ЖП революция: В Куба потегли първият нов влак от 40 години

Той ще измине 915-те километра до Гуантанамо за 15 часа
14 юли 2019 15:05, Красимир Ангелов
76

Снимка: Reuters

Първите нови вагони от 40 години насам в Куба поеха на път от Хавана за Гуантанамо в източната част на острова, предаде DW.

Влаковата композиция ще пропътува 915-те километра между двете точки за цели 15 часа. С разбити прозорци, липсващи врати и изпочупени седалки, влаковете в Куба отчаяно се нуждаят от обновяване. 14-те нови вагона по маршрута включат и четири с климатик, както и вагон-ресторант.

През май Куба получи доставка от 80 сини вагона, произведени в Китай, като част от проекта за модернизация, осъществяван от правителството. Новите вагони са част от общо 250 машини, които трябва да пристигнат от Китай до края на годината, отбелязва БТА.

Следващата стъпка ще бъде ремонтът на 4200 километра линии и десетки запуснати жп гари из целия остров. Куба се надява, че железопътна система ще бъде изцяло обновена и функционираща до 2030 г.

Кубинската железопътна система е пусната в действие за първи път през 30-те години на 19 век. Днес тя не е добре поддържана и няма ново оборудване.

Кубинските влакове са едно от най-евтините средства за пътуване на дълги разстояния, но системата е много неефективна. Пътуването до Хавана от Сантяго обикновено продължава 24 часа. С кола се стига за половината време, но е по-скъпо. Макар новите влакове да намалят времето за пътуване, те няма да могат да се движат с максимална скорост, докато не бъде модернизиран релсовият път.

Куба подписа споразумение на стойност 1 милиард долара с Русия за модернизиране на железопътната мрежа, информира Ройтерс, като се позовава на агенция Интерфакс. Подробностите обаче все още не са обявени.

Билет "отиване и връщане" от Хавана до Гуантанамо струва 200 кубински песо (7 евро).
Според кубинското транспортно министерство влаковете в страната са превозили 6,7 милиона пътници миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЖП революция: В Куба потегли първият нов влак от 40 години!Авиореволюция в България! През 2025 година САЩ ще доставят на България чисто нови самолети от 55 години.
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средната продължителност на живота в Куба е колкото в Дания и в САЩ, даже някои статистики поставят Куба пред другите две.
14
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ решиха България да закупи осем нови 50 годишни американски самолета. САЩ ше съобщат допълнително на българското правителство каква цена да одобри за новите 50годишни самолети.
13
7
 
23
 
! Отговори
В Куба може и да е преди 4 години
потеглил нов влак,но не и в "демократична" и "просперираща" под Американски ботуш Българияоще дълго време ще се возим на 50+ годишни влакове,щото "демокрацията" за 30 години един влак не можа да произведе за сметка на това дадохме 2 милиарда долара на Американския окупатор за 8 бръкми
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Диего Марадона се лекува в Куба.
11
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евроатлантическа революция в България: За 30 години са закрити над 1000 училища!
10
3
 
14
 
! Отговори
Фидел Кастро преди 4 години
То и тука се возим в машини взети по комунистическо и за 30 години демокрация никой си няма и хабер да обновява. БДЖ доколкото се сещам е затънало в дългове като наскоро се правиха някакви опити да се погасяват ама май и през следващите 3 десетилетия ще се клатушкаме в същите копторници.
9
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малиии Русия ще им модернизира железниците хахахха за 1 милиард долара
8
11
 
15
 
! Отговори
Сирил преди 4 години
7 евро билета.,....една месечна заплата.Ама пък си имат комунизъм.Е не само те де щото и в Сев.Корея има ама кубинския е по - прогресивен,Китай,Русия ,Венецуела......
7
5
 
11
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Боже, Господи! Дори и Куба има намерение да върви напред...
6
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При комунизма е така
5
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахах комплексираните фенове на комунизма пак рипат като ощипани хахах голям майтап. Напред другари да живей СССР
4
6
 
15
 
! Отговори
бай х преди 4 години
а нашите катраници са над 40 години
3
3
 
31
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
София - Бургас 8 часа с кола за 4 часа . Май и при нас е същото с влаковете два пъти повече време за едно и също разстояние а сме тръгнали на Куба да се смеем
2
3
 
7
 
! Отговори
Sinema gugu преди 4 години
Сименсите на БДЖ са проектирани за градски влакове. Нашите ги ползват на дълги разстояния, например София - Петрич.
1
8
 
15
 
! Отговори
среден Пешко преди 4 години
Ха ха хаРазвиват се хората!Айде, живи и здрави след 40 години още един!