По лондонските улици... Посолството ни глоби трупа – 1,8 млн. лева

От МВнР: Дипломатите са освободени от данъци и такси!
16 юни 2019 07:48,
92
По лондонските улици... Посолството ни глоби трупа – 1,8 млн. лева
Снимка: архив Reuters

Служители в посолството ни в Лондон успели да навъртят глоби за 820 270 паунда по улиците на британската столица. Рекордните глоби станаха ясни след като транспортните власти разпространиха справка.

Глобите за около 1,8 млн. лева са натрупани в периода след 2003 г. и не са платени. По-голямата част - 812 180 паунда, е за такси за шофиране в централната част на Лондон. Ако човек ползва в нея личен или служебен автомобил в делничен ден, трябва да плаща по 11,5 паунда. За това следят камери, снимащи влизащите в зелената зона. Има и табели, указващи, че шофирането в нея е платено.

Въпросната такса се прилага от години срещу задръстванията по най-натоварените улици, а от този април бе въведена и нова от 12, 5 паунда за по-старите коли, които не отговарят на екокритериите за минимално количество вредни емисии. Така всяко пътуване с кола в центъра може да достигне и до 24 паунда дневно.

По неплатени глоби българското посолство е на 29-о място сред 185 чужди мисии. Най-голям длъжник са САЩ - 12,6 млн. паунда, пише "24часа".

След тях е Япония с 8,6 млн. паунда и Нигерия с малко над 7 млн. паунда. Русия е пета с 5,7 млн. паунда, следвана от Китай - 5,2 млн. паунда, Полша и Германия - с 4,4 млн. паунда.

Става дума за данък, въведен през 2003 г. от лондонското кметство, за влизане в центъра на града (т.нар. Congestion charge), където се намират основните британски институции, министерства и дипломатически мисии, свързани с всекидневната дейност на българските дипломати и посолството в Лондон. В съответствие с принципите, заложени в чл. 34 на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, дипломатическите представителства са освободени от данъци и такси. Позицията на дипломатическите мисии в Лондон, включително и тази на България, е, че сумите, начислявани въз основа на този данък, не са дължими.

Това обясниха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Градските власти в Лондон обаче твърдят, че не става въпрос за санкции за неспазване на правилата за движение, а за неплащане на използвана услуга. Затова настояват британското външно министерство да предприеме необходимите действия, за да започнат посолствата да се издължават към лондонската община.

“Ясно сме посочили, че таксите за движение в центъра на Лондон са, за да се избегнат задръствания, и това е вид услуга. Следователно означава, че чуждестранните дипломати не са освободени от задължението да ги плащат”, казва Пол Каупъртуейт, генерален мениджър на лондонската транспортна служба, пред “Дейли мейл”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да я пратят авторката при мене. Да и трупна едни частни уроци, свят да и се завие!
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fake news. Bg chengeta terorizirat bg hazna...
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавието така е писано от поетична душа - зависи от ударението
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Посолството ни глоби трупа... hahaha, е нема такъв пасквил
75
0
 
14
 
! Отговори
сдхдхд преди 4 години
Госпожо Павлова,каква е тази трупа,която е глобило посолството ни-театрална,циркова или някаква друга.Да не сте искала да напишете - Посолството ни трупа глоби.
74
0
 
6
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Е, и? На дипломатическите коли глобите са несъбираеми и всички правят така. ***-англичани също, както и американците. А заглавието е тенденциозно, цели да внуши как безотговорни дипломати и подобни струват много пари на данакоплатците. А всъщност в случая не струват и стотинка.
73
0
 
9
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 4 години
да трият коментари умеят,но да си оправят заглавието-не
72
0
 
12
 
! Отговори
No comment преди 4 години
Заглавието е писно от ***
71
0
 
16
 
! Отговори
не би ли преди 4 години
трябвало да се каже,трупа глоби,а не глоби трупа
70
0
 
19
 
! Отговори
Адски неграмотно. преди 4 години
Все едно дете в 4-ти клас е оформило заглавието.
69
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, посолството ни започна да глобява трупове! До къде я докарахме!?!
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв труп е глобило посолството? Моля джурналята от днеса, ако са заъвршили 4-ти клас да ми пояснят?
67
4
 
8
 
! Отговори
Питър преди 4 години
Не знам колко от вас прочетоха статията поне до малко след средата. Става въпрос за дипломатически казус, който няма нищо общо с точно нашето посолство. Този въпрос се повдига периодично от кмета на Лондон, но както нашите дипломати са уточнили, това е казус, който е извън компетенциите на кметската управа и трябва да се реши на най-високо световно ниво. Имайки предвид кои са обаче най-големите длъжници - надали ще стане. Тръмпоняка да дава пари за друго освен себе си - абсурд
66
0
 
12
 
! Отговори
учуден преди 4 години
Искам да знам колко е заплатата на Борянчето!!!
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
mnogo vazhno
64
5
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
Спокойно, абдалите в Булгаристана ще ги платят с верните си данъци, ежечесечни хахахаха а ония батьови и братьови в посолството ще се разхождат още дълго на ален фес.....бай *** ще плаща, ще не ще, вольо невольо
63
0
 
8
 
! Отговори
Мухахаа преди 4 години
Ха, да не би Цветанов да списва във вашия сайт !?
62
7
 
4
 
! Отговори
до Тим преди 4 години
Що за неграмотни журналисти? Пише се " Посолството ни трупа глоби ", а не Посолството ни глоби трупа.Браво, как го забеляза? Сигурно ти казват "Ястребовото око"! Благодаря, че го сподели с другите, иначе нямаше да забележим.
61
0
 
23
 
! Отговори
Тим преди 4 години
Що за неграмотни журналисти? Пише се " Посолството ни трупа глоби ", а не Посолството ни глоби трупа. Подлог, сказуемо и пряко допълнение. Трябва да изкарат по един курс по българска граматика.
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А посолствата са изключително арогантни, ако случайно имаш нужда от нещо се държат много високомерно, не те пускат да влезеш дори в коридора да изчакаш въпреки че им се представяш и показваш документите си, може да чуеш байчето на входа как съобщава "тука някакъв българин" и после казва да си заминавш, че ако имаш проблем значи трябва да спазваш законите на държават щом си дошъл тук да живееш в чужда държава и такива назидания.