"Св. Антъни" – чудотворната църква, взривена в Шри Ланка

Стотици хора все още стоят и я съзерцават с тъга
23 апр 2019 20:02, Нели Христова
18
"Св. Антъни" – чудотворната църква, взривена в Шри Ланка
Снимки: Reuters

"Това не е обикновена църква. Тези, които сториха това не знаят с какво се забъркаха. Никога няма да се отърват. Дори бъдещите им поколения ще си плащат за това.“

Прабат Будиха живее само на няколко метра от "Св. Антъни“ - една от мишените, които преди дни бяха поразени от терористичните атаки в Шри Ланка. Той е един от първите хора, които пристигат на мястото и виждат окървавените трупове.

Още по темата

Прабат Будиха е будист. Но често посещава католическият храм "Св. Антъни“, място, което е познато по цял свят със своите чудеса. Днес, за първи път през цялата си 175-годишна история, църквата не приема посетители. Не е ясно и кога ще отвори вратите си отново.

Нито едно желание, без значение голямо или малко, не оставало без отговор от нейния патрон Свети Антъни. Той изпълнявал чудеса за всички.

Но в деня след атаките нещата изглеждат по-друг начин.

Взривът в "Св. Антъни“ е един от осемте ударили Шри Ланка – статуята на светеца е покрита с кръв, стъклата все още са натрошени по земята, часовниците са спрели на 8,45 часа, а входът на храма е затворен с жълта лента. Въпреки това, огромна тълпа от хора стои пред него, опитвайки се да стигне възможно най-близо. Хора от цял свят просто стоят и гледат поразената бяла сграда. Жертвите тук са толкова много, защото храмът се препълва дори и в обикновен ден. А по време на службата за Великден, в "Св. Антъни“ е имало най-малко 1000 души.

Пред църквата стои медицинската сестра Аня Субасихе. Тя не присъствала на службата, тъй като била на смяна в болницата. Но след кървавите атаки, жената почувствала, че трябва да е там.

"Не мога да разбера кой би направил такова нещо? Когато съпругът ми умря преди 12 години, този храм беше онова, което ми помогна да оцелея в този тежък момент. Църквата "Св. Антъни“ е построена за онези, които носят много тъга в себе си – дава им утеха“, казва Аня. Подобно на Будиха, тя също е родена в семейство на будисти, но приема християнството след като открива църквата.

Но защо "Св. Антъни“ е толкова специална за Шри Ланка?

Според отец Лео Перера част от това се дължи на факта, че храмът винаги е бил асоцииран с чудеса. Всъщност, дори самият му произход се приписва на чудо.

Според легендата църквата била построена от свещеник от Кочи, Индия, който се казвал отец Антонио. Той тайно изповядвал католицизма по време на управлението на холандците в Коломбо през 18-ти век.

Той успял да построи църквата след като направил чудо – местните дошли при него паникьосани, след като видели, че морето се надига с молбата да се помоли и да го укроти. Той не просто успял да върне водата назад, но от нея се появил малък пясъчен хълм. Отец Антъни поставил дървен кръст там, а след това построил и църквата, която обитавал до смъртта си.

Отец Лео Перера разказва, че много хора свидетелстват, че църквата отговаряла на молитвите им и възвръщала вярата им.

"Всички излизат от нея с щастливото чувство, че желанията им са били чути. А след това се връщат отново, за да благодарят, че светецът е чул молитвите им".

Но "Св. Антъни“ не е просто място за почитане на Бог. Църквата е символ на плурализма и толерантността в Шри Ланка. Тя е свидетелство за това, че в държавата, раздирана от цивилна война и междурелигиозно насилие, разнообразното население винаги е живеело заедно, в мир и всички са уважавали вярата и различията на другите.

Именно за това стотици хора стоят пред църквата и просто я съзерцават – дори в най-мрачния час тя продължава да е символ на надежда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
1
 
! Отговори
Ннн преди 4 години
Жълтини точка ком.
6
2
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
В Мианмар решиха проблема наскоро, Шри Ланка да го последват ;) !!!
5
1
 
29
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Бог да прости невинните жертви!Извършителите на това гнусно деяние да бъдат проклети вовеки веков!
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко, много жалко! Дано я възстановят възможно най-скоро!
3
10
 
14
 
! Отговори
НЕбългарин преди 4 години
Къде са ония философи които ни обясняваха исляма как била религията на мира!-Сега как да обясниш на такива, че ЦРУ и МОСАД всеки терористичен акт могат да го зашият към мюсюлманите, както го направиха с кулите! Говори се, че е дело на голяма международна организация! И за какъв *** му е на терористите да гърмят точно в Шри Ланка? Друг е въпроса, че атентата става тъкмо, когато Китай наема пристанище в Шри Ланка за 99 години за "Копринения път". Всеки копринен път е враг на САЩ
2
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като видя думата "чудотворна" в статия за религия и ми призлява.
1
8
 
5
 
! Отговори
STOQN преди 4 години
Нещо света не гърми че събира средства за възстановяване ... 800милиона за един ден явно ги е охарчило