Успехът "на косъм" задължава Урсула фон дер Лайен

Дори самото конституиране на комисията ще е трудна задача за германката
17 юли 2019 15:15, Бойчо Попов
9
Успехът "на косъм" задължава Урсула фон дер Лайен
снимка: Ройтерс

Облекчението можеше ясно да се види по лицето на Урсула фон дер Лайен, когато скоро след 21,30 часа председателят на парламента обяви вечерните резултати: 383 депутати гласуваха за нея. Това позволява на германския политик от ХДС да наследи Жан-Клод Юнкер.

Необходимото абсолютно мнозинство бе постигнато - това е победа, за която германката трябваше да работи усилено. За ЕС обаче това също е добър резултат, тъй като общността успя да предотврати заплахата от тежка криза на лидерството. И получава председател на Комисията, който отговаря на всички необходими условия за трудната дейност: правителствен опит, езикови умения и ясно позитивно отношение към европейската интеграция.

 Европейският парламент се чувства наранен и унижен, защото никой от неговите водещи кандидати не получи най-важната европейска позиция. В крайна сметка правителствените ръководители на ЕС отново решиха кой ще оглави комисията. Поражение за народните представители на ЕС, защото те загубиха важната битка за властта срещу Европейския съвет.

 Депутатите ясно показаха гнева си към председателя на ЕК: Урсула фон дер Лайен, трябваше да се бори за новата си длъжност, като обещае по-специално на социалдемократите значителни политически отстъпки. Тя обеща европейска минимална заплата, европейско презастраховане при безработицата и европейски фонд за гарантиране на депозитите. Но партийните приятели на Фон дер Лайен, европейските християндемократи, категорично отхвърлят и трите проекта.

Въпреки това новият председател на Комисията не можеше да разчита напълно на гласовете им - ясно послание по-специално на Съюза в Германия. Надеждата, че германският председател на комисията ще представлява германските проблеми в Брюксел, няма да се сбъдне. Фон дер Лайен ще трябва да се дистанцира от своята партия и от родината си, за да стане успешен председател на ЕК - за всички политически лагери и всички държави членки, коментира и германският Handelsblatt.

Да, Фон дер Лайен успя, но на косъм. Жан-Клод Юнкер встъпи в длъжност преди пет години с удобното мнозинство от 422 гласа - парламентарна подкрепа, за която неговият наследник може само да мечтае. Урсула фон дер Лайен ще трябва да е много убедителна в бъдеще: цели 327 депутати гласуваха против нея.

Тъй като това е таен избор, никога няма да се разбере самоличността на всички, които не я подкрепиха. Само малцина - като 16-те германски социалдемократи, Зелените, левите и комунистите, открито обявиха своето „не“. Освен това трябва да има доста тайни вотове срещу нея. Вероятно дори някои членове на парламента от ЕНП са гласували против Фон дер Лайен, но никога няма да го признаят публично.

Сега новият председател има да свърши много работа. Тя трябва да събере бързо своите комисари - трудна задача. За първи път в новата комисия ще има еднакво количество мъже и жени. Дори само това ще се окаже много трудно. Преди пет години първоначално държавите членки не предложиха почти никакви жени комисари. Жан-Клод Юнкер трябваше да отхвърли няколко кандидати мъже, за да има поне няколко жени в екипа си.

Целия коментар четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
увредиха децата преди 4 години
Обсебени от масови убиици увредиха тежко всички български деца в ясли градини училища и на матурите с тежко терористични СПИН активни камери..Въпреки изричната забрана на конституцията вкл чл32;чл28 и чл 29.Децата са увредени тежко НЕЛЕЧИМО подава София разтревожена от нови тежко вредни терористични съоръжения инсталирвани в лични документи.Ограбени са хиляди милиони от бедния народ за покупка на НЕЗАКОНИ КАМЕРИ И ОБЕМНО ПРЕЦАКВАЩИ СКЕНЕРИ. водещи мръсни експерименти блокират всякакви протес
8
1
 
0
 
! Отговори
warnings преди 4 години
поят назначени на отговорни постове с озверяващо набеждаващи спец наркотици. всяко споменаване на истинските причини за увреждането на КЛимата води до озверяване и озлобяване..Новост е развъждането на Black dead >Ползват bad death radio teror.Молба за намаляване непоносимия вреден шум от радиото води до озверяване на обсебени от масови убиици.Следва 24 часов терор срещу завода с силно радио. Деструкция на биосферата вътре и хоп масови убиици. над 60 000 000 са размножени в един пак хаус.
7
1
 
0
 
! Отговори
Спрете облъчването преди 4 години
Вчера прослушваме записи на предупреждения около Торнадо до Франция..Морето ядосано подава..."ГАсете фаровете на автомобилите денем ще ви ударят зверски..Увреждате БОГОВЕТЕ а те не им пука.."ПОлзват за принуждаване на хората да увреждат земят аи климата нарочни зарази.След заразяване s parazits следва обсебване на бюрократи от безмилостни извънземни терористи.Масовите убиици блокират съзнанието на милиони през телевизии и радио..КЛимата пострада тежко последните месеци от облъчване с сателит
6
1
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
злите езици твърдят, че д. туск ще получи от германската армия най-високото отличие - медал железен кръст - златен, заради спасяването на същата от присъствието на дер лайен. :-))) дер лайен не е работила усилено за нищо, както тя самата твърди, просто връзките на другарката меркел пак са оказали необходимия евросъветски натиск, където е необходимо, но трябва и да се отбележи, че влиянието на меркел и нейното зловредно обкръжение е намаляло значително. което е добре за нормалните хора.
5
1
 
3
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Госпожата изглежда симпатична,енергична,по професия е лекар-гинеколог,има 7 деца ...и с това плюсовете свършват!Според самите германци престоят и в Бундесвера е неудачен,иначе казано-провал,самата тя между военните в Германия е крайно непопулярна!?Кой лекар-гинеколог,ще се наеме да бъде министър на отбраната!?Значи,не е никаква лекарка,а по-скоро безсъвестна кариеристка!А от речите и прозира някакво надуто самомнение...направо фукла,дано греша,защото подозирам,че тя ще направи големи пакости!
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше и по слаби председатели като Барозу !
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ционисткия план за унищожение на Европа спечели с избора и.гласовете са купени от Ротшилдови банки.Типичен техен човек е Макрон Меркел и всичке други лидери до сега
2
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радан Кънев например е гласувал против в това съм напълно убеден .
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕК си има за шеф най хубавата баба .