Образът на математика Алън Тюринг ще бъде на новите £50

Той е един от най-големи британски учени
Обновена: 16 юли 2019 09:45 | 16 юли 2019 09:40, Красимир Ангелов
36

Образът на британския математик Алън Тюринг ще бъде сложен на новите 50 британски паунда. Той е сред учените с най-голям принос за развитието на компютърните науки, като Тюринг става най-известен с успешното разшифроване на т.нар "Енигма код" на германските военноморски сили през Втората световна война.

Преди няколко години животът на Тюринг бе пресъздаден във филма "Игра на кодове", който се радваше на сериозен зрителски интерес.

Голямата чест за Алън Тюринг идва повече от 60 години след смъртта му. Математикът е избран от дълъг списък, включващ имената на близо хиляда изявени учени.

"Работата му е ключ към невронните мрежи, които се използват днес в диагностика на ракови заболявания, в самоуправляващи се автомобили. Тя ще намери приложение и в бъдеще във все още неоткритите технологии", заяви един от шефовете на "Bank of England" Марк Карни.

Приносът на Тюринг към съвременната цивилизация безспорно е впечатляващ. Той е смятан за баща на теоретичната информатика и теорията на изкуствения интелект. За широката публика обаче той е най-разпознаваем като човекът успял да разшифрова кода на нацистката машина "Енигма", с която по време на Втората световна война немците защитават информацията си.

Въпреки заслугите му, само няколко години след края на войната - през 1952 г. Тюринг е съден за хомосексуалност, която по това време се смята за престъпление във Великобритания. Избира да бъде подложен на химическа кастрация, вместо да отиде в затвора. Две години след това умира.

Дълго време потомците на Тюринг водят битка, за да го реабилитират. През 2009 година министър-председателят Гордън Браун се извинява официално за отношението на държавата към Тюринг, а през 2013 г. кралица Елизабет II го помилва посмъртно, припомня телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
лошав човек си преди 4 години
До Анонимен 32Много е труден въпроса !:)
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще има пари с образа на, някой от великите чернокожи математици, астрономи, инженери или икономисти?
30
7
 
0
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: 26 и 27O, sancta simplicitas!Боже Господи, Исусе Христе и Света Богородичке!Ще се прекръстя с двете ръце за по-сигурно!Ще се помоля и на Буда, Йехова, Аллах и Зевс!Ако не беше приносът на Алън Тюринг, сега щеше да изучаваш в училище официалния немски език. Ако изобщо те признаят за "Юберменш".Москва щеше да се управлява от гаулайтер.А битката при Сталинград щеше да завърши с победа на Вермахта!Тюринг допринася за разбиването на кода на машината Лоренц, не е само Енигма!
29
1
 
5
 
! Отговори
не защото е гей преди 4 години
До АлексА защото с норвежкото си приятелче тичат голи по улиците на градчето,хилят се като ненормални,и се задяват!И хората се възмутили!Просто грубо нарушават обществения ред!А гейщината е бонус!Днес би се отървал само с предупреждение!
28
1
 
8
 
! Отговори
Нигърс го хоум преди 4 години
Кога англичаните ще турат на некоя банкнота облик на индииско-пакистански войник.Че и ПСВ и ВСВ дължат на влачене на пушечно месо от цял Свят.Сега обаче Индия е отделна държава и нещо не могат да влачат войски а техните са мъце с поли като тоя от снимката.
27
1
 
9
 
! Отговори
Изпреварващ преди 4 години
Англичаните много обичат да се изкарват пабадители и асвабатилети.Обаче само фактът че са остров и има вода ги спасяват от превземане както Франция 1940.география кво да я праиш *** то късмета е до време.Поради същата тая география икономически са изцяло зависими от САЩь колкото и да се напъват Брекзит няма да има.Що не напускат нали щяха да бягат.Пълни глу.паци!Между другото има острови около Франция които са британски и са били под нацистка окупация и са освободени чак след падането на Берлин.
26
11
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Нищо не е открил тоя. Не заслужава да бъде на банкнотата. *** то и кралицата им нищо не е направила, а е там.
25
6
 
9
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Всъщност цялата енигма е разбита след като залавят немска подводница с машината роторите и кодовете.Тоест немците им дават на тепсия всичко.никакви поляци няма нито певали "математици".Естествено и певалите и изкарването на поляците като гениални са удобни на САЩ и Англия.То държава Полша не съществува ами е изкуствено създадена.Половината полша всъщност е била източна Прусия другата половина е била на царска Русия в началото на ВСВ те я разделят както е било преди ПСВ.Полша е създадена след ПСВ
24
2
 
18
 
! Отговори
Ninja преди 4 години
Типично, преди 70 години го убиха индиректно, защото обича кочове ...сега го слагат на парите си ..... баси безочливите пичове ....
23
1
 
11
 
! Отговори
преди 4 години
До АлексЕнигма е разбита от поляци дълго преди Тюринг да научи за нея. Тюринг създава машина която да троши кода, но теорията е полска. Има и книга по въпроса. Англичаните не искат да го прознаят това обаче.
22
3
 
15
 
! Отговори
преди 4 години
Освен това Тюринг е бил гей. Предполагам затова Нютон няма да е на най - новата банкнота.
21
0
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 4 години
До АнонименТи *** ли си бе? Тюринг е разбил нацистките комуникационни кодове и е създател на първата машина за алгоритмична синхронизация, какъв елит те гони? Пак добре че му признават постиженията сега. По негово време, за заслугите си, изгнива в затвора защото е гей.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пък за тюринг типично за англичани.Няма да е образът примерно на някой лекар или друг който е спасявал животи, а на най-полезния тоя дето е помогнал англиския политически елит да продължи да има държава от която да краде.
19
4
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Хубаво разбил кода на някаква машина, но неговата Великобритания влиза във войната чак, когато германците отстъпват във Варшава и е ясно кой ще победи, така че приносът му е по-скоро научен, отколкото военен ;) !!!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 17 дето още не са се накрали достатъчно да се донакрадат но без опасността ЕС да им държи сметка.Да ама тия лъжи много бързо лъснаха потока от българи и румънци така и не дойде големия проблем се оказаха свободно влизащите ислямофашисти а Англия става все по-зле за самите англичани да не говорим че лъсна че работата дето в Англия я работят българи и румънци акгличанин не ще и да чуе да я работи че и за толкова пари.Сега се замислят дали да излизат.Че резила стана вече.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бойко на стотачката КОГА?
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой пита защо Англия не се маха.Ще ти кажа защо.Защото тамошните политици направиха същата измама като нашите но по-успешно.Нашите откраднаха един куп еврофондове че да построят една телена ограда по границата а сега Симеонов обяснява как ще внасяме работна ръка от същите държави от който идват мигрантите дето уж ще ги спира оградата.В Англия пък си играха със страховете на хората с лоши българи и румънци дето щеои да ги наводнят и да се изселят при тях.А целта беше тия от политиците дето още
15
3
 
1
 
! Отговори
Мотенкопф преди 4 години
Наистина има големи заслуги прав си след като откриват машина енигма с роторите и кодояете кое кво значи на тоя работата му е била да се фане за палците и да се надупи.Наистина гейнялен математик.
14
0
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Въпреки заслугите му, само няколко години след края на войната - през 1952 г. Тюринг е съден за хомосексуалност, която по това време се смята за престъпление във Великобритания. Типично за глупавите агличани, трябвало е да работи за немците.
13
0
 
7
 
! Отговори
Минаващ преди 4 години
А бе кво стана с напускането на Инглънд що не се махат.