ЖП революция: В Куба потегли първият нов влак от 40 години

Той ще измине 915-те километра до Гуантанамо за 15 часа
14 юли 2019 15:05, Красимир Ангелов
76

Снимка: Reuters

Виж други галерии »

Първите нови вагони от 40 години насам в Куба поеха на път от Хавана за Гуантанамо в източната част на острова, предаде DW.

Влаковата композиция ще пропътува 915-те километра между двете точки за цели 15 часа. С разбити прозорци, липсващи врати и изпочупени седалки, влаковете в Куба отчаяно се нуждаят от обновяване. 14-те нови вагона по маршрута включат и четири с климатик, както и вагон-ресторант.

През май Куба получи доставка от 80 сини вагона, произведени в Китай, като част от проекта за модернизация, осъществяван от правителството. Новите вагони са част от общо 250 машини, които трябва да пристигнат от Китай до края на годината, отбелязва БТА.

Следващата стъпка ще бъде ремонтът на 4200 километра линии и десетки запуснати жп гари из целия остров. Куба се надява, че железопътна система ще бъде изцяло обновена и функционираща до 2030 г.

Кубинската железопътна система е пусната в действие за първи път през 30-те години на 19 век. Днес тя не е добре поддържана и няма ново оборудване.

Кубинските влакове са едно от най-евтините средства за пътуване на дълги разстояния, но системата е много неефективна. Пътуването до Хавана от Сантяго обикновено продължава 24 часа. С кола се стига за половината време, но е по-скъпо. Макар новите влакове да намалят времето за пътуване, те няма да могат да се движат с максимална скорост, докато не бъде модернизиран релсовият път.

Куба подписа споразумение на стойност 1 милиард долара с Русия за модернизиране на железопътната мрежа, информира Ройтерс, като се позовава на агенция Интерфакс. Подробностите обаче все още не са обявени.

Билет "отиване и връщане" от Хавана до Гуантанамо струва 200 кубински песо (7 евро).
Според кубинското транспортно министерство влаковете в страната са превозили 6,7 милиона пътници миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо Куба е една от най екзотичните дестинации в света.А всички бягат от Черноморието .
55
0
 
4
 
! Отговори
А У НАЗЕ КРАДАТ преди 4 години
В БЪлгария преди година БДЖ Пътнически превози спичелили 4 500 000 000 ограбени от БЪлгарскяи народ за НИКАКЪВ ПРОЕКТ..НАпомняме че Малкия МУК фалира БДЖ с ненужен разход за само 0.240 милиарда.Или около 3 00 000 000. НАглеците от сегашното министерство ограбили над 4 500 000 000 без да купят нито един влак.
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен новият влак вече може да имат и GSM-ми, разбира се след писменото разрешение на кварталния милиционер на местният партиец и характеристика от работата.Така е на острова на СВОБОДАТА.
53
3
 
4
 
! Отговори
комунизъм=разруха преди 4 години
Ако комунистите завладеят пустинята Сахара то със сигурност пясъка ще стане дефицит.
52
3
 
4
 
! Отговори
Куба-тъжно е! преди 4 години
В Куба средната заплата е около 460 песос(около 15 долара). Това е голямото постижение след повече от 65 години реален социализъм. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Сега за пръв път им позволиха да имат частни леки коли и ограничен и контролиран достъп до интернет. Ето до каква мизерия води социализмът в чист вид !
51
1
 
1
 
! Отговори
До 53 преди 4 години
Абе канадски гастарбайтер, първо се научи как се поставят запетайките при писане на компютър, а след това си давай акъла празен.Толкова неграмотно пишеш, че на човек му става ясно, че ползваш компютъра само за гледане на порно-филми, а работиш най-вероятно като чистач на ***.За сведение, филмът Кръстника-2 е сниман 1974, а описва събитията в Куба преди повече от 50 години.Хващай метлата и не се занимавай с интелектуални разсъждения, които не са за чистачи на *** в Канада.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е социализма
49
2
 
5
 
! Отговори
онтарио преди 4 години
До 51: Елементарният си ти , а и явно никога не си бил в Куба. Страна с прекрасна природа, съсипана икономика и смачкани хора. Това е голямата разлика , за която говори 40 - всяко време и всяка страна си има проблеми, но свестните демокрациите се опитват да ги решават и да вървят напред, диктатурите тъпчат на едно място и държат народа си в безвремие и апатия, за да не може никой да застраши пожизнената власт на вождовете им.
48
4
 
2
 
! Отговори
Сульо преди 4 години
До Анонимен 32Бacи лъжливия copocoид ДА не би само ти да живееш в Германия.30 евро е от вас до съседната гара.ICE струва от едния до другия край и обратно без намаления 200-300 евро. Например Мюнхен Берлин или Мюнхен Хамбург.
47
9
 
12
 
! Отговори
До 40: преди 4 години
Абе copocoид елементарен, гледай филмът на САЩ Кръстникът, който много добре показва периода преди революцията в Куба.Никакъв "безгрижен" живот не е имало. Куба е била окупирана от мафията на САЩ, където са си прали парите по казината. Переспективата пред кубинските момичета е била проституцията, а пред кубинските момчета - келнери и обслужващ персонал в казината на американската мафия.Всичко това + мъченията от диктатурата са показани много добре в този филм на САЩ.
46
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има един роман на А.К. Доил, Изгубеният свят!Винаги, когато се коментира Куба се сещам за него!Двата свята страшно си приличат.Съпоставката важи за всички бивши страни, окупирани от ссср след ВСВ.
45
2
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
да им е честита новата придобивка на другаритеи да изградят светло народно бъдеще под крилото на партиятацени народни и качество още по народно
44
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Където е минал комунизма е като трева, третирана с раундъп!100 години нищо не никне!До преди да вземат властта комунистите в Куба, тази перла на Карибите, кората живееха безгрижно и щастливо!Сега живеят в отчаяние и безнадежност.Беднотия и мизерия, по-голяма от където и да било, като сев.Корея!
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще им наложат, като подкрепят превъртял военен. И аз да съм и аз, ще им наложа. Като траят разни безхаберни престъпници да ги управляват.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България кога?
41
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изостанала ***. Като музей на миналото. Москвичи и стари мустанги - интересно за туристи, но пагобно за населението.
40
2
 
6
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
Браво, и със здраве да го ползват!
39
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали слагат във вагоните ароматизатор тип "елхичка" да неутрализира миризмата на нег.ърска пот?
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този с руските железници,не е виждал влак с дървена печка за отопление във вагона.В България няма, но в Русия - Да!
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кастро се изложи...Нов влак чак след като почина?Доста спестиха...