1 млн. души годишно умират заради пластмаса

Остатъци от микропластмаса се натрупват в човешкия организъм
17 май 2019 17:52,
12
1 млн. души годишно умират заради пластмаса
Снимка: Reuters

Близо 1 млн. души годишно умират заради неправилно изхвърлена пластмаса. Това предупреди защитник на околната среда сър Дейвид Атънбъро, цитирайки доклад на организациите “Тиърфънд”, “Флора и фауна интернешънъл” и “УейстЕйд”, предаде bTV.

Това е едно от първите широкообхватни проучвания на влиянието на пластмасата върху човешкия живот и природата.

Между 400 хил. и 1 млн. души от най-бедните части на планетата умират всяка година заради болести и инциденти, свързани с неправилното изхвърляне и съхранение на пластмаса, твърди проучването.

Едва един на четирима души събира и изхвърля по правилата. Остатъкът попада в околната среда, където не само унищожава природата и био разнообразието, но води и до лоша хигиена, наводнения, огнища на холера и много други.

В много държави единственият начин пластмасата да бъде унищожена е като се изгори, което пък замърсява въздуха. Според поседни проучвания микропластмасата (парченца пластмаса с размери не повече от 5 мм в диаметър) се натрупва в човешкия организъм с годините и може да има негативни последици върху здравето ни.

“Замърсяването с пластмаса е катастрофа, която е пренебрегвана твърде дълго”, каза  Атънбъро. Според него трябва да се вземат сериозни мерки за страните, в които пластмасата не може да се преработва.

Организациите зад проучването призоваха мултинационалните компании като “Кока Кола”, “Пепси” и “Нестле” да намалят използването на пластмасови опаковки за еднократна употреба в държавите, в които те не могат да бъдат рециклирани.

Компаниите предлагат да се направят промени в законодателството, които да задължат големите компании да публикуват данни за използваната пластмаса на годишна база. До 2015 г. опаковките за еднократна употреба трябва да намалеят на половина, призовава докладът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
Ниманд преди 4 години
те в България и храните ни са пластмасови а и жените забравих :)
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато има лобита тъй ще е...Защо рижавата прическа не наложи данък на кока кола и всички компании които бълват ненужна пластмаса...използваш пластмаса за щяло и нещяло данък 5% върху печалбата....не рециклираш *** данък...забрана на ненужни пластмаси като чинии вилици чаши торбички...има само 2-3 държави които рециклират *** си 90-95% Финландия Дания и май Швеция
7
0
 
4
 
! Отговори
ля ля преди 4 години
а тук какво се прави с пластмасата ?
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Вярно е в началото на 90-те всичко почти беше стъклено олиото беше в едни стъклени зелени бутилки газираните напитки също само помня, че верото си беше в тънка пластмаса и и имаше прясно мляко в едни бели найлонови торби и трябваше да се преварява.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време през "лошия" комунизъм пластмасата не се използваше за еднократна употреба!То изобщо почти нямаше неща за еднократна употреба. Хората ползваха само стъклени чаши и шишета, и метални прибори. Всички остаряло или повредено се рециклираше на 100% без да се изквърля нищо. Найлонови торбички нямаше. Ползваха се само платняни.Тоест ние сега се опитваме да постигнем това което комунистите го бяха постигнали още преди 60 години.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами биоразградимите алтернативи на пластмасата са измислени още през миналия век.Ама нали трябва петролната индустрия да печели милиарди....затова алтернативите са забранени.
3
1
 
1
 
! Отговори
pepe преди 4 години
Обзалагам се, че поне още 1млн души умират от препиване с вода
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учен.Как,с пластмасова агитация илиимате нещо друго в предвид.
1
11
 
3
 
! Отговори
Учен преди 4 години
Индия ще премаже Катай ще ги попилее много скоро.