Черна слава: Част от Маршаловите острови по-радиоактивни от "Чернобил"

САЩ тестват там своите ядрени бомби
18 юли 2019 14:45, Нели Христова
64
Черна слава: Част от Маршаловите острови по-радиоактивни от "Чернобил"
Снимки: Reuters

Между 1946 и 1958 година САЩ използва части от Маршаловите острови за своя тестова площадка. За 12 години армията провежда 67 теста на атомни бомби върху няколко малки острова. За да изпълнят целите си, властите преместили цели селища и популации на животни. Други изложили на опасност от рак и други тежки заболявания.

Днес учените на Колумбийския университет изследват островите и установяват, че 60 години по-късно радиацията на някои от тях е ужасно висока – между 10 и 1000 пъти по-опасна от най-радиоактивните части на "Чернобил“, който избухва през 1986 г. и "Фокушима“, която претърпява авария през 2011 г.

След анализи на почвата, учените откриват голяма концентрация на америций-241, цезий-137, плутоний-238 и плутоний-239, 240 на 11 малки острова.

Популацията на Маршаловите острови е малка – близо 75 хил. души живеят във веригата, която е комбинация от острови и атолоси (малки острови върху коралов риф). Някои от тях дори имат население от няколкостотин души.

Атол Ениветок, заедно с Бикини са местата, които учените наричали "кота нула за ядрени тестове". От 1946 до 1992 година САЩ провеждат 1054 теста на Маршаловите острови. Атолосите поемат повече от половината ядрена енергия, освободена по това време.

Над Бикини е пусната най-голямата водородна бомба, която американците притежават - Castle Bravo. Взривът е бил 1000 пъти по-мощен от този на бомбата, пусната в Япония по време на Втората световна война. Островът и до ден днешен е необитаем, а нивото на радиацията скоро няма да спадне.

Ала преди това там е живяла малка популация от хора, която е принудена да се премести през 1946 година.

Жителите на Бикини били разпръснати на много други по-малки острови заради недостатъчните източници на храна и вода. Някои от тях се връщат на родното си място през 60-те, защото правителството на САЩ го обявява за безопасно, но малко след това отново го напускат, осъзнавайки, че не е точно така и всъщност нивата на радиация са изключително високи.

Наличието на радиоактивни изотопи на Ениветок също е притеснително, ала там все още живеят хора. Учените са на мнение, че жителите му трябва да бъдат предупредени, че островът е опасен.

Опасност грози и цялата лагуна – според Environmental Protection Agency, покачващото се ниво на световния океан, ще доведе до потъването на някои от радиоактивните острови и това ще разпространи изотопите във водата.

Няколко хиляди души живеят на Ениветок след като островът уж е почистен през 1980 година.

Другите два атолоса – Ронгелап и Утирик, са частично засегнати от избухването на водородната бомба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Не,не може да бъде.Потресен съм!Чернобил е,и трябва да бъде най-радиоактивното място на планетата.
59
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по-голмо зло от ФАЩ няма !
58
1
 
1
 
! Отговори
BornFromAnger преди 4 години
Много професори сте се събрали тука, евала!
57
11
 
1
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 4 години
Мда. Аз едно време всяко лято си почивах на Маршаловите острови.Особено любим ми беше атола Бикини.И точно беше между 1946-та до 1948-*** година!Ти да видиш!И аз да не знам, че там фъргали разни такива мръсни бомби!Кой знае колко радиация съм поел?То нали при бай Тошо беше убаво, пенсията стигаше за всичко, един път на Несебър ходих, ама тия калпазани да ме снимат с фотото с неква мадама, та после да ме изнудват.Нема, само на Маршаловите острови ходех. По-удобно ми е от Чернобил.
56
13
 
3
 
! Отговори
Противогазът преди 4 години
Значи и в Хирошима положението трябва да е същото сега. Отделно си имат и фукушима. Ми те трябваше да са измрели досега. Това са някакви пропаганди. Сигурно където и да се боцне проба по света радиацията е висока защото облаците от Чернобил минаха по цялото земно кълбо. А тия си мислят, че е висока там заради опити от втората световна. Цар Бомба на престъпна Русия като гръмна и изпочупи прозорците на Финладия която е на 900 км от взривът не трябва ли да е замърсено и там.
55
0
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 49 преди 4 години
Прочети за "ЕФЕКТА НА КРЪСТЕВ" - българският физик, открил явлението "Електромагнитна пулсация" в началото на 30-те години на 20 век.
54
1
 
11
 
! Отговори
атолоси преди 4 години
Моме, наричат се АТОЛИ. престани с този американизиран език!
53
1
 
7
 
! Отговори
До 49 преди 4 години
Абе кау...н не можеш да скриеш ядрвна експлозия бе ку..х гьо.н има специфични сеизмични вълни които издават всичко...да та ***... и съвременните ядрени глави са от плутоний ...това всеки го знае...по са мощни и компактни
52
24
 
6
 
! Отговори
Кольо преди 4 години
Чиста руска пропагандна партенка!
51
0
 
24
 
! Отговори
27775 преди 4 години
А пък през 60-те години на 20 век правеха ядрените си опити във въздуха. Защо това не сек оментира?
50
2
 
52
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
Американската радиация най-демократичната радиация ин дъ уорлд!
49
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрах кои хванаха руснаците, че днес тайно правят опити с плутоний.Кога ги хванаха? За кое точно място ги хванаха?Може би това се е случило, след като хващачите са отшмъркали по една дълга бяла линия?А пръстови отпечатъци взеха ли им с цел закрепяне на доказателствата?
48
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата е кой в каква лъжа или в каква истина е повярвал.Някои вярват, че "природното бедствие" е следствие на подводен ядрен взрив.Други твърдят, че аварията през 1986 г. е следствие на диверсия, една от веригата диверсии, довели до ликвидирането на СССР.
47
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45Разликата е, че аварията във Фокушима е следствие на природно бедствие, докато в Чернобил е в следствие на човешки експеримент.
46
20
 
7
 
! Отговори
Гайгер-Мюлер преди 4 години
Искат да изкарат Чернобил за най-девственото и чисто местенце в Универзума.
45
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Фокушима не претърпя проста авария през 2011 г. В "Чернобил гръмна 1 реактор, а във "Фокушима гръмнаха цели три реактора.
44
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НВО правят сериал за Чернобил.Цялото русофилство реве, че сериалът е лъжа.След това цялото русофилство иска НВО да направи сериал за Хирошима.Вот и логика - уж лъжат, пък те да го правят.Ами направете го вие бе, нали ще кажете истината.
43
4
 
46
 
! Отговори
Тинев преди 4 години
Яяяяяя, има и прогледнали българи. Тююю, ти да видиш. ОТ СЪРЦЕ се радвам, че все още има ЧЕСТНИ и ПОЧТЕНИ българи които ПРАВИЛНО акцентуват ВЪРХЕ ФАКТА, ЧЕ сащ СА НАЙ-ГОЛЯМАТА ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА В СВЕТА.
42
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бомбата пусната над Япония? В новите версии на историята вече само 1 бомба ли е пусната? Или гугъл транслейт не различава единствено от множествено число. Ако се чудите от къде идва половината плутоний на планетата, от това място е.
41
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За да изпълнят целите си, властите преместили цели селища и популации на животни. Други изложили на опасност от рак и други тежки заболявания."Ето хляб за едно сериалче. И гледайте всичко да е достоверно- без капитан Америка и Спайдърмен спасяващи жителите преди да ги облъчи атома.