Над 2 млрд. души по света са без безопасна питейна вода

В 39 страни броят на хората без тоалетни се е увеличил
Обновена: 18 юни 2019 13:23 | 18 юни 2019 13:23, Елка Василева
22
Над 2 млрд. души по света са без безопасна питейна вода
Снимка: архив, Reuters

Над 2 милиарда души по света все още нямат достъп до безопасна питейна вода, сочи доклад на ООН, цитиран от ДПА.

От началото на 21-и век е постигнато значително подобрение. От 2000 г. 1,8 милиарда души са получили достъп до основни услуги за доставка на питейна вода, до която могат да стигнат с до 30 минути ходене пеша, пише в съвместен доклад на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) и Световната здравна организация (СЗО).

2,2 милиарда човека обаче все още нямат достъп до безопасна питейна вода. Сред тях са 785 милиона души, които не разполагат със защитен водоизточник на разстояние половин час от дома си.

Необработени надземни води пият 144 милиона души.

Много болести като диария, холера, тиф и хепатит А може да бъдат изкоренени, ако всички имат достъп до чиста питейна вода и тоалетни с безопасно управление на отпадъците, отбелязва СЗО. Случаите на вътрешни паразити и бактериални очни инфекции също ще бъдат намалени.

Докладът отчита също, че 4,2 милиарда души нямат достъп до тоалетни, от които отпадъците се извеждат безопасно, пише БТА. На открито по нужда все още ходят 673 милиона човека, което е едва 9 процента от световното население при 21 процента през 2000 година.

В 39 страни обаче броят на хората без тоалетни на практика се е увеличил, най-вече в Субсахарска Африка, където се наблюдава значително нарастване на населението.

Освен това 3 милиарда души са лишени от основни хигиенни услуги. По дефиниция това включва тоалетна, която не се споделя с други домакинства, и възможност за миене на ръцете със сапун у дома.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: питейна водатоалетни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Европейски гражданин преди 4 години
Никога, повтарям НИКОГА тези африканци няма да бъдат добре и да достигнат дори и нивото на най-бедните европейски страни ....... дакато са свикнали всичко да им идва НАГОТОВО . Храни... вода... дрехи... лекарства... Единствената им грижа е да изглеждат мизерно , да протягат ръка за милостиня и да правят бебета . Ето за това пристигналите в Европа бежанци от Африка са така нагли . Свикнали са всичко да им идва наготово . Без да си мърдат пръста . И увереноста че всички са им длъжни .
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да мрът! Много маймуни станахме на тая планета! Тия раждат по 10 чавета. Естествен подбор му е майката! Накрая, като дойде някоя резистентна бактерия, оцелелите от човечеството, може би ще са само те.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОВЕЧЕ ОТ 200 ГОДИНИ Европа изпраща мисионери... учители... доброволци ... в Африка . Спонсорират се училища, болници, администрация, центрове за помощ на населението, обучениеДнешно време има над 300 организации които ЕЖЕДНЕВНО събират и изпращат дарения , лекарства, храна, вода ... Доброволците от Европа избрали да живеят и помагат на хората в Африка са ХИЛЯДИ.МИЛИОНИ ПОТЪВАТ В ТАЯ ДУПКА НАРЕЧЕНА ЧЕРЕН КОНТИНЕНТ.Полза - никаква .Промяна - никаква. Да се продължава ? СМИСЪЛ - никакъв .
15
0
 
1
 
! Отговори
Свинктория Гнусланд преди 4 години
Да ги пратим при родител 1, както вдъхновилата прякора ми американска диплоМАТКА прати целия Евросъюз.
14
1
 
1
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Бог да влее разум, да даде смисъл, воля, сили за по-добър живот на всички!
13
0
 
6
 
! Отговори
Са преди 4 години
А тук ни филтрират годна вода и ни я продават за минерална!
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От години гледаме снимки и клипове,които целенасочено ни манипулират и ни натрапват отговорност за трагедиите в третия свят. Отказвам да се чувствам отговорен за благосъстоянието на хора (?), които сами отказват отговорност към себе си и поколението си,като се развъждат като животни,а не правят нищо за средата в която живеят!
11
0
 
1
 
! Отговори
SS преди 4 години
Има нови и модерни системи за прочистване на вода.Има и ПАНТОЦИД,такъв какъвто използват военните летци в случай, че катапултират.Дори обезсолява и морска вода.
10
0
 
12
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
А бе, ти си с грешен ник! Трябва да си не привет от Германия, а привет от лудницата!
9
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
привет от ГерманияМного голяма част от тези хора живеят в русия ! В Youtube напишете Жизнь в России и гледайте клиповете за да видите в какви сгради живеят руснаците , какви тоалетни имат и прочие ! Дори руските офицери мизеруват - етови и един клип със заглавие - Къде и как живеят офицерите във велика Русия ?! Накрая на клипа ще видите как пожарен камион им носи някаква мръснa вода за да си перат дрехите !
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разплаках се. Ми да вземат еволюционно да се вдигнат над заека, и ще има за всички?Или ние сме виновни, че някой някъде живее както му скимне?
7
4
 
10
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Не намаляват тоалетните, ами се увеличават шебеeците. В европейската столица София водата също не става за пиене.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Над 2 млрд. души по света СА БЕЗ БЕЗОПАСНА питейна вода.Хм, странно написано заглавие!
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия на снимката си пълнят вода , ама не се знае дали някой шебек вече не си е умил гз в нея.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Много болести като диария, холера, тиф и хепатит А може да бъдат изкоренени, ако всички имат достъп до чиста питейна вода и тоалетни с безопасно управление на отпадъците, отбелязва СЗО."Как ще ги накарат да променят културните особености и да се цивилизоват?
3
0
 
23
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 4 години
Ами да спрат да се множат бе, мама му стара.
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко са хората на снимката, ако всеки хване по една лопата ще си прекарат водопровод, ама уви все пак става дума за работа.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социалните услуги в тази сфера може би изостават от безконтролната раждаемост.