Експерт: Вотът в Истанбул е краят на възхода на Ердоган

Рано е да се мисли, че в Турция настъпва началото на промяна
24 юни 2019 11:34, Елка Василева
15
Експерт: Вотът в Истанбул е краят на възхода на Ердоган
Снимка: Reuters

„Резултатът от изборите в Турция сега е много ясен и категоричен и ще бъде трудно на Ердоган да ги оспори. Тревожи ме как той ще реагира на тези много ясни знаци на турското общество“, каза пред БНР доц. Пламен Ралчев, преподавател в УНСС.

Според експерта картината е доста противоречива. „Опозицията спечели Истанбул, но Истанбул не е Турция. Страната е доста поляризирана и управлението на Ердоган допринесе за това“, обясни Ралчев.

Според международния анализатор е рано да се мисли, че това е началото на някаква голяма промяна.

Реджеп Ердоган претърпя тежък удар, очакват се промени в Турция

„Вероятно това е краят на възхода на Ердоган, краят на акумулирането на някаква негова мощ. Ще видим първо как ще се мобилизира опозицията и след това ще говорим“, посочи Ралчев.

Още по темата

Той е на мнение, че има голяма възможност Ердоган да втвърди позиции. „Имамоглу ще има изключителни ресурси, но предимно икономически. Той не е много обигран и пред него ще има много предизвикателства. Ердоган едва ли лесно ще се примири с тази загуба“, смята анализаторът.

Ралчев очерта един психологически момент – когато някой търси помирение, визирайки Имамоглу, и пред него стои човек с много агресивна психологическа нагласа, имайки предвид Ердоган, обикновено търсещият помирение е в по-слабата ситуация и е по-отстъпващият.

Анализаторът поясни, че важен момент е способността на младите лидери да съумеят да съберат около себе си опозиционните кръгове, които са доста разпръснати.

„Това досега работеше в полза на Ердоган. Преодоляването на поляризацията в Турция е много сериозна задача, защото това е голям проблем в страната“, каза доцент Ралчев.
 


15
Още от Водещи мобилна
Гватемала, 1954 г.: Първият преврат на ЦРУ срещу латиноамерикански лидер
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 2

Аз не виждам абсолютно нищо лошо в това
8
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фолксваген отива в Измир. Нямат такива "експерти", които да им отворят очите.
7
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Турците видяха че Ердоган ги води надолу към дъното и че е зло за Турция. А нашите офчици още блеят по Банкянската мутра Борисов и вадят език щом го зърнат. Офчи народ сме и това е, свикнал да му дерат кожата. На Турците им честитя за правилния избор, а нанашите офце новите цени на ток, парно и всичко останало.
6
6
 
6
 
! Отговори
До СУ 34 преди 3 седмици
Не, че ще тръгна да защитавам Турция, но хайде да четем и то не глупости в нета, преди да коментираме. В Източна Тракия след 1913 вече няма българи. Избити са или прогонени след началото на Междусъюзническата. И никога не са били 3 милиона, не повече от 500 000, което за тази малка територия пак е много. И са били доминиращ етнос
5
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кво е лошото да разпокъсат Турция ?Впрочем всяка ислямска държава я чака това след 11 септември .
4
8
 
14
 
! Отговори
СУ 34 преди 3 седмици
Нека се свика международна конференция за съдбата на уахабитска Турция. Тя трябва да се раздели по етнически признак на отделни държави. За начало нека трите милиона българи в Източна Тракия да получат пълна автономия!
3
7
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 3 седмици
Ти мислиш, хи хи хи хи хи хи
2
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Опозицията спечели с гласовете на кюрдите,ако Ердоган не ги спре Турция ще бъде разпокъсана като Ирак и Сирия
1
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Каква поредна ромска драма Дами и Господа!!!!