Атентатите в Шри Ланка - отмъщение за мюсюлманите в Крайстчърч

"Ислямска държава" пое отговорност за нападенията
23 апр 2019 21:30, Елка Василева
249
Атентатите в Шри Ланка - отмъщение за мюсюлманите в Крайстчърч
Снимка: Reuters

Първите данни от разследването на атентатите, отнели живота на повече от 300 души в Шри Ланка, особено в църквите, показват, че те са били извършени като отмъщение за масовото убийство в джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия, обяви пред парламента заместник- министър на отбраната, цитиран от Франс прес.

"Първоначалните разследвания разкриха, че случилото се в Шри Ланка е било извършено като отмъщение за нападението срещу мюсюлманите в Крайстчърч", заяви Руван Виджевардене във връзка с нападението на 15 март, отнело живота на 50 души в две джамии във втория по големина град в Нова Зеландия.

Министър Виджевардене каза, че броят на загиналите при терористичните нападения на 21 април е нараснал на 321 души, предаде ТАСС. 521 души са били ранени.

Още по темата

В предупреждение, изпратено на 11 април до агенциите за сигурност на Шри Ланка, се е посочвало, че местна групировка планира самоубийствени терористични атаки срещу църкви в островната държава, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Приялал Дисанаяка - зам.-началник на полицията, е подписал писмо до директорите на 4 национални агенции за сигурност. Той е поискал четиримата директори "да обърнат допълнително внимание" на районите, за които отговарят, и на известни личности, които се намират там.

Разузнавателният доклад, прикрепен към писмото, посочва, че групировката Нешънъл Таухид Джамаат е взела на прицел "някои важни църкви" за самоубийствени атентати, планирани да бъдат извършени "скоро".

В доклада се изброяват имената на шестима души, които вероятно са щели да бъдат замесени в тях.

Министърът на здравеопазването на Шри Ланка вчера държеше копие от доклада, докато преразказваше съдържанието му, което повдигна въпроси как полицията е действала превантивно, за да предпази обществеността от нападенията, посочва АП.

Междувременно Групировката "Ислямска държава" пое днес отговорност за атентатите в Шри Ланка, но не представи доказателства за твърдението си. Изявлението на екстремистката групировка беше разпространено от нейната информационна агенция Амак.

"Извършителите на нападението, при което бяха взети на прицел граждани на страните от коалициите и християни в Шри Ланка онзи ден, са бойци на "Ислямска държава", заяви групировката.

Тя не представи снимки или видеозаписи, които да показват атентатори да се вричат във вярност на групировката.

"Ислямска държава", която загуби цялата територия, контролирана някога от нея в Ирак и Сирия, е правила по-рано редица неподкрепени твърдения за поемане на отговорност, отбелязва Асошиейтед прес.

Властите в Шри Ланка обвиняват местна ислямска екстремистка групировка за атентатите в неделя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи дете родено от родители сключили брак на 16 по изключение е незаконно, защото бракът им е извън закона, така ли излиза според теб?
92
6
 
6
 
! Отговори
Други са причините преди 4 години
В един от форумите публикуваха изказването на един руски аналитик (преди месец), че Индия е много разтревожена от инвестициите на Китай в Шри Ланка. Той простичко си го каза, че Индия ще търси поводи да навлезе в Шри Ланка за да попречи на Китай да контролира острова. Тези "терористични групи" до една се контролират от тайните служби - били те ЦРУ или на някоя друга държава. Ако не ми вярвате на шега пратете на някого имейл на английски, че поготвяте взривове и вижте какво ще стане :)
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ти отговоря като на човек с ниско IQ (мюсюлманин) какъвто си- извън закона е, специален случай, .Явно съм те надценил. Какво не разбра на въпроса? Какво не ти е ясно от това: браковете сключени по изключение на 16 години законни ли са? Да или не? Само това. Не ми изпадай в някакви опити за анализ. Да или не? Законни или незаконни. Няма средно положение в закона.
90
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ще те попитам както се пита пpocт "човек" какъвто си.Изключението законно ли ? Браковете сключени по изключение незаконни ли са?"Ще ти отговоря като на човек с ниско IQ (мюсюлманин) какъвто си- извън закона е, специален случай, затова се разглежда от съда с цел да се вземе мотивирано решение за да не се навлиза в конфликт със закона. Основно се прилага за непълнолетни родители навършили 16 години, което е в интерес на детето, тъй като са достатъчно близо до законната възраст за брак.
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те на тоя малък остров всички са роднини 50 поколения назад, така че все едно гледаме един организъм как се самобичува и едни клетки избиват другите заради това че в друг организъм една бяла клетка е елиминирала малко бактерии защото ги е припознала като вредни.
88
6
 
3
 
! Отговори
Ислямоносец преди 4 години
Опасен съм само за ограничени кухи гaванки като тебе за които по-умните и успелите са винаги опасни.
87
2
 
7
 
! Отговори
До ислямоносец преди 4 години
Поздрави от Западна Европа , където вие чистите кенефффиииили сте на помощи :) да, имам си моя си бизнес, добре ми е и помагам на много българи, които не познавам. Ти на колко недни турчета помогна!? Пс. Жена съм, идиоте, а банички тук няма, но,забелязах ,че обслужеащия персонал е ммммммюююдсслллииитттааа лол за друго не ставате. Марш от България!нежелано Нещо си! В България си живеем добре- мръснишките ти опити да ни караш да се мразим ще ударят в Земята, ррааззппооррееттиинно . Мри
86
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Незаконен е, мюсюлмански реотане. Прави се изключение от закона за брак след 16 само със съдебно решение, .Ще те попитам както се пита пpocт "човек" какъвто си.Изключението законно ли ? Браковете сключени по изключение незаконни ли са? Два проcти въпроса като за тебе или само един, че два може да се объркаш: брак сключен на 16 със специално разрешение на съда законен ли е? Да или не? Съвсем опростихме задачата и aмеба ще отговори. Давай, ти си хахаха
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Значи може и над 16 и не е незаконен. Стопли ли?"Незаконен е, мюсюлмански реотане. Прави се изключение от закона за брак след 16 само със съдебно решение, при крайни случаи, кое не ти е ясно? Това да не ти е като чичо ти Мохамед на дърти години да опъне 9 годишна без никой да го преследва за стореното?
84
1
 
5
 
! Отговори
Азъ до Fenasi Kerim преди 4 години
'начи, интересното е, че аз говоря български - езика на родителите ми и бабите и дядовците ми... Вий, простете, туй на кой язикЪ сте написали!? Ний турски не говорим, май на български се изразихте, душичка изгубена :) аз викамЪ да не се дърляме, жквототЪ е кратък и Азъ претендира , че й е важно България да си остане далеч от простотиите Западни. ДетЪ се вика- измислили сме Ракията! ЧаЛ и Споко, молим Ве
83
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаех, че някой по мак ще клъвне.......Хахаха, знаеше ти таратанци. Забих ти го и сега се въртиш на сухо ама колкото по се връткаш по ти влиза хахах
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да сключиш брак след 16 годишна възраст ти трябва специално разрешение от съда и то само при изключителни обстоятелства. .Значи може и над 16 и не е незаконен. Стопли ли? Това в България. Дори в Пакистан под 18 не може дори и със разрешение на съда. Вдяна ли?
81
7
 
1
 
! Отговори
Ислямоносец преди 4 години
Имал бизнес, ще ме умориш от смях. Поне "бизнеса" ти позволява ли ти да се храниш добре? Ако ти остане някой лев *** при някой учител да вземеш стотина частни урока да те научи поне да пишеш правилно, пък и "бизнеса" ти може да ти потръгне бизнесменино хахахах
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"С разрешение на съдия може и на 16. Значи можееее."Е да де, включи си мозъка и помисли- минималната граница за брак в България е 18 години, тоест брак преди това е незаконен. Факт? Факт. За да сключиш брак след 16 годишна възраст ти трябва специално разрешение от съда и то само при изключителни обстоятелства. Неслучайно тюрбаните сте с IQ на скариди, затова си падате по дечица дори в днешно време.
79
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново, за по бавните..........това, как вие по маците ще се наричате.....няма никакво значение.....По време на робството......няма турци.......наричали са се османци..Ами то и прадядо ти е бил османец, поданиците на султана са били османци. По маците също. По твоята логика и българи е нямало защото е нямало България, наричали са се османци. Ти човек не си за коментарите на жалкото сайтче, ти трябва да преподаваш някъде ейййй, гоуем мозък си...
78
1
 
9
 
! Отговори
До ислямоносец преди 4 години
Зелена еуглено, добре ти е в Европа- ето! Думата *** е цензурирана, а амеба е приемливо обръщение :) този коментар има за цел да проверя дали зелена *** все още е в границите на мулти-културното хаха гнусни твари безбожни и дяволски изчадия
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на робството......няма турци.......наричали са се османци..А робството как се е наричало, нещо не посмя да напишеш хахаха
76
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минималната възраст за сключване на граждански брак в България е 18 години..С разрешение на съдия може и на 16. Значи можееее.
75
1
 
5
 
! Отговори
До ислямоносец преди 4 години
О, имам чуден бизнес и си ми е добре, никой музззз не работи за мен- не стр квлифицирани. Ти кажи- какво става по джамиите АХАХАХАХАХА! Лол добре , че мохаМерд ви е подучил да се миете зад ушите , преди д се надупите аахахаха варвриииии марш те замолих към Анадола
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Няма мюсулманска държава в която бракът да е позволен под 18 години"В Судан, Саудитска Арабия, Йемен, Гамбия и Сомалия няма законово ограничение за възрастта за брак. Всичките са мюсюлмански държави.