Трафикът на бежанци: Бизнес за $3 млрд., каналите – създадени 2015 г.

Пътят минава през Афганистан, Иран и Турция към Европа
Обновена: 25 юни 2019 10:32 | 25 юни 2019 10:25,
28
Трафикът на бежанци: Бизнес за $3 млрд., каналите – създадени 2015 г.
Снимка: Reuters, архив

Още при пика на мигрантската вълна през 2015 г. бяха създадени действащите канали за трафик на бежанци, обясни арабистът Владимир Чуков.

Вчера при спецакция бяха задържани 17 души за трафик на мигранти. Арестите са продължение на мащабната операция „Халифакс”, извършена от Европол през 2017 г.

Арабистът добави, че пътят преминава през Афганистан, Иран и Турция към Европа.

"Това са афганистанци и иракчани. В момента потокът на сирийците е обратен – много от тях вече се връщат. От 2014 г. в България започва да се сформира един бизнес в тази насока – организирани групи, които да посрещат мигранти, да ги превеждат през територията на страната до Сърбия – със „съдействието” на органите на реда. Това придоби размери на организирана престъпна група”, коментира пред bTV преводачът Мажд Алгафари.

Още по темата

По неофициални данни, в бизнеса с трафик на мигранти циркулират около 3 млрд. долара, а хората, които действат на територията на Турция са хиляди.

"Те си имат офиси, в които предлагат услугите си. Аз съм виждал обяви – за цяло семейство от Бейрут до Италия или гръцките пристанища. Това е една невероятна мрежа, която беше ударена, но не може да бъде премахната”, допълни Чуков.

Експертите бяха категорични, че през тези канали преминават и радикализирани мигранти.

"Темата бежанци отпадна, те се разпределиха. Тези, които в момента пътуват са точно такива – много опасни хора. Не трябва да гледаме групата, която сме задържали като трафиканти, трябва да гледаме и хората, които са превели", посочи Алгафари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Както се разбра, чужди спец служби са разкрили канала. А нашите са зяпали мухите !
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трафикът в България е под наблюдение и контрол на Службите и Правителството . Иначе как са прехфърчели онези над 65 000 хиляди в Гермяния и още толкова в другите страни ?
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Уж заобикалят България ,а както каза холандският външен министър ,само в Германия има над 65 000 х. ,,бежанци ,,регистрирани в България ? А колко има регистрирани в Холандия ,другият рай за ,,бежанците ,,? Май нещо, не са ни заобикаляли ?
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен11Абе едва ли някой висш, ще иде да драпа по чукарите да превежда бежанци.А този дето драпа по чукарите едва ли го прави за без пари.Всеки по веригата взима неговия си дял.Та много е глупаво това дето си го написал - парите отиват при управляващите.Всеки си топва човката.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите отиват при управляващи,то се знае.Навсякъде престъпниците хранят властта..Наркотици,иманярство,търговия с хора,проституция..Сега са ги натиснали тук_значи другаде ще текнат парички..Оръжия,лекарствата...Нищо ново под слънцето.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вървете и ги вижте в германия , сутрин пият кафе и закусват в американските вериги за бърза закуска Бекфектъри и така по цял ден , никой не работи...Въпросът е дали изобщо имат право, а това в Германия е въпрос, който зависи от статута и провинцията. Правото на работа за бежанци не се дава автоматично и за всички, а с молби и бумаги. Много са със статут Duldung (търпене), който е най-несигурният и с него даже с разрешително не намират работа. Това е генериране на престъпност от държавата.
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова има и нужда от партизански доброволчески отряди, които да ги спират.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туй е ясно,че се правят депа,пренасят се материали от едно място на друго като се натрупват в депата от кариерите,базите от групи извършващи работи по расценки за калкулации на разходите от врата до врата и определяне на печалбата от преместването на групата от групите с чиста печалба без данъци,мита,акцизи,сбор такси складове,престой,пътни,визи за преминаване,разрешения,лицензии за услуги,дейности и други що има как за движение по линия с валидни документи за пътни превозни средства.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иначе оградата е смешна - два кола с малко налят бетон ,и телена мрежа разпъната .
6
0
 
13
 
! Отговори
партизан преди 4 години
а къде са нашите "компетентни органи" и защо чак сега ги разкриха? да не би да не им плащат достатъчно?
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия индианци заобикалят България ...Германая та Германия
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
приемането на незаконни Мигранти трябва да се води за Престъпление , но кой се интересува от това ЕС е един крив макарон нищо друго
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те ги узакониха вече незаконните мигранти , няма такива вървете и ги вижте в германия , сутрин пият кафе и закусват в американските вериги за бърза закуска Бекфектъри и така по цял ден , никой не работиДържавите които ги допуснаха са виновни . тва е незаконно приемане на Могранти , друго ново Престъпление , на Меркел местото и в съда пред трибунала в Хага щото там са най много 1 500 000 нелегални Бежанци но Германия си ги крие много професионално
2
1
 
12
 
! Отговори
НЯМА ЗАКОНИ В ЕС преди 4 години
В Германия кюрди разпрявят как преди години са давали по 7000 долара за да бъдат прекарани до Германия , така че нищо ново , тези Канали си има и ище ги има докато има нелегално прокарване на нелегални Мигранти , няма Закон в цяла Европа като бъде заловен такъв да бъде съден по бързата Процедура и в Затвора , Еверопейския съюз е една Схема нищо друго , нашите Роми с камьона ги съдиха в Австрия а незаконите Мигранти никой не ги закача
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е официална политика на ислямска "държава"