По лондонските улици... Посолството ни глоби трупа – 1,8 млн. лева

От МВнР: Дипломатите са освободени от данъци и такси!
16 юни 2019 07:48, Боряна Павлова
92
По лондонските улици... Посолството ни глоби трупа – 1,8 млн. лева
Снимка: архив Reuters

Служители в посолството ни в Лондон успели да навъртят глоби за 820 270 паунда по улиците на британската столица. Рекордните глоби станаха ясни след като транспортните власти разпространиха справка.

Глобите за около 1,8 млн. лева са натрупани в периода след 2003 г. и не са платени. По-голямата част - 812 180 паунда, е за такси за шофиране в централната част на Лондон. Ако човек ползва в нея личен или служебен автомобил в делничен ден, трябва да плаща по 11,5 паунда. За това следят камери, снимащи влизащите в зелената зона. Има и табели, указващи, че шофирането в нея е платено.

Въпросната такса се прилага от години срещу задръстванията по най-натоварените улици, а от този април бе въведена и нова от 12, 5 паунда за по-старите коли, които не отговарят на екокритериите за минимално количество вредни емисии. Така всяко пътуване с кола в центъра може да достигне и до 24 паунда дневно.

По неплатени глоби българското посолство е на 29-о място сред 185 чужди мисии. Най-голям длъжник са САЩ - 12,6 млн. паунда, пише "24часа".

След тях е Япония с 8,6 млн. паунда и Нигерия с малко над 7 млн. паунда. Русия е пета с 5,7 млн. паунда, следвана от Китай - 5,2 млн. паунда, Полша и Германия - с 4,4 млн. паунда.

Става дума за данък, въведен през 2003 г. от лондонското кметство, за влизане в центъра на града (т.нар. Congestion charge), където се намират основните британски институции, министерства и дипломатически мисии, свързани с всекидневната дейност на българските дипломати и посолството в Лондон. В съответствие с принципите, заложени в чл. 34 на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, дипломатическите представителства са освободени от данъци и такси. Позицията на дипломатическите мисии в Лондон, включително и тази на България, е, че сумите, начислявани въз основа на този данък, не са дължими.

Това обясниха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Градските власти в Лондон обаче твърдят, че не става въпрос за санкции за неспазване на правилата за движение, а за неплащане на използвана услуга. Затова настояват британското външно министерство да предприеме необходимите действия, за да започнат посолствата да се издължават към лондонската община.

“Ясно сме посочили, че таксите за движение в центъра на Лондон са, за да се избегнат задръствания, и това е вид услуга. Следователно означава, че чуждестранните дипломати не са освободени от задължението да ги плащат”, казва Пол Каупъртуейт, генерален мениджър на лондонската транспортна служба, пред “Дейли мейл”.


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да я пратят авторката при мене. Да и трупна едни частни уроци, свят да и се завие!
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Fake news. Bg chengeta terorizirat bg hazna...
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Заглавието така е писано от поетична душа - зависи от ударението
83
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Посолството ни глоби трупа... hahaha, е нема такъв пасквил
82
0
 
14
 
! Отговори
сдхдхд преди 9 месеца
Госпожо Павлова,каква е тази трупа,която е глобило посолството
ни-театрална,циркова или някаква друга.Да не сте искала да
напишете - Посолството ни трупа глоби.
81
0
 
6
 
! Отговори
Американ преди 9 месеца
Е, и? На дипломатическите коли глобите са несъбираеми и всички правят така. Педералите-англичани също, както и американците. А заглавието е тенденциозно, цели да внуши как безотговорни дипломати и подобни струват много пари на данакоплатците. А всъщност в случая не струват и стотинка.
80
0
 
9
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 9 месеца
да трият коментари умеят,но да си оправят заглавието-не
79
0
 
12
 
! Отговори
No comment преди 9 месеца
Заглавието е писно от ***
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Можем да им го върнем с реципрочни глоби за същото, след което да ги принудим да вадят своите собствени задължения от сметката, навъртяна от нашите дипломати? Ехх, забравих, че те са от цивилизована страна и никога не биха се придвижвали с кола из центъра на София, така че този план е обречен на провал... Ние сме последната нация от неандерталци, които обичат да живеят в кочинна и да вдишват дълбоко аромата на фекалиите си.
77
0
 
16
 
! Отговори
не би ли преди 9 месеца
трябвало да се каже,трупа глоби,а не глоби трупа
76
0
 
19
 
! Отговори
Адски неграмотно. преди 9 месеца
Все едно дете в 4-ти клас е оформило заглавието.
75
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
***, посолството ни започна да глобява трупове! До къде я докарахме!?!
74
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какъв труп е глобило посолството? Моля джурналята от днеса, ако са заъвршили 4-ти клас да ми пояснят?
73
4
 
8
 
! Отговори
Питър преди 9 месеца
Не знам колко от вас прочетоха статията поне до малко след средата. Става въпрос за дипломатически казус, който няма нищо общо с точно нашето посолство. Този въпрос се повдига периодично от кмета на Лондон, но както нашите дипломати са уточнили, това е казус, който е извън компетенциите на кметската управа и трябва да се реши на най-високо световно ниво. Имайки предвид кои са обаче най-големите длъжници - надали ще стане. Тръмпоняка да дава пари за друго освен себе си - абсурд
72
0
 
12
 
! Отговори
учуден преди 9 месеца
Искам да знам колко е заплатата на Борянчето!!!
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
mnogo vazhno
70
5
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 месеца
Спокойно, абдалите в Булгаристана ще ги платят с верните си данъци, ежечесечни хахахаха а ония батьови и братьови в посолството ще се разхождат още дълго на ален фес.....бай *** ще плаща, ще не ще, вольо невольо
69
0
 
8
 
! Отговори
Мухахаа преди 9 месеца
Ха, да не би Цветанов да списва във вашия сайт !?
68
7
 
4
 
! Отговори
до Тим преди 9 месеца
Що за неграмотни журналисти? Пише се " Посолството ни трупа глоби ", а не Посолството ни глоби трупа.

Браво, как го забеляза? Сигурно ти казват "Ястребовото око"! Благодаря, че го сподели с другите, иначе нямаше да забележим.
67
0
 
23
 
! Отговори
Тим преди 9 месеца
Що за неграмотни журналисти? Пише се " Посолството ни трупа глоби ", а не Посолството ни глоби трупа. Подлог, сказуемо и пряко допълнение. Трябва да изкарат по един курс по българска граматика.