Шпионаж? Алек Сигли тъжи: Вече няма да ходя по улиците на Пхенян

Австралийският студент отрича обвиненията на Пхенян
10 юли 2019 21:05,
27
Шпионаж? Алек Сигли тъжи: Вече няма да ходя по улиците на Пхенян
Снимка: БТА

Севернокорейските власти освободиха Алек Сигли, но не и без да го обвинят, че е западен шпионин. Сега австралийският студент отрича обвиненията.

29-годишният студент живееше в столицата Пхенян и публикуваше разкази за живота си в страната в няколко западни медии.

Това беше така доскоро, когато изведнъж Алек изчезна без следа за 9 дни - между 25 юни и 4 юли.

Северна Корея реши да освободи и експулсира студента, а местните медии обясниха, че той е бил хванат да събира информация и снимки и да я разпространява в западни медии, "противници на КНДР".

Още по темата

Държавната информационна агенция на КНДР дори заяви, че Алек е признал за "шпионаж" и е експулсиран от Северна Корея само заради "хуманитарна снизходителност".

"Той признава за шпионажа, че систематично е събирал и предлагал информация за вътрешната ситуация в КНДР и нееднократно помоли за помилване, извинявайки се за посегателство върху суверенитета на КНДР", съобщава агенцията.

Защо западняци избират Северна Корея за свой дом?

Алек Сигли реши да отговори на обвиненията на Северна Корея в Twitter, категорично отхвърляйки твърденията.

"Твърдението, че съм шпионин, е очевидно лъжа", пише студентът. Той публикува линк към американски сайт, който специализира в новини за Северна Корея, за който Сигли е писал. Алек Сигли категорично заявява, че всичко, което е писал е публично достъпно и същото важи и за други медии.

"Цялата ситуация ме натъжава. Сега няма да мога да получа магистърската си степен от университета "Ким Ир Сен", след като съм покрил повече от половината курс и съм постигнал добри резултати", пише Сигли.

Студентът твърди, че все още е силно заинтересован от Северна Корея и иска да продължи с академичното си проучване и работата си, свързана със страната.

"Но засега нямам планове да посетя отново страната, поне в краткосрочен план", пише Сигли.

Австралиецът, който ръководеше и компания, която организира турове из КНДР, обяснява че дейността й ще бъде прекъсната.

"Може би никога вече няма да ходя по улиците на Пхенян, град, който заема особено място в сърцето ми. Може би никога вече няма да видя своите учители и партньори в туристическата индустрия, които считам за близки приятели. Но такъв е животът", заключава Сигли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
4
 
! Отговори
ss преди 4 години
На американците им е забранено да пътуват до СК.До Анонимен:В СК има правила, най-лесно е да отидеш някъде да нарушиш правилата и после да ревеш, че другите са виновни. Всичко е планирано някой праща студенти с цел Ким да ги арестува и после да имат да реват срещу Ким. САЩ и Австралия като са загрижени защо не забраняват на гражданите си да летят до СК ?
12
1
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Този трябва да целува ръка на Ким Чен Ун, защото е все още жив.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този явно е ментално увреден, след като е отишъл да учи точно в Северна Корея. От толкова места по света, точно там да се дрънне.... Вероятно е някакъв потомък на кореец, физиономията му изглежда че има азиатски черти, но все пак е късметлия, че са го пуснали
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да се натъжава, да се радва, че е оттъррвал въжето
9
4
 
7
 
! Отговори
смях преди 4 години
Тоя писал статии за живота в северна корея, тия психопати го обявили за шпионин. Тоя свят тотално се е сбъгнал.
8
3
 
25
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Трагедията на Сигли ме накара да се разплача неудържимо и да си разплета чорапите от мъка.
7
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последно, Северна Корея концлагер ли е, щото хем от там пиле не прехвръква и ги разстрелват с орудия, хем пък разни западни дупенца, не само учат там, ами и пишат статии и ги публикуват в западните медии?Хем никой не иска да живее там ,че е глад и ужас, хем тоя плаче, че повече няма да може да посети Корея?! Е, кажете сега на кого да вярвам?!
6
9
 
10
 
! Отговори
Мухаха преди 4 години
Само шпионин или комунистически запъртък може да тъжи че не го пускат да живее в Северна Корея . Първия , защото остава без работа и солидната заплата от ЦРУ а втория щото е откъснат от себеподобни на него запъртъци . От кои ли е тоя Цигли ?
5
4
 
34
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
де да можеше и Асандж да се радва на същото ,излиза ,че Севрна Корея са по-демократични от запада ,ти да видиш!
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йезуитски номера. Само дето не минават навсякъде, но да се пробва е нещо като входен билет за елита. И защо си мислите идват в БГ, мормони, евангелизатори и тем подобни. Щото искат да живеят като Българи? Сам си е избрал пътя, сам ще си носи кръста. Ако оцелее, ще се върне в западната цивилизация като герой, за когото вече има начертано бъдеще. Е, не всички оцеляват. За сега този се движи добре.
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В СК има правила, най-лесно е да отидеш някъде да нарушиш правилата и после да ревеш, че другите са виновни. Всичко е планирано някой праща студенти с цел Ким да ги арестува и после да имат да реват срещу Ким. САЩ и Австралия като са загрижени защо не забраняват на гражданите си да летят до СК ?
2
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехе, пуснали са го ? Представям си ако бяха хванали в САЩ набедеш шпионин....
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехееееее, Чим Чен Чун задържал Кларк Кент(SM)