Атентатите в Шри Ланка - отмъщение за мюсюлманите в Крайстчърч

"Ислямска държава" пое отговорност за нападенията
23 апр 2019 21:30, Елка Василева
249
Атентатите в Шри Ланка - отмъщение за мюсюлманите в Крайстчърч
Снимка: Reuters

Първите данни от разследването на атентатите, отнели живота на повече от 300 души в Шри Ланка, особено в църквите, показват, че те са били извършени като отмъщение за масовото убийство в джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия, обяви пред парламента заместник- министър на отбраната, цитиран от Франс прес.

"Първоначалните разследвания разкриха, че случилото се в Шри Ланка е било извършено като отмъщение за нападението срещу мюсюлманите в Крайстчърч", заяви Руван Виджевардене във връзка с нападението на 15 март, отнело живота на 50 души в две джамии във втория по големина град в Нова Зеландия.

Министър Виджевардене каза, че броят на загиналите при терористичните нападения на 21 април е нараснал на 321 души, предаде ТАСС. 521 души са били ранени.

Още по темата

В предупреждение, изпратено на 11 април до агенциите за сигурност на Шри Ланка, се е посочвало, че местна групировка планира самоубийствени терористични атаки срещу църкви в островната държава, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Приялал Дисанаяка - зам.-началник на полицията, е подписал писмо до директорите на 4 национални агенции за сигурност. Той е поискал четиримата директори "да обърнат допълнително внимание" на районите, за които отговарят, и на известни личности, които се намират там.

Разузнавателният доклад, прикрепен към писмото, посочва, че групировката Нешънъл Таухид Джамаат е взела на прицел "някои важни църкви" за самоубийствени атентати, планирани да бъдат извършени "скоро".

В доклада се изброяват имената на шестима души, които вероятно са щели да бъдат замесени в тях.

Министърът на здравеопазването на Шри Ланка вчера държеше копие от доклада, докато преразказваше съдържанието му, което повдигна въпроси как полицията е действала превантивно, за да предпази обществеността от нападенията, посочва АП.

Междувременно Групировката "Ислямска държава" пое днес отговорност за атентатите в Шри Ланка, но не представи доказателства за твърдението си. Изявлението на екстремистката групировка беше разпространено от нейната информационна агенция Амак.

"Извършителите на нападението, при което бяха взети на прицел граждани на страните от коалициите и християни в Шри Ланка онзи ден, са бойци на "Ислямска държава", заяви групировката.

Тя не представи снимки или видеозаписи, които да показват атентатори да се вричат във вярност на групировката.

"Ислямска държава", която загуби цялата територия, контролирана някога от нея в Ирак и Сирия, е правила по-рано редица неподкрепени твърдения за поемане на отговорност, отбелязва Асошиейтед прес.

Властите в Шри Ланка обвиняват местна ислямска екстремистка групировка за атентатите в неделя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това в крайстчърч беше фалшификация. рън н шуутърите от 90те години са по добре сколасани и реалистични от жалката пиеска в нова зеландия. а ако ще мъстим, християните са най атакуваната религия в целия свят. саудитска арапия и катар да се изравнят със земята. на никой нема да липсват. после лека по лека мюслитата в пакистан, индия и шри ланка. тъкмо ще освободят място за нашите ***.
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ислямът не е спасение, феминизма се разпространява навсякъде с глобализма, трябва други мерки. Много феминистки са ислямски въпреки че това е оксиморон. Джендърството е подразделение на феминизма.
71
6
 
4
 
! Отговори
Ислямоносец преди 4 години
Каква работа ще даваш бре, та ти още не си се научил да пишеш грамотно. Да не разнасяш закуски с баничарката? Как взе книжка?
70
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минималната възраст за сключване на граждански брак в България е 18 години..Пак си се пообъркал. Я провери пак.
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Няма мюсулманска държава в която бракът да е позволен под 18 години докато в България е 16."Минималната възраст за сключване на граждански брак в България е 18 години.
68
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
практиката да се омъжват за деца продължават и до днес в много мюсюлмански страни..Няма мюсулманска държава в която бракът да е позволен под 18 години докато в България е 16.
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе това ако бяха загинали моите деца както тези на милиардера, по мистериозна причина акулите ще се радват на период на изобилна храна.
66
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не може да бъде погрешно, защото Мохамед го е направил." С това оправдание практиката да се омъжват за деца продължават и до днес в много мюсюлмански страни.Абсолютни глупости пляскаш.
65
6
 
2
 
! Отговори
Ислямоносец преди 4 години
Където има ислям няма ***, затова ревете
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Трябва да мислиш с критериите на епохата която коментираш ако изобщо можеш да мислиш."Това не може да бъде погрешно, защото Мохамед го е направил." С това оправдание практиката да се омъжват за деца продължават и до днес в много мюсюлмански страни, до голяма степен защото мюсюлманите гледат на Мохамед като техен най-висш модел за подражание.
63
13
 
2
 
! Отговори
Ислямоносец преди 4 години
Ислям или джендърство, изберете сами.
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност джамиите са много по-често посещавани отколкото църквите, така че мюсюлманите са много по-удобни за избиване ако ще си говорим по този начин.
61
1
 
5
 
! Отговори
Тт преди 4 години
Не е отмъщение, обещават им се девици в техният рай. Понеже в реалният живот нямат достъп до такива.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
""Абе източниците ти са много съмнителни. Първо бракът може и да е уговорен тогава, въпросът е кога е консумиран."За човек (като мохамед) одобряващ изнасилването и позволяващ съпрузите да бият жените си, е пределно ясно кога е консумиран бракът. В най-добрият случай е била поне на 9.
59
1
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВЪВ СЕРИАЛА КЛОНИНГ СВАТБАТА В АРАБСКИЯ СВЯТ ПРЕДСТАВЛЯВА ЧИЧОТО ИЛИ БАЩАТА НА МОМИЧЕТО СЕ ХВАЩА ЗА РЪЦЕ СЪС ЖЕНИХА И ТОВА Е! БУЛКАТА НЕ ПРИСЪСТВА НА СВАТБАТА И ПРЕДИМНО НЕ ЗНАЕ ДОРИ ЗА КОЙ СЕ ОМЪЖВА :DАЗ МНОГО СЕ СМЯХ КАТО ВИДЯХ КАКВО ЗНАЧИ АРАБСКА СВАТБА ЖЕНИХА И ЧИЧОТО СЕ ВЗЕХА :D
58
3
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
сега да отмъстят на ислямистите по време на рамазана, напримерИ какво, постоянно ли ще си отмъщаваме? Защото не е опряло до теб за това си толкова силен.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няколко водородни "слънца" над мека и медина(и не само) звучи добре
56
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аиша е била на 9, а мохамед на 53, "нормално" е последното .Абе източниците ти са много съмнителни. Първо бракът може и да е уговорен тогава, въпросът е кога е консумиран. Както ти казах имаш сигурно баба оженена и по-млада. Трябва да мислиш с критериите на епохата която коментираш ако изобщо можеш да мислиш. Освен това това е много по нормално отколкото сегашните епископи доста над 53г.консумират малките момченца под 9г. Сигурно това за теб е нормално
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таранбуките ни узбиват и без причина. Очаквам обратно отмъщение. Ама не само 50, много повече трябва да са жертвите. Една бомбандировка над мека по рсмазан никак няма да е излишна.
54
2
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
50% ОТ КРЪВТА НА АРАБИТЕ Е ОТДЕЛИЛА СЕ КАСТА ОТ ИНДИЯ ПРИМЕСИЛА СЕ С ДРУГИТЕ НАРОДИ, ЧРЕЗ ИЗНАСИЛВАНИЯ И ОТНЕМАНЕ НА МЛАДИ МОМЧЕТА КОИТО С ВРЕМЕТО СА ИМ ПРОМИВАЛИ МОЗЪЦИТЕ ДА СЕ БИЯТ ЗА ТЯХ!!!НЕ СЛУЧАЙНО БРАКОВЕТЕ В АРАБСКИЯ СВЯТ СЕ УРЕЖДАТ НА 7 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ЗА МОМИЧЕТО ТОЧНО КАКТО Е В ИНДИЯ!