По лондонските улици... Посолството ни глоби трупа – 1,8 млн. лева

От МВнР: Дипломатите са освободени от данъци и такси!
16 юни 2019 07:48,
92
По лондонските улици... Посолството ни глоби трупа – 1,8 млн. лева
Снимка: архив Reuters

Служители в посолството ни в Лондон успели да навъртят глоби за 820 270 паунда по улиците на британската столица. Рекордните глоби станаха ясни след като транспортните власти разпространиха справка.

Глобите за около 1,8 млн. лева са натрупани в периода след 2003 г. и не са платени. По-голямата част - 812 180 паунда, е за такси за шофиране в централната част на Лондон. Ако човек ползва в нея личен или служебен автомобил в делничен ден, трябва да плаща по 11,5 паунда. За това следят камери, снимащи влизащите в зелената зона. Има и табели, указващи, че шофирането в нея е платено.

Въпросната такса се прилага от години срещу задръстванията по най-натоварените улици, а от този април бе въведена и нова от 12, 5 паунда за по-старите коли, които не отговарят на екокритериите за минимално количество вредни емисии. Така всяко пътуване с кола в центъра може да достигне и до 24 паунда дневно.

По неплатени глоби българското посолство е на 29-о място сред 185 чужди мисии. Най-голям длъжник са САЩ - 12,6 млн. паунда, пише "24часа".

След тях е Япония с 8,6 млн. паунда и Нигерия с малко над 7 млн. паунда. Русия е пета с 5,7 млн. паунда, следвана от Китай - 5,2 млн. паунда, Полша и Германия - с 4,4 млн. паунда.

Става дума за данък, въведен през 2003 г. от лондонското кметство, за влизане в центъра на града (т.нар. Congestion charge), където се намират основните британски институции, министерства и дипломатически мисии, свързани с всекидневната дейност на българските дипломати и посолството в Лондон. В съответствие с принципите, заложени в чл. 34 на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, дипломатическите представителства са освободени от данъци и такси. Позицията на дипломатическите мисии в Лондон, включително и тази на България, е, че сумите, начислявани въз основа на този данък, не са дължими.

Това обясниха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Градските власти в Лондон обаче твърдят, че не става въпрос за санкции за неспазване на правилата за движение, а за неплащане на използвана услуга. Затова настояват британското външно министерство да предприеме необходимите действия, за да започнат посолствата да се издължават към лондонската община.

“Ясно сме посочили, че таксите за движение в центъра на Лондон са, за да се избегнат задръствания, и това е вид услуга. Следователно означава, че чуждестранните дипломати не са освободени от задължението да ги плащат”, казва Пол Каупъртуейт, генерален мениджър на лондонската транспортна служба, пред “Дейли мейл”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
29
 
! Отговори
постоль преди 4 години
Неграмотно е написано заглавието на статията. Вместо "трупа глоби" е написано " глоби трупа". Елементарна журналистическа НЕГРАМОТНОСТ!05
38
0
 
19
 
! Отговори
Ник Нейм преди 4 години
да бяхте написали глоби натрупа, щеше да е по-ясно за по-голямата част от аудиторията
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дъщеря на шеф на горско без опит е вече дясна ръка на Винету едникнижника.За да може да уредиш детето си на работа като завърши трябва да си *** като вожда и доверен негов служител.На всички други препоръчвам да не правят деца или да ги пращат навън.Така или иначе не виждам желание и сила хората сами да се освободят от това робство.Обезлюдяването ще свърши работа .
36
0
 
22
 
! Отговори
българин преди 4 години
Тоз , дето е написал заглавието , май снощи е седял до късно и още не се е събудил ?!
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега и Бойко ще въведе такава такса за да може всички да им плащаме редовно глобите , а те да се чувстват шейхове.Манталитет ....
34
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най важното е кой ще плаща тази глоба. Бойковите калинки трупат, за да не походят малко пеш , а и да се покажат важни, защото не плащат от джоба си.После Бойко ще извади от бюджета не от джоба или от Цветелина .А всички ще цъкаме с език и ще плащаме нови данъци и такси.
33
1
 
7
 
! Отговори
До 36 преди 4 години
Значи учиш децата си да са безчувствени. А тогава ако са безчувствени дали са хора. Само хората са способни на чувства и това ги отличава от другите видове. А може би са роботи? Но каквото и да са не ги учиш на хубаво. Когато пораснат няма да знаят нито какво е любов, нито жал, нито радост, нито тъга, ното страх, нито гордост. Със сигурност безчувствените не могат да различават и добро от зло.
32
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Посолството ни е глобило нечий труп или група артисти- трупа?
31
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19 еЕмоциите са признак на слабост и нисък себе контрол. Аз уча децата си, да не са емоционални, а рационални. Разум над чувства!
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да го закрият и да ги вкарат в затвора.
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз го разбирам, че е някаква танцова трупа ползвала служебни автомобили на посолството. Тази трупа е от много години / преди ГЕРБ да е създадена/ , но навика си е останал . Участниците в трупата се менят.
28
0
 
35
 
! Отговори
сара преди 4 години
Грамотни ли са нашите журналисти ? Каква е разликата между "глоби трупа" и "трупа глоби" - най - малкото бихме разбрали правилно заглавието. но Боряна не мисли така...
27
0
 
37
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 години
Борянче,чий труп е глобило посолството ни?
26
0
 
26
 
! Отговори
Rock of ages преди 4 години
Как може толкова некадърно да се измисли заглавие??? За циркова трупа ли става въпрос, кой я е глобил :))))) Драсканица!
25
0
 
4
 
! Отговори
фермер преди 4 години
Когато е свикнал на яслата / държавата да го осигурява и родителите също са му такива/от малък.Той си гледа живота и келепира.
24
13
 
3
 
! Отговори
Пст преди 4 години
На тоя ***, дето пак Бойко му е в устата, да прочете от коя фодина се трупат задълженията. После да види, че любимата му путиландия също е в списъка и да си помисли пак, сто пъти съм каьал, че няма значение партийната принадлежност-всучки сме маскари.
23
0
 
21
 
! Отговори
! преди 4 години
Бая ме изпотиха с това заглавие "зурналистите". Чудех се как а и по какви закони (причини), Бг посолството e могло да глоби циркова (или каквата и да била) трупа и то в Англия.
22
0
 
18
 
! Отговори
Я пак? преди 4 години
Циркова трупа ли глоби българското посолство в лАндЪн???
21
0
 
21
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Зла.ти пак търси евтина сензация! А сме чак на 29-то място по този показател за дълг! Предлагам Цвъцко да си продаде апартаментите с асансьора и да плати глобите на посолството! Който е за - палец нагоре!
20
0
 
11
 
! Отговори
Сега преди 4 години
Ахаааа, на съда всичко е ясно,но предпочита за по сигурно убития да даде показания.