

"Имаме нужда от вашата помощ. Искаме в държава, която ще ни приеме и ще защитава нашите права“, казват в обръщението си сестрите.

Когато пристигнали в службата по миграция, двете момичета изглеждали уплашени и объркани.

В интервю за местните медии Уафа и Маха казват, че не се чувстват в безопасност в Грузия, защото техните роднини мъже лесно ще ги открият.

"Грузия е малка държава и всеки от семейството ни може да ни проследи до тук“, казва Уафа.

Когато я питат защо е напуснала Саудитска Арабия, тя отговаря: "Защото съм жена".

Уафа и Маха са поредните жени, които бягат от консервативното кралство, където жените трябва да искат позволение от мъжете си, за да работят или пътуват.

През януари 18-годишната Рахаф Мохамед ал-Канун бяга в Тайланд, където се барикадира в хотелска стая и отново благодарение на Twitter призова за помощ. В момента тя се намира под протекциите на Канада.

А през март други две сестри се укриваха в продължение на шест месеца в Хонконг, заради "насилието и подтисничеството“ в Саудитска Арабия.

"Там мъжете контролират живота на жените от тяхното раждане до смъртта им“, казва пред BBC Сара Лий Уинстън, директор на сектор "Близък изток" на неправителствената организация "Хюман Райтс Уоч“.

"Грузинските власти ще уважат желанието на сестрите за убежище, което е адекватен и приветстван отговор. Целта ни сега е да премахнем системната дискриминация на жените в Саудитска Арабия и да предложим помощ на онези, които са били жертви на тормоз“, добавя още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
6
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Не! Всъщност няма живот без жената, но няма живот и без мъжа - мъжът и жената са едно. Двете половини на едно цяло. Докато има патриархат или матриархат все няма да е добре. Балансът между двете е разковничето. В момента нещата пак вървят извън релси - твърде женствени мъже и твърде вугарно мъжествени жени...
25
0
 
4
 
! Отговори
Не! преди 4 години
До трайчоТрайченце, на "мила" ще говориш на жена си, ако имаш такава. Очеизваден факт е, че мъжете се провалихме, около нас само алчност, его, агресия и борба за власт. Жената е живота, тя е истинското начало. Факт!
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак НПО простотии.
23
1
 
1
 
! Отговори
трайчо преди 4 години
До Не! 27не мила, всичко което си описала си е до личността на човека, а затова, че кръга от мъже е около теб е съставен от такива индивиди не е вина на нормалните хора.
22
1
 
4
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Ми дано не е готвенето нещото, което най-много им е тежало, защото иначе ги чака огромно разочарование в "свободния" свят.
21
6
 
5
 
! Отговори
Не! преди 4 години
Светът ще стане едно по-добро място, когато мъжете осъзнаят, че властват и живеем в патриархат благодарение на животинското си начало и че са физически по-силни. Жените са били и ще бъдат винаги по-умни, милосърдни, добри и отзивчиви. ЗАПОМНЕТЕ ГО ДОБРЕ, панелени и квартални пияници!Да! Много добре казано! Нямам какво да добавя ;)
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двете сестри трябва да проумнеят че в днешния свят няма безопасни страни и това някой да ги защитава е химера.Права не се дават а извоюват само ако се бориш в собствената си държава.И тези чакат наготово, извоювано от някой друг-типичен ислямски манталитет.
19
4
 
0
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До 30Добре, ще я питам другарю Олиг. ....чакай малко....А, да. Каза ми, че си учил, (само до там ти е стигнал капацитета) 3-ти клас в пловдивското "Стефан Караджа". После си прекъснал и си започнал да продаваш печен слънчоглед, като си го препикавал, понеже да пестиш от парите за сол. Така *** ти те е научила, от Стюлюпиново
18
3
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До 27Шапка ти свалям! Какви аргументи само. Каква полет на мисълта. Полемик и реторик. Направо ме срази с аргументите си срещу мен. Личи си, че си учил някъде от "Бръшляновата лига" :)))
17
1
 
10
 
! Отговори
Европейка преди 4 години
Уплашени,ама хитри.Не им харесва Грузия,нищо,че ги е защитила.Искат по-богата държава,с дебел социал.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГoшуПо принцип -да , но понякога са доста подли , лъжливи и крадливи. За четвъртото не говорим.
15
13
 
1
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До До гошу"Жалкото ми съществуване" се състои в това, че не бачкам "ОТ-ДО", както каза Тодор Колев в "Опасен чар". Не ставам по тъмно и не се прибирам по тъмно, за да си изпия пърцуцата и да изям салатата, която отегчената и грозна, дебела жена ми е приготвила. Не псувам политиците, защото не ме бригат. Аз не бачкам, поркам скъпа водка, тупам бело, eва млади, 19 годишни ескорти, чат-пат и някоя мой набор ковре (омъжена и с дете задължително) ако е запазена. Много ми е жалък живота, ха наздраве
14
13
 
13
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Светът ще стане едно по-добро място, когато мъжете осъзнаят, че властват и живеем в патриархат благодарение на животинското си начало и че са физически по-силни. Жените са били и ще бъдат винаги по-умни, милосърдни, добри и отзивчиви. ЗАПОМНЕТЕ ГО ДОБРЕ, панелени и квартални пияници!
13
9
 
23
 
! Отговори
Социопат преди 4 години
Трябвало е да готвят? На тия некой да им каже ,че по белия свят, който не работи не трябва да яде ,е сега ,че видят робство квито са и грозни и богат мъж нема си намерят.Аре сега шивачки в некой цех в Грузия по 16 часа на ден, по 6 дена в седмицата за 66$ на месец.....
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Држава със Шерият. Та викате, нямало е турско робство а? Сами привеждате доказателства по аналогия, че е имало.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не зная кое ме отвращава повече- това, че системата на Саудитска Арабия съществува и още не сме ги изклали или коментарите ви... понякога се срамувам , че съм човешко същество
10
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Арабите много добре разбират че като се изрърват жените идва феминизъм и овластяване. и в 50% от случаите жената се развежда и взима и децата, къщата и получава доживотна пенсия от мъжа си, който ако закъснее с вноските затвор и губи лиценз да си упражнява професията.
9
11
 
4
 
! Отговори
Гледам снимката преди 4 години
Тези двете м......и за никакъв ... не става от тях.
8
5
 
2
 
! Отговори
Али преди 4 години
Тези двете да ще харесват моя ник ха ха ха
7
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Грузия могат да готвят без да покриват лицата си.