Студените спагети, които стоплиха отношенията на КНДР и Южна Корея

"Историите ON AIR"ни отвеждат на Корейския полуостров
14 юли 2019 10:10, Красимир Ангелов
10

3498 гледания   |  Още видео

70 години след началото си Студената война все още не е приключила, а строго охраняваната граница между двете Кореи е плашещото доказателство за това. След поражението на Япония, която управлява страната в онези години, през 1945г. Съединените щати и Съветския съюз си поделят Корея с договор. Линията на разделеното влияние между Изтока и Запада е 38-ия паралел. Мирен договор и до ден днешен няма.

След 65 години на смразяващи отношения между двете Кореи, едни пхенянски студени спагети станаха част от приятната среща между двамата лидери, когато на 27 април 2018г., Ким Чен Ун стана първият севернокорейски лидер, стъпил на южнокорейска територията. Срещата се проведе в селото  на мира - Панминджон.

Разговорът между Ким Чен Ун и Мун Дже Ин продължи точно 100 минути. Важен елемент на церемонията беше близостта между двамата лидери, които размениха ръкостискания, усмивки, шеги и дори нарушиха стриктния протокол.

"По време на срещата на върха между Южна и Северна Корея на 27-ми април миналата година, когато двамата се срещнаха, ядоха Мнен Ян, Пхенянски Мен Ян, двамата много харесаха да ядат тези пхеняски студени спагети. Това е едно много известно корейско ястие, с което се хранят през лятното време", обяснява политологът Джеймс Канг. Според него пхенянските спагети се превърнали в хит в южнокорейските ресторанти.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Благой Цицелков ни среща с единствения ресторант-пазител на оригиналата рецепта в Сеул, както и с множество анализатори, които коментират цената на бъдещо обединение между двете корейски държави.

Редактор на "Спагети на помирението" е Гергана Василева, а режисьор по монтажа - Даниел Георгиев. Изданието на "Историите ON AIR" е осъщестевно с логистичната подкрепата на Съюза на българските журналисти и Асоциацията на корейските журналисти. Филмът е заснет по време на историческото посещение на Доналд Тръмп в Демилитарзанта зона и Северна Корея.


10
Още от Водещи мобилна
Съветска подводница бълва радиация 800 хил. пъти над нормата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
í &#188 преди 1 ден
Предпочитам горещи спагети, дори през лятото!
И то ЛИНГУИНИ - Карбонара.
8
1
 
1
 
! Отговори
Само питам преди 1 ден
Откъде мога да поръчам пхенянски спагети ?
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Множеството анализатори, които коментират цената на бъдещо обединение между двете корейски държави, напълно сериозно се мъчат да ни убедят, че една от великите сили е Япония. Същата Япония, която е пиндостански васал и няма грам суверенитет.
Японският слуга е нужен на Пиндостан, за да покрепя безропотно позицията му срещу тезите на Русия и КНР.
6
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ами да Северна Корея - Южна Корея, Източна Германия - Западна Германия, Източна Европа - Западна Европа. Който е бил зачислен към Руснаците е изтеглил късата клечка. Трабант, Вартбург и Лада - Мерцедес, Порше и Ауди
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Аз се чудя какви са тия про САЩ коментари и да не би дежурните червеноглави гении да са в почивка днес а те дружно бранели паметника на съветската армия :)))
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен

Северна Корея е по-развита от Южна до 89-а....
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ще ще има "съединяване" между двете Кореи е ясно като бял ден.Но не от тях зависи дали ще е "студено" или "топло"като между Северен и Южен Виетнам.Аз смятам че първо положението ще се нагорещи до червено а после постепено ще се охлади.Само от спойката между двете,ще зависи колко ще се нагорещи,преди съединението да се случи и колко време след това ще се охлажда.Дали и кои ценности ще се възприемат е въпрос на самите корейци.Тогава ще се види кой крив,кой прав.
2
11
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 2 дни
Видими са тия факти ако мозъка ти не е изпилен от червената пропаганда а то това увреждане не се лекува.
1
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
САЩ и СССР си поделят Корея, едната Корея е с един от най високите стандарти в света със Самсунг, Киа, Хюндай и т.н., другата е затвор управляван от семейство психари и с 300 грама дажба ориз на ден.