ЖП революция: В Куба потегли първият нов влак от 40 години

Той ще измине 915-те километра до Гуантанамо за 15 часа
14 юли 2019 15:05, Красимир Ангелов
76

Снимка: Reuters

Първите нови вагони от 40 години насам в Куба поеха на път от Хавана за Гуантанамо в източната част на острова, предаде DW.

Влаковата композиция ще пропътува 915-те километра между двете точки за цели 15 часа. С разбити прозорци, липсващи врати и изпочупени седалки, влаковете в Куба отчаяно се нуждаят от обновяване. 14-те нови вагона по маршрута включат и четири с климатик, както и вагон-ресторант.

През май Куба получи доставка от 80 сини вагона, произведени в Китай, като част от проекта за модернизация, осъществяван от правителството. Новите вагони са част от общо 250 машини, които трябва да пристигнат от Китай до края на годината, отбелязва БТА.

Следващата стъпка ще бъде ремонтът на 4200 километра линии и десетки запуснати жп гари из целия остров. Куба се надява, че железопътна система ще бъде изцяло обновена и функционираща до 2030 г.

Кубинската железопътна система е пусната в действие за първи път през 30-те години на 19 век. Днес тя не е добре поддържана и няма ново оборудване.

Кубинските влакове са едно от най-евтините средства за пътуване на дълги разстояния, но системата е много неефективна. Пътуването до Хавана от Сантяго обикновено продължава 24 часа. С кола се стига за половината време, но е по-скъпо. Макар новите влакове да намалят времето за пътуване, те няма да могат да се движат с максимална скорост, докато не бъде модернизиран релсовият път.

Куба подписа споразумение на стойност 1 милиард долара с Русия за модернизиране на железопътната мрежа, информира Ройтерс, като се позовава на агенция Интерфакс. Подробностите обаче все още не са обявени.

Билет "отиване и връщане" от Хавана до Гуантанамо струва 200 кубински песо (7 евро).
Според кубинското транспортно министерство влаковете в страната са превозили 6,7 милиона пътници миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ми не знам за Куба, ама приятели руснаци, след като използваха бдж, казаха:Спираме да се оплакваме от руските железници. Та така...
35
1
 
12
 
! Отговори
VIP преди 4 години
Лъч положителна новина, на общия фон.Да им е хубаво на кубинците. Нека им е хубаво. Пожелавам им го. А десета снимка е просто прекрасна. За момент си пожелах да живея при тях.
34
8
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
До Анонименпривет от ГерманияМного са ти грешни разсъжденията за живота в Куба, но понеже си в Германия ти е позволено. Да, не са големи заплатите, но данъци нямат /освен занимаващите се с дребен бизнес/ топлофикация също, токът, водата и телефоните са стотинки, образованието и здравеопазването са безплатни и на високо ниво. Лекарите са наистина загрижени за здравето на хората, а поликлиниките работят денонощно. Храната е естествена и евтина и дано дълго се запази такава.
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До германския турчин:Стига ни засипва с глупости от германската ти катакомба в турския квартал.Ако ще сравняваш Куба с нещо, сравнявай я с Хаити. Същото местоположение, същите хора, същите природни ресурси.
32
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм дърт, видял съм много свят през живота си и мога да ви кажа едно нещо.Най-важното е да живееш с приятели и хора, които те обичат и уважават. Така е с повечето от хората в Куба - когато ходих преди 2 години бяха безгрижни и прекарваха времето си много по-приятно от най-големите милионери в САЩ.А дали ще пътуваш с модерен влак? Колко пъти на човек му се налага да пътува с влак през годината?За съжаление Куба май е тръгнала по българския път.
31
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
привет от ГерманияЕдин разумен човек веднага ще си направи извода ,че в Куба животът е ад под небето ! Заплатата им е меоду 15 и 20 евро ,а цената на билета в двете посоки е 7 евро ! Все едно аз с моята заплата от 1500 евро да платя билет отиване и връщане с цена 500 евро от единиякрай на Германия до другия ?! Да ама аз пътувам в едната посока за цена 30 евро и за връщане 30 евро , сметнете колко билета отиване и връщане мога да си купя с 1500 евро ?!
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Куба сега , а у нас след още 40г
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще ги стигнем кубинците?
28
1
 
22
 
! Отговори
kawasaki ninja преди 4 години
И кубинците ли дръпнаха пред нас? Баси...
27
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
привет от ГерманияЧе влаковете в русия не се различават по нищо от кубинските влакове ! Влезте в ютуб и гледайте клипове за русия ! А тази цена на билета от 7 евро е непосилна за кубинците защото това е 1/3 от заплатата им !
26
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи Куба е преди нас!
25
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много Американофилчета тук бре! Какви българи сте вие?! Служите на американския шовинизъм и империализъм . Едва ли се усещате! Достойни сте за съжаление!
24
2
 
15
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
А, в България кога?
23
0
 
21
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Sinema gugu Послъгваш и то не малко. Сименсите са си нормални влакове. А да не забравяме и кой ги купи. А скоростта на кубинския влак е колкото нашата. Нашето БДЖ е типичен пример за държавно социалистическо предприятие-бездънна яма за кражби и злоупотреби. Но все пак за разлика от кубинците имаме по-голям избор-лични автомобили, автобуси и велосипеди. Тук-таме каруци и коне. И въпреки това наистина е срамно едни мижави 450 км да ги изминават нашите влакове за 8 часа.
22
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ние за 40 години още нямаме нов влак и май още доста ще почакаме...
21
2
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Нов влак или само нови вагони? Уточнете се.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11 2016 година - Предаване на Карбовски - 1621 закрито училище в с . Недан - Павликенско .
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен При комунизма е така - КИТАЙ 1 !
18
15
 
7
 
! Отговори
aa1830 преди 4 години
До 3 Ха-ха:София Бургас 4 часа с кола, ама преди ББ беше минимум 6.
17
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е изостанала страна!