Защо започна новата космическа надпревара за Луната?

50 години минаха от мисията Аполо, която стигна естествения спътник на Земята
9 юли 2019 15:15, Нели Христова
193
Защо започна новата космическа надпревара за Луната?
Снимки: Reuters

50 години – толкова минаха от мисията Аполо, която стигна Луната. И оттогава никой не се е прицелвал отново към нея. Поне досега.

На 15 юли в 2:51 часа Индия ще изстреля своята сонда Chandrayaan-2, която ще мине по пътя на Аполо с една идея по-различна траектория. Това е най-амбициозната космическа мисия на страната досега. Индийският апарат няма да е сам. Китайската сонда Chang’e-4 вече обитава Луната, след като кацна в тъмната й половина през януари тази година. Към тях трябваше да се присъедини и Beresheet - сонда, създадена от организацията с нестопанска цел SpaceIL, ала тя се разби. Нейните собственици обаче обявиха, че ще направят още един опит.

Съвсем наскоро САЩ също обяви завръщането си на Луната. Европа и Русия не останаха по-назад и също обявиха свои мисии, които да включват и астронавти. Изведнъж всички искат да стъпят отново на Луната. Но защо?

Защо изведнъж естественият спътник на Земята стана толкова интересен?

След като Нийл Армстронг направи първата си крачка на Луната през 1969 година, интересът на публиката към бъдещето на хората в Космоса рязко спада. Затънало дълбоко в скъпата война с Виетнам, американското правителство слага край на програмата Аполо. Все пак, космическата надпревара е спечелена. Учените са разочаровани, но предвид факта, че мисията изисква 4% от бюджета на държавата, отмяната й е очаквана.

През тези 50 години фокусът е насочен към хората в ниската земна орбита и Международната космическа станция. Но сега той се променя. А според директора по изучаването на роботите и хората за Европейската космическа агенция Дейвид Паркър, това много напомня на мисиите на човечеството до Антарктика.

Още по темата
"Двете неща си приличат изключително много – в началото на века имаше състезание кой ще се добере първи до Южния полюс и след това никой не се върна там в следващите 50 години – точно както на Луната през 60-те. След това започнахме да строим бази на Антарктика. Сега сме на точно този етап в експлоатацията на Луната“, обяснява Паркър пред The Guardian.

Това, което връща хората на Антарктика, е напредъкът на технологиите. И сега човечеството е доста по-напреднало технологично и познава по-добре Космоса, отколкото по времето на Аполо. Но с всеки робот трябва да бъде пратен и човек, а това за организации като НАСА, които имат само 10% финансиране, това означава скъп разход.

Успехът на китайската Chang’e-4 показва това, което може да бъде постигнато без човешка намеса. Това е първият апарат, който каца на далечната страна на Луната и до момента оперира без проблеми, въпреки че трябва да оцелява на температури от минус 180 градуса по време на лунните нощи. А те траят 14 дни, а астронавтите на Аполо кацат на Луната и остават там само през деня.

Постиженията в роботиката, които подпомагат хората, ще формират гръбнака на новата американска мисия към Луната. САЩ ще използват добре познатата тежка ракета носител Space Launch System и капсули за екипаж Orion - и двете в последен етап на строеж - за да изпратят в Космоса хора, които да построят по-малка версия на Международната космическа станция, която да обикаля в орбита около Луната.

През следващото десетилетие НАСА ще работи над мисията Gateway заедно с партньори от Япония, Европа и Канада. Нейната цел ще е астронавти да управляват роботи на лунната повърхност, които ще строят радио-телескопи, ще събират минерали и ще търсят вода и лед, за да подпомогнат плана за създаване на човешка колония на Луната. А фактът, че Европейската космическа агенция ще си партнира с НАСА означава, че съвсем скоро можем да видим първият европеец, стъпил на лунната повърхност.

Но на какво се дължи новата космическа надпревара?

На първо място, науката ще спечели изключително много от подробното изучаване на Луната. Според експертите, естественият ни спътник може да даде отговори на много въпроси - какъв е произходът на нашата планета, първите следи от океани по нея, каква е била първобитната атмосфера и дори произхода на живота.

Но има и още една причина - Луната е първата стъпка на човечеството, което се е устремило към Марс. Но безопасното пътуване на хората до Червената планета ще е изключително трудно. За това първо трябва да превземем спътника си.

По време на строежа и оперирането на Международната космическа станция човечеството е научило перфектно как да управлява Космоса близо до Земята. Луната се намира на 400 хил. километра от тук. Да опитомим тази не много благоприятна обстановка ще ни помогне, когато се отправим към Марс - планета на 400 милиона километра от Международнака космическа станция. Това ще бъде един дълъг процес.

Марс често е виждан като решение на проблемите ни тук, на Земята. Някои учени си мислят, че просто ще се преместим на друга планета и ще спасим вида си. Но според техни опоненти, това е опасна илюзия, защото проблемите на Земята трябва да бъдат решени тук и сега.

Има и още една причина за новата надпревара и тя е свързана с хората, които са се разхождали по лунната повърхност преди 50 години. Само 12 човека са стигали до Луната с шесте мисии "Аполо". Всяка една от тях е била с двучленен екипаж. Всички тези 12 души са мъже, родени през 20-те или 30-те. Всички са били скаути и са единствени деца или най-големият син в семейството. Докато пътуват към Луната, те получават 8 долара на ден заплата, минус таксата, която си плащат за легло в ракетата на Аполо.

Днес само четирима от тях са живи. Ако не стигнем до Луната скоро няма да остане живо човешко същество, което да има спомени от първа ръка от разходката си по лунната си повърхност. Този проблем изисква отговор на въпроса - ще могат ли учените да изпратят други хора на естествения ни спътник, преди и последния астронавт от Аполо да почине?

Доскоро той щеше да е "вероятно не." Констроирането на Gateway вървеше бавно и нямаше да приключи в следващото десетилетие. Ала през март вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви, че НАСА трябва да приключи Gateway скоро и да изпрати астронавти на Луната до 2024 година. Много хора обаче се съмняват, че това е възможно.

Въпреки това надеждата, че последните останали астронавти от "Аполо" ще могат да видят друг човек да върви по стъпките им, остава. Преди 50 години всички на Земята са се чувствали така, сякаш научната фантастика се е превърнала в истина. Учените искат тази магия да се случи отново. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
7
 
3
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Боби 118 - вярно е Боби! Някак странно "изкривляеться", и то все по посока на Кремъл. И ако кажеш друго - то Тръмп, то не знам си какво И аз това казвам.
123
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До KromКато не се сещаш ни ни поучавай направи нещо качествено после давай оценка на руснаците, че си в пещерната ера сравнено с тях.
122
6
 
4
 
! Отговори
За125 преди 4 години
Ти лично ли ги преброи ?Или така казахи по Первий;))
121
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
70% от американците вярват, че Земята е плоска.
120
8
 
4
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен 117 - шопска салата и ракия? Щото за българска електроника не се сещам. Е, не .. не може да имаш предвид Правец? Или?
119
7
 
4
 
! Отговори
Докато преди 4 години
Някои се готвят да ходят на Луната някога сиМъск тества новата си ракета с която ще иде на Марс
118
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 50г. Трябваше да имаме вече бази поне на Луната и човек стъпил на Марс, и вече да мисли за пилотирани полети до гигантите и техните луни, както и отвъд Слънчевата система.Да изследваме галактиката, но дори и с технологиите сега това си остава недостижима цел и през следващите десетилетия. :)
117
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците дори филма не можаха да изфабрикуват още от първата сцена си личеше, че нещо не е наред. После почнаха доказателство след доказателство, че всичко е фейк със кацането на Луната в тоя некачествен филм и въобще американцие нямат базови познания за Вселената.
116
10
 
8
 
! Отговори
x преди 4 години
Руснакът циолковски е една нула в ракетостроенето,скромен аматьор.Добре е първо малко да почетеш,после да пишеш.Руските постижения в тази наука са основно в 50 и 60 те години на 20 век и се дължат главно на пленените немски инженери и технологии.Американските също,но американците са доблестни хора и го признават.След 1970 г. руските технологии в тази област се развиват мудно и нямат каквито и да било сериозни нови научни достижения.Както си го казват сами - застой.След
115
8
 
4
 
! Отговори
Американците бяха преди 4 години
Китайците ще идатЗа *** обаче не е сигурно...
114
8
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Krom"Или я да обобщим. Безспорна е победата на Мада Раша във всички направления, но най вече тук, в този форум, къде група хамелеони замерят всички други с "факти" за Руско Съвецкото превъзходство."Глупости на ТъркалетаВъпросът е следния - ИЗКРИВЯВА ЛИ СЕ ИСТОРИЯТА - ДАВъв момента в който се опиташ тази оправиш тази ИЗКРИВЕНА ИСТОРИЯ - ***, САТАНА , Русофил, Комунист и прочие и прочие и т.н.
113
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До KromНещо българско да споменеш или ти си похамериканчен вече, ясно купваш си китайска техника и викаш Тръмп е велик. А защо САЩ не могат да идат до Луната ?
112
6
 
13
 
! Отговори
ined преди 4 години
Преди 50 години снимаха филма "Кацането на американците на Луната" в холивудското студио на НАСА, продължението му сега ще го снимат Дисни
111
9
 
6
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Или я да обобщим. Безспорна е победата на Мада Раша във всички направления, но най вече тук, в този форум, къде група хамелеони замерят всички други с "факти" за Руско Съвецкото превъзходство. Сега, преди и во Веки Веков. След което, спират китайските си компютри, или американските си телефони, качват се на германските си коли, и гледат корейските си телевизори. Нещо руско споменах ли? О, руската космическа "победа", обаче това - утре. Все пак, работния ден свършва.
110
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнонименТе 86г нямат радиоуправляема количка за Чернобилл... Вие мозъците ли са ви промивали с ток по времето на соца не знам :)Нещо което не показаха във великия филм ЧЕРНОБИЛДа СССР наистина релно няма никакви роботи по товая време(някакви наработки за космоса да). Дават се луди пари и се доставят с авиация образци от всяка световна фирма която се съгласява да продаде. Нито един робот не оцелява - радиацията разкапва дори малкото електроника и в най-просто устроените роботи ...
109
2
 
5
 
! Отговори
11 преди 4 години
До до въпросчеВсичко е вярно в теорията ти, ама си пропуснал един важен елемент - без петокрил седмохуйник няма как да запали.
108
3
 
0
 
! Отговори
Бабу преди 4 години
108- по-леко, че плюнките оцапаха екрана ;)
107
2
 
1
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Хората никога няма да заживеят на други планети, защото преди това ще се създаде изкуствен неорганичен интелект.
106
5
 
7
 
! Отговори
ФАКТ преди 4 години
Космонавтиката е измислена от руснаците. Първият конструктор на ракетен двигател е руснакът Конастантин Циолковски. Дори американците ползват неговото изобретение при мисиите си.
105
7
 
3
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен - чия "истина" - твоята, или на ИТАРР ТАСС? Не се тревожи за моята "липса на познание". Претендирам доста да съм чел, и мога да ти гарантирам, че истината няма привилегията да обитава само Кремъл.