Йерусалимската болница, където децата от Палестина умират... сами

Родителите им остават зад блокадата около Газа
20 юни 2019 21:16, Нели Христова
45
Йерусалимската болница, където децата от Палестина умират... сами
Снимки: Reuters

На пръв поглед всичко в болничната стая изглежда нормално – пет малки деца лежат на леглата, тръбички са свързани към машините, които издават обичайните звучи. Сестри обикалят от легло на легло, а уморен педиатър попълва документация.

И все пак нещо липсва. Няма родители.

Някои са вкъщи и си почиват. Други нервно пият кафе в столовата на болницата, но две от тези деца са абсолютно сами – майките им са на час и половина от лечебното заведение, зад оградата на израелската блокада в Газа. И двете деца по-късно ще починат, едното – без да види майка си никога повече.

Много критично болни палестински бебета биват взимани от бедната и разбита от война Газа и са премествани в много по-добре оборудваната болница в Макас, където страдат и умират сами. Израел позволява областта да бъде напусната временно по медицински причини, но не винаги. В същото време спира или забавя много от родителите да тръгнат с децата си. Някои дори не кандидатстват за одобрение, страхувайки се, че ще изгубят ценно време за болното си бебе.

56 – толкова бебета са отведени от Газа без присъствието на родител. Шест от тях загиват лишени от присъствието на семейството си.

В един от случаите 24-годишна майка пътува до Йерусалим, за да роди болните си тризнаци два месеца по рано. Две от бебетата тежат по-малко от пакет захар. Но позволението на жената да стои извън Палестина изтекло и тя трябвало да се върне обратно. Първото й дете умряло девет дни по-късно. Две седмици по-късно починало и второто. Майката била уведомена по телефона. Третото бебе, което имало късмета да оцелее, прекарало първите си месеци от живота, без своите родители. За него се грижели сестри, а  майка му го виждала само благодарение на видео разговори.

Когато детето вече било достатъчно здраво, за да се прибере у дома, родителите така и не получили позволение да напуснат Газа и да го приберат. Не и докато не се намесили медиите, които потърсили отговорност директно от израелското правителство.

Около 7000 палестински деца от Газа са поискали разрешение да се лекуват в Йерусалим. Родителите на 2000 от тях не са получили разрешение да пресекат границата. Според лидера на организацията, защитаваща човешките права в Израел, Мор Ерфат, "правителството трябва да е отговорно за страданията на хората“.

Да разделиш болно дете от родителите му може да има пагубен ефект. Според докторите, едно от тризначетата, които умират в болницата е било в състояние, което е изисквало да се храни само с кърма.

"Не казвам, че ако майката беше там, със сигурност щяха да оцелеят, но поне шансовете им щяха да са по-големи,“, казва Хатем Хамаш, ръководител на неонаталното звено пред The Guardian.

Ибитсам Рисия, медицинска сестра, която работи в педиатричното отделение на болницата, е наблюдавала психологическия ефект, който има самотата върху новородените, поверени на нейните грижи. „Те имат нужда от любов. Техните сърчица туптят по-бързо. Депресирани са“, казва тя. На един от мониторите зад нея се вижда, че пулсът на едно от децата е 200. "А трябва да е 130“, пояснява медицинската сестра.

Въпреки че е доста по-модерна, болницата в Макас също има проблеми, най-вече финансови, след като Доналд Тръмп я лиши от милиони долари помощ. Не само нея, но и много други лечебни заведения, обслужващи Палестина и Източен Йерусалим.

Властите в Газа препоръчват, за позволение да напуснат областта с децата да кандидатстват само хора, които са над 45 години, тъй като са смятани за по-малко рискови. Така, вместо с родители, коридорите на болницата в Макас е пълна с баби и дядовци. Лечебното заведение им осигурява храна и легла за спане, но рано или късно, те също трябва да се върнат в Газа и децата отново остават сами.

Рема Абу Рейта пристига в болницата с баба си. Едва на няколко дни тя трябва да премине през тежка операция на гръбначния мозък. Получила е и инфекция. Значително по-късно бащата на момиченцето, който е шофьор на линейка, получава разрешение да посети дъщеря си. Бебето обаче умира преди да се върне в Газа.

Друго новородено – Калил Шураб идва с разширен черен дроб. Кожата му е жълта, страда от конвулсии. С него е баба му, която е обучена от екипа на болницата, как да изпраща снимки и видеа на детето до родителите му в WhatsApp. Майка му така и не успява да заспи, след като детето й заминава.

"Иска ми се да бях отишла с него в Йерусалим. Молих се на всички, но ми казват, че съм прекалено млада и Израел няма да ме приеме“, обяснява Амал. След няколко седмици детето е върнато обратно в Газа, но медикаменти за останалата част от лечението му няма. Затова баща му прави опит да напусне страната през Египет, където контролът не е толкова сериозен. В деня, в който трябвало да отпътуват, Калил починал.
Израел твърди, че блокадата по земя, въздух и вода на Газа е нужна, за да се предотвратят атаки от страна на Хамас и други военни групировки. Според ООН, това е колективно наказание за всички 2 милиона души, блокирани там.

Говорител на министерството на отбраната на Израел заявява, че възрастова граница за това, който може и кой не може да напуска Газа няма. Документите на всеки се разглеждат индивидуално. За случая с майката и тризнаците той твърди, че става дума за "човешка грешка при одобряването на кандидатурите".

"Те използват пациенти като мулета, за да пренасят експлозиви и да подклаждат терора в Израел“, добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
цу преди 4 години
Палестинците са Израелтяните от времето на Христос,Евреите са Хазари, над 96 %
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Не казвам, че ако майката беше там, със сигурност щяха да оцелеят, но поне шансовете им щяха да са по-големи,, казва Хатем Хамаш Каква е логиката?
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е и като родителите му са там няма да умре така ли? Егати логиката... Алах не е ли наоколо там ? Или не?
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой някога да е чувал за евреин-камикадзе? Защото арабелите всеки ден атакуват
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи могат да изстрелват всеки ден ракети, а искат в същото време да ги отглеждат
20
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си направят палестинска болница с палестински доктори, какъв им е проблема?
19
4
 
7
 
! Отговори
Ивайло преди 4 години
А защо трябва да лекуват деца на държава населявана само от хора-отправящи ракети ибзаплахи към тях?Очевадно Израел е адски хуманен след като лекува и сириици и палестинци-националности,които ежедневно ги засипват с огън и жупел.
18
8
 
6
 
! Отговори
Шери преди 4 години
Поредната лъжлива-арабска статия.Има ли доказателства?Защо арабите са направили цяла организация за бойкот на Израел?А ако Израел вземе да ги удумка?Възможности има-може да заличи палестинската територия за 2 часа.За съжаление-тъпият българин защитава мюслитата-убиицини плюва по евреите-но не е ясно защо.Обяснението е едно.*** БУГАРИН.
17
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези статии ги пускайте в американски или мюсюлмански сайтове от Близкия Изток. Защо се насаждат някакви псевдо-комплекси на европейците? Да им дадат право да участват в Еровизия палестинците ли?
16
10
 
27
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Благодарим ви, че ни информирахте какво се случва в Синагогата на Сатаната!
15
0
 
1
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До ЩерюЧак пък много
14
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да се лекуват в Йерусалим да бяха отишли да се лекуват в Масква- Сега щяха всички деца да са живи и готови за джихад.
13
15
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Тепърва света ще яде твърде горчивата попара на еврейския краен национализъм (ционизъм), но и м/у евреите има много добри хора...
12
8
 
19
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Нищо не им пречи на палестинците да използват децата като жив щит и да ги слагат там отдето ще изстрелват "Касам" или на покривите дето има обекти на Хамас
11
21
 
16
 
! Отговори
179 преди 4 години
Евреите извършват 2 геноцида. Първият е във Ивицата Газа и Западният Бряг където не крият ,че избиват хората. 2 рият е във Европа по тихият начин , който е тоста по-коварен. Преди юдеите да стъпят на Палестинската земя е имало доста християни палестинци, но горките не са издържали и вече са около 100 хиляди.
10
10
 
26
 
! Отговори
Йеремия преди 4 години
"Ще обърна очи от тях и ще видя, какъв ще бъде краят им" - Бог за най-прокълнатото племе - евреи.
9
17
 
19
 
! Отговори
Ф... преди 4 години
Един ден жидовetе отново ще са прах през комина и няма да се намерят много хора на които да им е жал за тях. Има защо вече две хиляди години всички да ги презират.
8
2
 
35
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Връщаме се назад към времената на дивата пропаганда. И ядреният конфликт е все по-близо.
7
1
 
7
 
! Отговори
милициофай преди 4 години
*натирил, натикал, заврял
6
19
 
17
 
! Отговори
милициофай преди 4 години
Колелото на историята се върти и скоро евреите ще получат каквото заслужават.нито трумпа, нито друг няма да може да им помогне. Ненапразно оня с мустачките ги е намирал на,,, ,,,,